'Financiële beschouwingen aangepast bij akkoord'

Als het kabinet tot een akkoord komt met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP worden de algemene beschouwingen, die voor volgende week op het programma staan, hoogstwaarschijnlijk aangepast. Oppositiepartijen die niet aan tafel zitten zullen aandringen op een debat waarbij ook premier Mark Rutte (VVD) aanwezig is en de fractievoorzitters het woord voeren.

PVV-leider Geert Wilders laat aan Novum Nieuws weten dat hij sowieso een debat met fractievoorzitters gaat aanvragen als er een akkoord ligt. Ook bij andere oppositiepartijen leeft die wens. Bronnen rond de oppositiepartijen die met het kabinet in onderhandeling zijn laten weten zo'n debat niet te dwarsbomen.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de algemene financiële beschouwingen worden uitgebreid. Dit tweedaagse debat wordt normaliter gevoerd door de financieel woordvoerders en de minister van Financiën, maar als er een akkoord komt moeten waarschijnlijk ook Rutte en de fractievoorzitters acte de présance geven.

Of het debat komende woensdag of donderdag doorgaat is afhankelijk van de voortgang van het begrotingsoverleg. De algemene beschouwingen in de Eerste Kamer, die voor dinsdag op het programma staan, worden mogelijk ook uitgesteld.