[WBD] Djokovic in vijf sets voorbij Del Potro

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale van Wimbledon bereikt. De Servische nummer een van de wereld sloeg zich in vijf sets langs de Argentijn Juan Martin del Potro (8): 7-5, 4-6, 7-6 (2), 6-7 (6), 6-3. Djokovic won in 2011 zijn eerste finale in Londen.

Beide mannen hadden tot nu toe geen set verloren op Wimbledon. De laatste keer dat ze elkaar troffen, in de troostfinale van de Olympische Spelen, was de Argentijn de beste. Vrijdag was het na een gelijkopgaande eerste set echter Djokovic die de eerste set naar zich toetrok.

Del Potro liet zich aan het begin van het tweede bedrijf behandelen aan de knie die hij in de vorige ronde tegen David Ferrer blesseerde. Desondanks trok hij in die tweede set aan het langste einde. In de derde set waren er geen breaks en liep Djokovic na een sterke tiebreak uit naar een 7-2 voorsprong.

In de vierde set leek de Serviër naar de zege uit te lopen toen hij in de zevende game een break plaatste, maar Del Potro kwam meteen weer terug. In de tiebreak maakte de Argentijn vervolgens twee matchpunten van Djokovic ongedaan en trok de stand weer gelijk.

Zowel Djokovic als Del Potro kreeg halverwege de vijfde set breakkansen, maar de beide mannen lieten ze onbenut. Op 4-3 sloeg Djokovic dan toch toe. Toen hij voor de wedstrijd serveerde moest hij eerst een breakkans van Del Potro onschadelijk maken voordat hij zijn derde matchpunt kon benutten.

Met 4:43 uur is de halve finale tussen Djokovic en Del Potro de langste in de geschiedenis van Wimbledon. Ivan Lendl, nu de coach van Andy Murray die in de andere halve finale tegen Jerzy Janowicz speelt, en Boris Becker waren in 1989 42 minuten eerder klaar.