Havelange legt erevoorzitterschap FIFA neer

João Havelange is niet langer erevoorzitter van de FIFA. De 96-jarige Braziliaan heeft zijn functie op 18 april officieel neergelegd, blijkt uit een rapport van de ethische commissie dat dinsdag op de website van de wereldvoetbalbond werd gepubliceerd. Havelange lag onder vuur omdat hij in het verleden grote sommen smeergeld aannam.

Havelange, van 1974 tot 1998 voorzitter van de FIFA, houdt met de beslissing de eer aan zichzelf. Sepp Blatter gaf eerder te kennen dat zijn voorganger in zijn ogen onmogelijk erevoorzitter kon blijven. Het congres van de FIFA zou zich daar later dit jaar over hebben gebogen, maar dat is nu niet meer nodig.

Het televisieprogramma BBC Panorama onthulde in 2010 dat Havelange veel geld aannam van het inmiddels failliete marketingbureau ISL rond de verkoop van tv-rechten van WK's. De ethische commissie van de FIFA komt in het rapport tot dezelfde conclusie.

Ook in zijn tijd als IOC-lid zou Havelange het niet al te nauw hebben genomen met de regels. Een intern onderzoek naar fraude werd echter noodgedwongen stopgezet toen Havelange eind 2011 besloot om op te stappen.