Verkoop slaapmiddel aan banden

Voedingssupplementen met een te hoge dosis melatonine mogen niet meer worden verkocht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan optreden tegen producenten die meer dan 0,3 milligram van de stof in hun pillen stoppen. Dat meldt het EO-programma De Vijfde Dag donderdag.

Melatonine is een slaapmiddel dat in de Verenigde Staten veel wordt verkocht als voedingssupplement. Daar bevat een tablet soms wel tien milligram melatonine. In Nederland worden pillen met tot vijf milligram melatonine verkocht in drogisterijen en via internetwinkels als Bol.com.

Als een pil meer dan 0,3 milligram melatonine bevat is sprake van een geneesmiddel, dat geregistreerd moet worden en alleen op recept verkrijgbaar zou mogen zijn. "Verkopers die andere middelen met doseringen boven de 0,3 milligram verkopen zijn in overtreding", zegt de inspectie.

De IGZ noemt de vrije verkrijgbaarheid van de pillen 'zorgelijk'. "Melatonine is een farmacologisch werkzame stof en dus is het niet uitgesloten dat hoge doseringen tot ongewenste effecten kunnen leiden", licht de inspectie toe in het programma.