Brits koningshuis spant zaak aan om foto's

De Britse prins William en zijn vrouw Kate spannen een rechtszaak aan tegen het Franse magazine Closer. Dat publiceerde vrijdag foto's van Kate in bikinibroekje, zonder -top. Dat hebben bronnen aan het Franse persbureau AFP laten weten. Volgens het paar is met de publicatie van de foto's "een grens overschreden". William en Kate hebben de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Nanterre, bij Parijs, niet ver van het gebouw waarin de redactie van Closer is gevestigd.

De foto's zijn genomen, toen het paar vorige week op vakantie was op een Frans kasteel in de Provence. Dat is eigendom van een neef van de Britse vorstin Elizabeth II, de grootmoeder van William.

De foto's, van grote afstand genomen met een telelens, zijn vaag. Maar dat het om Kate en William gaat, is onmiskenbaar.

Volgens de BBC zijn de foto's vorige week ook aangeboden aan Britse kranten, maar die wilden er niet aan. De Britse tabloids zijn 'netter' geworden na het afluisterschandaal rond en de teloorgang van News of the World.

Vorige maand verschenen er blootfoto's van prins Harry, de broer van prins William. Hij was op vakantie in Las Vegas en speelde met anderen een stripspelletje. De foto's verschenen op een Amerikaanse entertainmentsite.

Het Britse paleis waarschuwde de Britse kranten dat publicatie van de foto's een inbreuk zou zijn op de privacy van de 27-jarige prins. Daar werd in eerste instantie naar geluisterd, maar later publiceerde de krant The Sun de foto's toch.

De tabloid liet vrijdag weten niet van plan te zijn de foto's van Kate te publiceren. Volgens hoofdredacteur Dominic Mohan van The Sun, eigendom van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, is er een verschil met de foto's van prins Harry. "Prins Harry was op een feest met een grote groep onbekenden, van wie er één een foto vrijgaf voor het publieke domein", verklaarde hij.

William en Kate spannen zaak aan over foto's
William en Kate spannen zaak aan over foto's (Foto: ANP)