Molotovgooier hekelt 'administratieve pesterij'

De gemeente Leudal blijft de zogenoemde molotovgooier uit Haelen bestoken met 'administratieve onzin'. De gemeente dreigt de kinderbijslag voor zijn 13-jarige zoon stop te zetten omdat die elders is ondergedoken en dus niet meer thuis woont, zegt advocaat Gitte Stevens van Gijsbert Ruiter. "Zo gooit de gemeente olie op het vuur."

Ruiter doet vrijdag aangifte wegens nalatigheid door de politie en de gemeente en machtsmisbruik van wethouder Paul Vogels (CDA), zegt de advocate. Hij zou onlangs ook zijn bedreigd door een bewoner van het woonwagenkamp waarmee hij in de clinch ligt. Ook dient hij een klacht in vanwege het politieoptreden van vorig jaar, toen hij door het lint ging.

Een commissie tikte de gemeente op de vingers vanwege haar bureaucratische en starre houding in het conflict tussen Ruiter en een nabijgelegen woonwagenkamp, maar daar heeft de gemeente volgens Stevens geen les uit getrokken. Eerder stuurde de gemeente een rekening van negentienduizend euro voor dwangsommen en het weghalen van het hek waarmee Ruiter zich tegen bewoners van een woonwagenkamp wilde beschermen.

De Limburger ging door het lint toen gemeentewerkers ongeveer een jaar geleden een illegaal hek voor zijn huis wilden verwijderen. Hij smeet met molotovcocktails naar agenten en dreigde met een handboog. Hij vluchtte, maar werd opgepakt toen hij weer thuis kwam.

Justitie eiste acht jaar cel, maar de rechtbank liet het bij de negen maanden die hij in voorarrest had gezeten. De molotovgooier werd in maart vrijgelaten. De gemeenteraad concludeerde diezelfde maand dat de familie van de man zo snel mogelijk moet worden gescheiden van de woonwagenbewoners.

Een commissie concludeerde dat verplaatsing van het woonwagenkamp onmogelijk is. De gemeente stelde daarop een aanbod voor uitkoop te hebben gedaan om het probleem tussen Ruiter en het woonwagenkamp op te lossen, maar volgens de advocate is hier nooit met Ruiter over gesproken, wat zij nalatig noemt.