Kamer zwijgt over spoedwet langstudeerboete

De Tweede Kamerfracties die dinsdag zijn samengekomen om te praten over een oplossing voor de langstudeerboete houden de kaken stijf op elkaar over de voortgang van dit overleg. Ze hebben radiostilte afgekondigd, zo laten de onderwijswoordvoerders weten.

De fracties werken aan een noodwet om de boete van tafel te krijgen. Een Kamermeerderheid wil dat de invoering van de boete van drieduizend euro voor studenten die langer dan een jaar uitlopen niet doorgaat, maar dat is volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) onmogelijk.

De hoogte van de boete is wettelijk vastgelegd en het is volgens Zijlstra niet meer mogelijk om de wet voor die datum te wijzigen. Bovendien heeft hij geen alternatieve dekking voor de boete.

Hoewel ook een spoedwet waarschijnlijk niet voor 1 september kan worden aangenomen door beide kamers van het parlement, zou de wet ook met terugwerkende kracht kunnen worden ingevoerd.

Ook komt Kamer met een voorstel hoe de afschaffing van de boete in 2013 bekostigd moet worden. Tijdens de formatie kan dan worden gezocht naar een structurele dekking.

Donderdag keert de Kamer terug van reces om met Zijlstra over de langstudeerboete te praten. Nadat het CDA zich vorige week tegen de boete keerde bestaat hiervoor geen meerderheid meer.