Joost Zwagerman: 'dit is smaad'

Joost Zwagerman, schrijver en voormalig stadsdichter van Alkmaar, heeft volgens het studentenblad Propria Cures een leuke bijdrage gekregen uit het Letterfonds.  De auteur mocht ongeveer twee maandsalarissen bijschrijven op zijn bankrekening. Dit geld was afkomstig van het Letterfonds.

De literaire organisatie ontving in 2012 bijna 12 miljoen subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  Een leuk sommetje geld in tijden van crisis.  7, 5 miljoen daarvan werd verdeeld onder schrijvers, evenementen, vertalers en andere mensen die wel eens een pen vasthouden. Er is nog niet helemaal duidelijk wat er met de  resterende (bijna)  4,5 miljoen harde euries gebeurd is. Van de 7,5 miljoen is in ieder geval 1 miljoen gereserveerd voor een tripje naar de Frankfurter Buchmesse die in 2016 plaats zal vinden.  In de beurs van dit jaar werden maar liefst 10 personen afgevaardigd, het is nog niet bekend wie over drie jaar de gelukkigen zijn.

Ook Joost Zwagerman doet, als je het oudste studentenkrantje van Nederland mag geloven, leuk mee in het subsidiespektakel. Deze meneer, die toch al redelijk in de slappe was zit, zou twee aanvragen hebben ingediend bij het fonds: eentje voor het kriebelen van een roman en een andere aanvraag voor het neerplempen van zijn gedachten in een dichtbundel. Beide aanvragen zouden zijn gehonoreerd, aldus Propria Cures.  Het blad gaat verder in op het feit dat de kersverse vriendin van Zwagerman zelf werkzaam is bij het fonds en dat het stel het financieel wel een tijdje kan uitzingen: de boeken van Joost gaan als broodjes over de toonbank. Bovendien heeft de voormalig winnaar van de Gouden Ganzenveer van 2008 leuk winst gemaakt op de verkoop van het huis waar hij met zijn ex-vrouw in vertoefde.

Joost Zwagerman zelf spreekt van smaad. Via Twitter en HP/De Tijd weerlegt hij de beweringen van het onderzoek. Naar eigen zeggen heeft hij inderdaad respectievelijk 25.000 en 35.000 euro subsidie voor beide projecten aangevraagd, maar werden beide bedragen uitgekeerd in verschillende jaren. De bedragen waren volgens de schrijver terecht aan hem uitgekeerd, omdat hij te weinig verdiende. Ook de bewering dat zijn vriendinnetje, Maaike Pereboom, iets met de uitkering van de subsidie te maken zou hebben, verwijst hij naar het rijk der fabelen. Maaike zou op een afdeling werken die niets met toewijzingen te maken zou hebben.

De schrijver van het controversiële De schaamte voor links gaat vooralsnog geen aangifte doen. Daarvoor vindt hij het weer te onbelangrijk.