Filmfonds subsidieert comeback Mike van Diem

Het Nederlandse Filmfonds financieert de speelfilm De Surprise van Oscarwinnaar Mike van Diem. Het fonds verleent het filmproject een subsidie van 450 duizend euro. Het wordt de eerste film van de Limburgse regisseur sinds Karakter. Voor die film won hij 1998 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, de laatste keer dat een Nederlandse film die prijs in de wacht sleepte.

Van Diem heeft Jeroen van Koningsbrugge op het oog als hoofdrolspeler, bevestigt productiebedrijf Isabella Films aan Novum Nieuws. Over andere hoofdrolspelers is nog niets bekend.

Voor De Surprise schreef de regisseur, die zich de laatste jaren vooral op het maken van reclamefilms concentreerde, het scenario met Karen van Holst Pellekaan. Het verhaal is losjes gebaseerd op een kort verhaal van de Nederlandse schrijver Belcampo.

De Surprise gaat over een excentrieke aristocraat die een contract tekent waardoor hij naar het hiernamaals kan reizen. Als hij zijn kist uitzoekt, ontmoet hij een vrouw die hetzelfde contract tekende.

Naast De Surprise van Mike van Diem heeft het filmfonds vijf andere projecten een bijdrage gegund. Zo krijgen Alles Is Familie-regisseur Joram Lürsen en Hemel-regisseuse Sacha Polak respectievelijk 380 duizend en 450 duizend euro voor hun nieuwe filmprojecten.