Nederlandse kruising West Wing en Borgen in de maak

Volgend jaar is op de Nederlandse televisie een dramaserie te zien die vergeleken kan worden met de Amerikaanse serie The West Wing en de Deense serie Borgen. De serie moet de actualiteit op de voet volgen. Dat zei producent Gijs van de Westelaken donderdagochtend op radiozender BNR. Welke omroep het drama gaat uitzenden is nog niet bekend.

"We zijn jarenlang bezig geweest een juiste invalshoek te vinden", zegt Van de Westelaken. "Een jaar of vier geleden werkten we aan een harde, politieke serie á la The West Wing. Toen kwam Borgen en moest die show, want zo werken de molens in televisieland, ook een relatiedrama worden. Daar kwamen we toen niet zo uit, maar inmiddels weten we wat we willen maken."

Het volgen van de politieke realiteit is nog knap lastig, want het betekent dat de scenaristen soms maar een week de tijd hebben om een nieuwe aflevering te schrijven. "Het moet zo actueel zijn dat het dicht bij de realiteit ligt. Dat maakt het wel ingewikkeld, maar het moet iets worden waar de kijker van opkijkt."

De serie is nu nog in het eerste stadium van schrijven. Over wie er aan de serie meewerken, wil Van de Westelaken nog niets kwijt. Op de vraag of voormalig politica Femke Halsema bij het project betrokken is, blijft hij vaag. "Dat zou zomaar eens kunnen. Ik ken haar goed. Met Femke maken we komend jaar een aantal documentaires, dus we spreken vaak over de politiek."


Nederlandse kruising West Wing en Borgen in de maak (Foto: Novum)