Kamer wil snel af van langstudeerboete

De Tweede Kamer wil dat er snel een eind komt aan de langstudeerboete. Een meerderheid wil dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) de invoering van de boete op 1 september afblaast. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de verschillende partijen, laat een woordvoerder van D66 woensdag weten.

Aanleiding is de gewijzigde opstelling van het CDA. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma kondigde dinsdag aan dat zijn partij niet langer voorstander is van de boete. Hiermee ontstond er een Kamermeerderheid die af wil van de maatregel. PvdA, SP, D66 en GroenLinks waren al tegen.

De Kamer wil dat er een oplossing wordt gevonden voor de groep studenten die eenmalig worden getroffen door de boete. Het kabinet wil de maatregel op 1 september invoeren. Zijlstra moet op zoek naar een alternatieve dekking voor de boete, vindt de Kamer. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe eist een brief waarin de bewindsman dit toezegt, laat hij woensdag weten.

GroenLinks eiste eerder op de dag dat de Kamer terugkomt van reces om met Zijlstra te debatteren over de boete. De Rouwe noemt dat 'overbodig'. Het is volgens hem nu duidelijk dat de Kamer wil dat de boete van tafel gaat, en de regering is nu aan zet. "Het kabinet moet nu leveren."

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk eist dat Zijltra de wet nu snel intrekt, al liet hij weten niet tegen een debat te zijn. De VVD liet al eerder weten tegen de boete te zijn, maar wil de maatregel niet meteen afschaffen. Volgens Kamerlid Klaas Dijkhoff zou het direct schrappen van de langstudeerboete een gat in de begroting veroorzaken.