Buma verwacht oplossing langstudeerboete

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma verwacht dat de Tweede Kamer donderdag een oplossing weet te vinden voor de langstudeerboete. Dat zei hij woensdag tijdens het verkiezingsdebat van de NOS op Nederland 1. "Ik verwacht dat het morgen moet kunnen."

Verschillende fracties overleggen sinds dinsdag over een alternatief plan voor de boete. Een van de problemen is de bekostiging. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) liet namelijk weten dat hij geen dekking heeft op zijn begroting om de boete per 1 september te schrappen, zoals een Kamermeerderheid sinds vorige week wil.

Een oplossing is echter nog niet gemeld. De partijen spraken dinsdag een radiostilte af, die woensdag niet werd doorbroken. "Heel saai en braaf, maar ik kan er nog niets over zeggen", liet Tofik Dibi (GroenLinks) woensdagavond weten. Ook de PvdA was niet bereikbaar. De Kamer onderbreekt donderdag het reces om met Zijlstra over de boete te praten.

"Ik denk dat we het morgen oplossen als Kamer", zei Buma tijdens het eerste tv-debat. Hij hielp de partijen die zich verzetten tegen de boete vorige week aan een meerderheid door ook opeens te pleiten voor afschaffing van de maatregel.


Buma verwacht oplossing langstudeerboete (Foto: Novum)