Verdubbeling van bedrijven die banen gaan schrappen

Het aantal werkgevers dat denkt de komende maanden in zijn bedrijf banen te gaan schrappen, is in drie maanden tijd verdubbeld. Negen procent van de werkgevers laat weten dat in het komende kwartaal banen gaan verdwijnen. Drie maanden geleden was dat nog vier procent. Dat blijkt uit de arbeidsmarktmonitor van uitzendbureau Manpower die dinsdag is gepubliceerd.

Volgens Manpower is slechts twee procent van de ondernemingen van plan om volgend kwartaal juist mensen aan te nemen. De verhouding tussen bedrijven die banen schrappen en de bedrijven die juist uitbreiden, is in tien jaar tijd niet zo scheef geweest, stelt het uitzendbedrijf. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de bedrijven die uitbreiden juist nog in de meerderheid.

De hardste klappen gaan vallen in de productiesector, gevolgd door de bouwsector. Daarna komen de bedrijven die aan mijnbouw en delfstofwinning doen. De enige sector die banengroei verwacht, is die van de nutsbedrijven.

Het zijn voornamelijk de bedrijven in het westen en zuiden van Nederland die inkrimpen. In het noorden zijn evenveel bedrijven die uitbreiden, als bedrijven die slinken. Hoewel er meer snijdende dan groeiende bedrijven zijn, verwacht 82 procent van de bedrijven dat het personeelsbestand in het eerste kwartaal op peil te zullen houden.

Om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kijkt Manpower naar het aantal bedrijven dat uitbreidt en trekt daar het aantal inkrimpende bedrijven af. Daardoor krijgt Manpower een netto werkgelegenheidscijfer, dat over het eerste kwartaal van volgend jaar op min zeven procent komt te staan. Na correctie voor seizoensinvloeden daalt dat cijfer nog naar min acht procent. Dat is het laagste cijfer in de tien jaar dat de uitzender de monitor maakt.

Manpower voert hetzelfde onderzoek in meer dan veertig landen uit. Daaruit blijkt dat de werkgelegenheid in Europa een wisselend beeld laat zien. Het Nederlandse cijfer bevindt zich in dezelfde regionen als onder andere Ierland (min acht) en Polen (min zes). In Duitsland is het netto werkgelegenheidscijfer vijf procent en in het Verenigd Koninkrijk vier procent. In Griekenland en Spanje zijn de cijfers respectievelijk min zestien en min dertien procent.

Europa blijft achter bij Noord- en Zuid-Amerika, waar in alle gemeten landen de uitbreidende bedrijven in de meerderheid zijn. In Azië voeren Taiwan en India de boventoon, met positieve netto werkgelegenheidscijfers van respectievelijk 26 en 23. Ook China (14) en Japan (6) tonen positieve cijfers.