[AC] Burkina Faso schakelt Ghana uit

Burkina Faso blijft stunten bij de Afrika Cup. Het West-Afrikaanse land bereikte woensdag voor het eerst in de geschiedenis de finale van het Afrikaans kampioenschap door Ghana na starfschoppen uit te schakelen: 3-2. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden, in de verlenging scoorden beide ploegen niet.

Ghana kwam al in de dertiende minuut op voorsprong door een benutte strafschop van Wakaso Mubarak. De Ghanezen bleven in de eerste helft de overhand houden en lieten via Asamoah Gyan een grote kans onbenut om op 2-0 te komen.

Na rust was Burkina Faso dichtbij de gelijkmaker, maar Aristide Bancé kopte op de lat. Aan de andere kant raakte Ghana ook het aluminium, toen Asamoah Gyan volledig vrijstaand op de paal schoot. Na zestig minuten kreeg Bancé zijn treffer alsnog. De spits van het Duitse FC Augsburg schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied bekeken raak.

In het vervolg van de tweede helft kwamen beide landen niet meer tot scoren, waardoor het uitdraaide op een verlenging. Burkina Faso leek conditioneel de betere en trok het initiatief volledig naar zich toe. De ploeg van de Belgische coach Paul Put creëerde legio kansen, maar weigerde Ghana de genadeklap toe te brengen.

Verdediger Bakary Kone kopte over en daarnaast liet Bancé nog een fiks aantal kansen onbenut. Ook had Burkina Faso pech dat een goal van Prejuce Nakoulma onterecht werd afgekeurd.

Zes minuten voor tijd, toen de druk van Burkina Faso op het doel van Ghana enorm was, werd de ploeg nog een keer benadeeld. Jonathan Pitroipa leek geholpen door zijn directe tegenstander naar de grond te gaan, maar de scheidsrechter zag een duikeling in de actie van de aanvaller van Rennes en bestrafte hem met geel. Omdat het Pitroipa's tweede kaart betrof, moest hij van het veld.

Aan het begin van de strafschoppenreeks kreeg Burkina Faso direct een enorme opsteker. Isaac Vorsah schoot de eerste Ghanese pingel naast. Paul Koulibaly miste echter de derde Burkinese penalty waardoor de ploegen weer op 2-2 kwamen. Emmanuel Clottey verzuimde vervolgens echter Ghana op voorsprong te brengen en, nadat Bancé wel voor de Burkinezen had gescoord, scoorde ook Solomon Assante niet voor de Black Stars.