Rutte zwijgt over voortgang onderhandelingen

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet zeggen wanneer hij een akkoord verwacht met de oppositie over steun aan de begroting voor volgend jaar. Alles wat hij daarover zegt, zou de onderhandelingen kunnen schaden, zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Het is een heel delicaat proces."

"Alles wat ik zeg over de snelheid waarmee we klaar zouden kunnen zijn zou een reactie kunnen oproepen van de andere deelnemers aan de gesprekken", zei Rutte. "Het laatste wat ik wil doen als voorman van de coalitie is de kansen verkleinen dat we er gemeenschappelijk uitkomen."

"We willen het zo snel mogelijk doen", zei Rutte verder. Maar het is niet een zaak die hangt op een 'enkele dag'. Ook over de inhoud van een mogelijk akkoord hield Rutte zijn lippen op elkaar. "Als het af is zult u zien wat er af is."

De coalitiepartijen VVD en PvdA onderhandelen al sinds vorige week met de oppositiepartijen. Sindsdien hebben het CDA, GroenLinks en 50Plus zich teruggetrokken van de onderhandelingstafel en wordt verder gesproken met D66, de ChristenUnie en de SGP. De gesprekken duurden deze week steevast tot diep in de nacht.

De onderhandelingen worden vrijdag om 16.30 uur hervat. Eerst met de financieel woordvoerders van de partijen, en later schuiven de fractieleiders weer aan. Mogelijk wordt ook zaterdag verder gepraat. Mocht er dan nog geen witte rook zijn, dan wordt pas dinsdag verder gepraat. De christelijke partijen SGP en CU willen niet op zondag onderhandelen, en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moet maandag een bijeenkomst van de Eurogroep voorzitten.