Voorstel voor toegang justitie tot dna ziekenhuizen

Justitie mag toegang krijgen tot dna-materiaal dat ziekenhuizen bewaren voor wetenschappelijk onderzoek. Dat staat althans in een concept-wetsvoorstel van minister voor Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat het KRO-programma Reporter online heeft gezet.

Een woordvoerder van het ministerie ontkent dat een concept-voorstel klaarligt. Volgens hem is er slechts een consultatieronde geweest met betrokkenen om informatie in te winnen over de invulling van een dergelijke wet. "Die consultatieronde vond vorig najaar plaats en minister Schippers laat het aan een nieuw kabinet over om dat eventueel tot een wetsvoorstel te maken."

Justitie zou met de toegang tot het dna-materiaal misdrijven kunnen oplossen. Het dna mag alleen worden gebruikt als verdachten of veroordeelden worden vermist, overleden of voortvluchtig zijn. Het gaat dan om ernstige misdrijven als moord of verkrachting. Op dit moment is er nog geen wettelijke regeling die justitie toegang zou geven tot het lichaamsmateriaal.

Ziekenhuizen bewaren dna-materiaal van miljoenen Nederlanders. Het gaat om weefsel dat na behandeling in het ziekenhuis voor onderzoek wordt bewaard. Wetenschappers en artsen vrezen dat met de komst van de wet patiënten zullen weigeren mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Artsenfederatie KNMG noemt het voorstel een poging om een landelijke dna-databank te creëren.