CDA-bestuurders kritisch over eigen campagne

CDA-bestuurders zijn kritisch over de verkiezingscampagne die hun partij voerde. Volgens 28 procent is partijleider Sybrand van Haersma Buma niet aantrekkelijk voor de kiezer. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder twaalfduizend gekozen en benoemde bestuurders, van wie 2600 reageerden.

Van de CDA'ers vult 46 procent 'neutraal' in bij de vraag over de aantrekkingskracht van Buma. Een kwart van de CDA'ers noemt zijn electorale aantrekkingskracht goed of zeer goed. Van de geënquêteerden vindt 22 procent dat Buma het verhaal van het CDA niet overtuigend bracht.

Ook bestuurders van GroenLinks zijn kritisch over de eigen partij. Ze vinden dat die zich meer moet profileren op duurzaamheid. Bijna drie op de tien GroenLinks-bestuurders vond de electorale aantrekkingskracht van de inmiddels opgestapte partijleider Jolande Sap slecht of zeer slecht.

Het CDA verloor bij de Tweede Kamerverkiezing acht zetels en hield er dertien over. GroenLinks zakte van tien naar vier zetels. Beide partijen hebben een interne commissie aan het werk gezet die de nederlaag gaat evalueren.