McQuaid en Cookson strijden om voorzitterschap UCI

Pat McQuaid weet vrijdag of hij ook de komende vier jaar voorzitter is van de internationale wielerbond UCI. De 42 gedelegeerden van de nationale federaties maken in Florence een keuze tussen de Ier, die in 2005 de Nederlander Hein Verbruggen opvolgde, en zijn Britse uitdager Brian Cookson.

Mogelijk is de verkiezing in het historische Palazzo Vecchio vrijdag niet eens noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. Er bestaat namelijk onduidelijkheid over de geldigheid van de nominatie van McQuaid, die vergeefs aanklopte bij de Ierse en de Zwitserse wielerbond om zich voor te laten dragen.

McQuaid hoopt zich door een gezamenlijke voordracht van wielerdwergen Marokko en Thailand alsnog in de strijd te kunnen mengen. Daarvoor is wel een wijziging van de reglementen nodig. Vlak voor de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen wordt daarover gestemd.

Cookson hoopt sowieso op een breed draagvlak te kunnen rekenen. "Zelfs als McQuaid van het proces wordt uitgesloten, dan vraag ik nog voor een positieve stem van het congres", liet de huidige voorzitter van de Britse wielerbond weten in aanloop naar de grote dag. "Ik wil geen kroning, maar een degelijke verkiezing."

Op de steun van de Europese wielerlanden, die in totaal veertien stemmen vertegenwoordigen, kan Cookson in ieder geval rekenen. Ook Australië en de Verenigde Staten weet hij aan zijn zijde. McQuaid hoopt zijn aanhang vooral te vergaren uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Het moddergooien tussen beide kandidaten is al een tijdje aan de gang. Cookson vindt het belachelijk dat zijn rivaal een reglementswijziging nodig heeft om mee te kunnen dingen naar de macht. "Ik ben geen tovenaar, ik probeer me gewoon aan de regels te houden", sneerde de Brit. "Mijn campagne is gebaseerd op integriteit en eerlijkheid."

McQuaid zegt op zijn beurt dat zijn opponent het democratische proces wil dwarsbomen en van het voorzitterschap van de UCI een ceremoniële functie wil maken. "Ik roep Cookson en zijn medestanders op om te stoppen met hun pogingen om het UCI-congres een keuze te weigeren", maakte hij duidelijk.

De dopingaffaire rondom Lance Armstrong hangt als een schaduw over de verkiezingen heen. McQuaid en de UCI betwistten lange tijd dat de Amerikaanse dopingautoriteit USADA het recht had om Armstrong te veroordelen. Sinds hij jarenlang dopinggebruik toegaf ruziede de UCI door met het USADA. Plannen voor een waarheidscommissie werden door McQuaid eerst afgewezen en vervolgens alsnog omarmd. Uiteindelijk kwam er echter niets van de grond.

McQuaid wordt bovendien gezien als een pion van zijn voorganger Verbruggen. De pogingen van het tweetal om via een zelf opgezette organisator de Ronde van Beijing en de Ronde van Hangzhou in China op de kalender te krijgen stuitten ook op veel weerstand. De laatste koers werd toegevoegd aan de World Tour-kalender, maar werd tweemaal geschrapt omdat de organisatie niet tijdig klaar was.

Cookson hoopt dat na vrijdag een nieuwe start in het wielrennen kan worden gemaakt. "We staan nu op een kruispunt. Ik wil van het wielrennen weer een sport maken waar mensen zonder twijfel hun helden kunnen vereren."