Rutte gelooft nog in akkoord

Premier Mark Rutte (VVD) gelooft nog dat het mogelijk is om een begrotingsakkoord te sluiten met de vier oppositiepartijen. Dat zei de premier maandagnacht na afloop van het overleg met D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP.

"Ik denk dat we er gezamenlijk uit kunnen komen met deze vier oppositiepartijen", zei Rutte. "En het zal nog moeten blijken of het ook lukt, maar ik denk dat het kan." Dan gaat het om een deal met behoud van de zes miljard euro die het kabinet volgend jaar extra wil bezuinigen. Onder meer GroenLinks en D66 denken daar verschillend over.

De zes miljard is voor het kabinet belangrijk, zei Rutte. "Wij vragen niet aan partijen om het daar allemaal mee eens te zijn, maar wij willen wel met elkaar tot afspraken komen en wij vinden het belangrijk dat we uiteindelijk die zes miljard overeind houden."

Rutte zei verder dat hij probeert om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten. "We proberen het zo snel mogelijk te doen. Maar het is natuurlijk ingewikkeld, het gaat over grote belangen en grote bedragen." Daar moet even grondig over worden gesproken, aldus de premier. De partijen praten dinsdag verder.