Gemeente biedt op huis molotovgooier

De gemeente Leudal heeft ruim drie ton geboden voor het huis van de zogenoemde molotovgooier Gijsbert Ruiter in Haelen. De Limburgse gemeente liet dinsdag weten daarnaast bereid te zijn vijftienduizend euro neer te leggen voor de overdrachtsbelasting en vijfduizend euro voor verhuiskosten.

Ruiter heeft al jaren een conflict met de bewoners van het naastgelegen woonwagenkamp. Vorig jaar diende Ruiter een klacht in bij de gemeente omdat de waarde van zijn huis zou zijn gedaald vanwege zijn buren. Volgens de gemeente kan dat niet worden aangetoond.

De gemeenteraad stemde in maart unaniem in met de uitkoop van de familie Ruiter. Volgens de gemeente is 'scheiding van partijen' alleen mogelijk door het huis van het gezin over te nemen.

Het huis aan de Grote Kampweg heeft volgens de gemeente een waarde van 270.000 euro. Toch biedt Leudal 336.000 euro 'om een discussie uit te sluiten over de negatieve invloed van de omgeving op deze waarde'.

Ruiter had zelf een ander bedrag in gedachten. De Limburger wilde 350.000 euro 'alleen al voor de voortuin', zo staat te lezen in de brief van de gemeente. Daarnaast eiste hij een vergoeding voor 'veertien jaar gemist woongenot' en een nieuwe woning.

De familie laat aan de Limburgse tv-zender L1 weten het bod te laag te vinden. "Het gaat niet alleen om het kopen van een ander huis, maar ook om het beginnen van een nieuw leven."

De brief met het aanbod draagt 13 augustus als datum. Het aanbod van de gemeente geldt tot 30 september.

Vorig jaar plaatste de Limburg een hek voor zijn huis om de overlast te beperken. Toen agenten het illegale hek kwamen verwijderen, gooide Ruiter molotovcocktails en dreigde hij met een handboog. De Limburger moest daarvoor negen maanden in een cel doorbrengen.