Amsterdam onttroont Den Bosch als landskampioen

De hockeyvrouwen van Amsterdam zijn zaterdag voor de negentiende keer landskampioen geworden. De ploeg van coach Alyson Annan won in het derde en beslissende finaleduel van Den Bosch: 3-1. Eva de Goede nam twee van de drie Amsterdamse treffers voor haar rekening.

Amsterdam doorbreekt de hegemonie van Den Bosch, dat de afgelopen drie seizoenen de hoofdprijs opeiste. De laatste keer dat de hoofdstedelingen op de hoogste tree van het ereschavot stonden was in 2009. Ook toen werd Den Bosch in de eindstrijd geklopt. Den Bosch is voor tweede keer sinds 1998 niet kampioen geworden. 

Den Bosch had vorige week zaterdag in Amsterdam het eerste duel na shoot-outs gewonnen. Amsterdam trok de stand een dag later gelijk door op vijandelijke bodem met 2-1 te winnen. Den Bosch kwam al vroeg in de wedstrijd op 1-0 door een treffer van Vera Vorstenbosch. Eva de Goede zette Amsterdam daarna op voorsprong door twee strafcorners te benutten.

Kitty van Male zette de 3-1 eindstand op het bord door de rebound te benutten nadat Ellen Hoog op de paal schoot. Zondag is in Eindhoven de beslissende wedstrijd bij de mannen. Oranje Zwart neemt het daar op tegen Rotterdam.