AEX breekt jaarrecord

De Amsterdamse beurs sloot donderdag op het hoogste niveau van dit jaar, ondanks de tegenvallende kwartaalcijfers van grote fondsen als Shell en ArcelorMittal. De AEX kwam 0,7 procent hoger uit en sloot op 372,39 punten. Dat is nipt meer dan het oude jaarrecord van 372,11 punten uit mei.

Ook de Midkap voor middelgrote fondsen won flink terrein en sloot 1,4 procent hoger op 552,09 punten. Elders in Europa waren de winsten eveneens hoog. De Franse beurs won 1,3 procent en de Duitse beurs eindigde zelfs ruim 1,5 procent hoger. De Dow Jones stond aan het einde van de Europese handelsdag op 0,8 procent winst.

Oorzaak voor het optimisme onder beleggers waren meevallende cijfers uit de Verenigde Staten. Ook de Europese inkoopmanagersindexen lieten duidelijk verbetering zien. De index voor de eurozone, een goede graadmeter voor de economische situatie, duidt zelfs op een einde van de langst lopende recessie sinds de invoering van de euro.

Van de 25 fondsen in de AEX werden er slechts vier lager verhandeld. Daaronder zaten wel twee zwaargewichten: ArcelorMittal en Shell leverden respectievelijk 3,7 en 4,6 procent in. Beide bedrijven kwamen donderdag met tegenvallende kwartaalcijfers. Zo zag Shell de winst met een vijfde dalen en liet staalreus ArcelorMittal weten het verwachte bedrijfsresultaat te verlagen.

Onder de stijgers was Imtech verreweg de grootste winnaar. De technisch dienstverlener, die zijn koers sinds januari van ongeveer twintig naar pakweg twee euro zag dalen, ging 8,7 procent omhoog. Ook het Franse Gemalto deed het goed met een dagwinst van ruim zeven procent. Sinds de introductie van het fonds in de AEX koerst het fonds almaar hoger.

KPN en PostNL waren eveneens populaire aandelen na positieve oordelen van analisten. Het telecombedrijf won 5,2 procent, het postbedrijf 3,6 procent. In de Midkap won Aperam 6,8 procent aan waarde na meevallende kwartaalcijfers, terwijl het kleine fonds Pharming 1,4 procent verloor.