Van den Nieuwenhuyzen: verdediging niet goed

De verdediging van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen heeft steken laten vallen. Dat zei Van den Nieuwenhuyzen vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Volgens hem zijn 'blijkbaar niet de goede keuzes gemaakt om tot een effectieve verdediging te komen'.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Van den Nieuwenhuyzen vrijdag tot tweeënhalf jaar cel voor omkoping, faillissementsfraude en meineed. "Het was een buitengewoon teleurstellende dag. Ik had absoluut niet verwacht dat de rechtbank tot deze conclusie zou komen", zei de zakenman vrijdagavond.

In het vonnis leest de zakenman naar eigen zeggen niets anders dan meningen en aannames. "Ik heb nergens een bewijs gezien, anders dan verklaringen die zijn afgelegd bij de Fiod, terwijl wij hebben aangetoond dat de Fiod getuigen heeft gemanipuleerd en gechanteerd."

Van den Nieuwenhuyzen stelt dat sprake is van een enorm uitgebreid dossier, waarbij de verdediging, waarover hij de leiding had, ervoor koos bepaalde items wel en andere niet te 'bewerken'. Daarin zijn volgens hem blijkbaar niet de juiste keuzes gemaakt.

De zakenman gaf eerder op de dag al aan er vrijwel zeker van te zijn dat hij hoger beroep aan gaat tekenen. Bij zijn hoger beroep wil Van den Nieuwenhuyzen het anders aan gaan pakken, gaf hij aan. "We hebben vele zaken onbesproken gelaten. We gaan nu een andere keuze maken om andere documenten naar voren te brengen."

De zakenman heeft vanwege de kwestie al ongeveer drie maanden vastgezeten, rekende hij voor. "Ik zie er zeer tegenop daar nog een dag aan toe te voegen."

Zakendoen met zo'n veroordeling is volgens Van den Nieuwenhuyzen lastig. "Dus daardoor heb ik nog meer tijd om mij op deze zaak te richten. Ik ga zorgen dat ik vrijgesproken word."