Nederlandse banken slagen voor stresstest

ABN AMRO, ING Bank, Rabobank en SNS Bank zitten allen boven de vereiste kapitaalgrens van negen procent. Alle vier de Nederlandse grootbanken voldoen aan de extra kapitaaleisen die de Europese Bankenautoriteit. Dit bleek woensdag bij het bekendmaken van de definitieve uitslagen van de eerder dit jaar afgenomen stresstest.

ABN AMRO beschikte per ultimo juni dit jaar over een kern Tier 1 ratio van 11,7 procent, ING Bank over 11,1 procent, Rabobank zelfs over 12,7 procent en SNS Bank over 9,3 procent. Banken moeten per ultimo 2012 beschikken over een kern Tier 1 ratio van tenminste 9 procent, inclusief de kapitaalbuffer ten opzichte van overheidspapier.

In tegenstelling tot de Nederlandse banken zijn er nog voldoende banken die niet slaagden voor de test. In totaal beschikten de banken echter over een ratio van 10,7 procent.

De 27 banken die aanvankelijk niet slaagden voor de test hebben inmiddels hun kapitaalpositie versterkt door 116 miljard euro op te halen. "Een significante vooruitgang", aldus Andrea Enria van de EBA.