Dijsselbloem zegt reis naar Washington af

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft een reis naar Washington afgezegd. De onderhandelingen met de oppositie krijgen voorrang. Dat heeft hij woensdagnacht gezegd, na afloop van overleg dat opnieuw uren duurde.

Dijsselbloem zou donderdag vertrekken, om ook als voorzitter van de Eurogroep de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds bij te wonen in Washington. "Het is echt vervelend dat ik de reis moet afzeggen, maar dit gaat voor."

Volgens Dijsselbloem is er in de gesprekken van woensdag opnieuw voortgang geboekt. "Na de tegenslag van het vertrek van GroenLinks hebben we de draad weer opgepakt." Donderdag gaan de gesprekken verder; eerst met de financieel specialisten en daarna met de fractievoorzitters.

D66-leider Alexander Pechtold zei er respect voor te hebben dat Dijsselbloem zijn 'belangrijke reis' afzegt. Dat toont volgens Pechtold de urgentie van de gesprekken. Pechtold zei dat er zaterdag of vlak na het weekeinde een akkoord zou kunnen zijn. Volgens Pechtold liggen er nog veel onderwerpen op tafel en worden er nog veel berekeningen gemaakt.

Het overleg gaat nog tussen het kabinet, D66, ChristenUnie en SGP. GroenLinks haakte woensdag af. Fractievoorzitter Bram van Ojik maakte bekend dat hij er geen vertrouwen meer in had dat de gesprekken zouden leiden tot een akkoord waar zijn partij zich in zou kunnen vinden.