AEX scherpt jaarrecord aan

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger aan de nieuwe beursweek begonnen en scherpte zo het jaarrecord aan. De AEX won 0,3 procent op 372,52 punten. Afgelopen donderdag nog werd het jaarrecord gezet op 372,39 punten.

De AEX deed het daarmee beter dan de Franse en Duitse beurs, die met respectievelijk een winst van 0,1 procent en een verlies van 0,1 procent nauwelijks van de plaats kwamen.

"Het cijferseizoen is in Nederland nog volop bezig en ondanks dat de volumes lager dan gebruikelijk zijn, is de weg naar boven nog altijd vrij", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG.

Volgens Eltink blijven de beurzen stijgen op het vertrouwen dat de centrale banken de economie blijven stimuleren. Daarbij is het volgens de marktanalist 'mooi handelen' op de historisch lage rentes.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht van beleggers uit naar de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. De index voor de eurozone bleek in juli sterker dan verwacht gestegen van 48,3 naar 49,8, wat nipt onder het break even niveau van 50 was.

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector liet afgelopen maand zelfs een nog sterkere stijging zien van 52,2 naar 56,0. Een signaal dat de economische groei in de tweede helft van het jaar aantrekt.

Volgens handelaar Jos Renssen van Keijser Capital was er 'weinig mis' met het Amerikaanse cijfer, toch was de marktreactie lauwtjes.

In de AEX werden zestien fondsen hoger verhandeld tegenover negen fondsen lager. Het meest in het oog sprong PostNL, dat elf procent inleverde op de kwartaalcijfers.

PostNL boekte een sterker dan verwacht resultaat, maar kampte wel met een hogere afname van het briefpostvolume. Beleggers besloten volgens ING na de sterke koersontwikkeling van de afgelopen maanden winsten te verzilveren.

Imtech leverde maandag twee procent in en lijkt de kortstondige opleving van vorige week geen vervolg te kunnen geven.

De grootste stijgers in de AEX waren Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer. Het vastgoedfonds won 1,5 procent en de uitgever werd 1,7 procent meer waard.

In de AMX, die vlak sloot, vielen de bouwers in positieve zin op. BAM ging in de Midkap aan kop met een dagwinst van 2,3 procent, gevolgd door Heijmans met 1,7 procent.

De grootste daler was pennystock Pharming met 2,2 procent, gevolgd door Arcadis met een verlies van 1,8 procent.

KBC Securities en SNS Securities constateerden dat de kwartaalcijfers van Grontmij lager uitvielen dan verwacht vanwege teleurstellende prestaties in Frankrijk en Nederland. Het aandeel werd 2,7 procent lager verhandeld.