Uitslag halve finale PDC WK; Van Barneveld - Taylor

Raymond van Barneveld is er niet in geslaagd om voor een geheel Nederlandse finale te zorgen tijdens de PDC World Darts Championship 2013. Onze landgenoot kreeg lang geen grip op het spel van Phil Taylor, kende een knappe comeback, maar ging met 6-4 ten onder.

Het begin van de partij was niet weggelegd voor Van Barneveld. De eerste set ging met 3-0 in legs naar Taylor en ook in de tweede set wist Van Barneveld nog geen potten te breken. Taylor won deze set met 3-1 in legs en pakte daarmee al snel een 2-0 voorsprong in sets. Barney herstelde zich in de derde set knap en won deze met 0-3 in legs.

The Power was echter niet onder de indruk en sleepte de vierde set met veel overmacht binnen. Ook in de vijfde set wist Van Barneveld zijn goede vorm van de laatste twee weken niet te vinden, ging tweemaal opzichtig in de fout en zag toe hoe Taylor op 4-1 in sets kwam. In de zesde set kwam Van Barneveld knap terug van een 2-0 achterstand in legs, maar zag toe hoe Taylor alsnog de vijfde leg naar zijn hand zette en daardoor met 5-1 in sets kwam.


Raymond van Barneveld onderuit tegen Phil Taylor (Foto: Pro Shots)

Daardoor had Taylor aan slechts één set genoeg om de finale van het WK te bereiken. The Power brak Barney meteen, maar onze landgenoot werkte deze direct weer weg. Taylor brak echter meteen weer terug en kreeg in de vijfde leg twee matchdarts. Hij wist de dubbel-20 tot tweemaal toe niet te raken en gaf daardoor de kans aan Van Barneveld om op 5-2 te komen in sets. Hij wist dit te realiseren door zijn 66-finish uit te gooien.

Van Barneveld wist vervolgens Taylor in de achtste set direct te breken, behield vervolgens zijn eigen leg en brak Taylor ook in de derde leg. Daarmee kwam Barney terug tot 5-3 in sets. In de negende set, die Van Barneveld mocht beginnen, was het ditmaal Taylor die de eerste break plaatste. De Engelsman kreeg pijlen om op 2-0 te komen, maar gaf Van Barneveld de gelegenheid om op gelijke hoogte te komen. Van Barneveld wist zijn 125-finish erg knap via eenmaal single-bull en tweemaal double-bull uit te gooien. Barney kwam vervolgens op 2-1, maar Taylor behield zijn leg en kwam op 2-2. Van Barneveld behield knap zijn eigen leg en kwam terug tot 5-4.

Van Barneveld kreeg in de eerste leg van de elfde set een kans om Taylor te breken, maar hij miste de dubbel-16. Taylor raakte deze vervolgens wel en kwam op 1-0. Van Barneveld kroop in de tweede leg door het oog van de naald, zag Taylor wat dubbels missen om vervolgens zelf zijn 62-finish wel uit te gooien. Taylor kwam echter op 2-1 en voerde daarmee de druk op Van Barneveld weer flink op. Barney wist zijn 80-finish niet uit te gooien en gunde daarmee Taylor een matchdart. Ditmaal raakte hij de dubbel-16 wel en komt daardoor op Nieuwjaarsdag uit in de finale tegen Michael van Gerwen.

Na afloop van de partij liet Taylor zich van zijn slechtste kant zien. Van Barneveld feliciteerde hem in zijn ogen niet snel genoeg met zijn overwinning en moest vervolgens niets meer weten van de felicitaties van onze landgenoot. Taylor duwde hem weg en riep vervolgens "fuck off" naar hem.

Hieronder de beelden van het vreemde incident:


Taylor trakteert Van Barneveld op "fuck off" (Bron: YouTube)