Aangifte om blootfoto's Kate

Advocaten van de Britse koninklijke familie doen maandag in Parijs aangifte tegen de maker of makers van de foto's van prins Williams vrouw Kate, topless zonnebadend in Zuid-Frankrijk. Het paar heeft al een civiele procedure aangespannen tegen het Franse boulevardblad Closer, dat de foto's heeft gepubliceerd.

St. James's Palace spreekt van een 'groteske' inbreuk op de privacy van William en Kate tijdens hun vakantie in een privévilla in de Provence. Advocaten van het paar doen maandag aangifte tegen de betrokken fotograaf of fotografen. Het is aan de Franse justitie om te beslissen of tot een onderzoek en eventueel vervolging wordt overgegaan.

De advocaten van het stel staan maandag in Parijs ook voor de rechter in een kort geding tegen de uitgever van Closer, de Italiaanse mediagroep Mondadori. Dit is ook de uitgever van het Italiaanse roddelblad Chi, dat zegt maandag 26 pagina's met foto's te zullen publiceren. Het paleis wil schadevergoeding vorderen van de uitgever, die eigendom is van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. Berlusconi's dochter Marina, die aan het hoofd staat van Mondadori, nam het op voor haar vader, die zich volgens haar niet met de 'redactionele autonomie' van de uitgever mag inlaten.

Het paleis heeft nog geen besluit genomen over stappen tegen de Irish Daily Star, die de foto's van Closer zaterdag afdrukte. Britse kranten hebben zich tot nog toe verre van de foto's gehouden. Publicatie van de foto's kan de Irish Daily Start nog duur komen te staan. Mede-eigenaar Northern and Shell toonde zich 'diep ontsteld' en topman Richard Desmond kondigde aan zich te zullen terugtrekken uit de joint venture die het blad beheert. De andere eigenaar, het Ierse Independent News and Media, bood bij monde van baas Joe Webb 'diepste verontschuldigingen' aan. Een intern onderzoek volgt, maar Webb liet in een verklaring weten de Irish Daily Star en zijn zeventig medewerkers te willen behouden.