Buitenlandse 'kenniswerker' simpeler het land in

Voor bepaalde buitenlandse kenniswerkers van buiten de Europese Unie is de komende twee jaar geen vergunning nodig om in Nederland te kunnen werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat hiermee een proef starten met FME, de werkgeversorganisatie in de technische industrie.

De proef geldt voor werknemers die in Nederland werk willen doen dat niet door inwoners van Nederland of de EU kan worden gedaan. Voorbeelden daarvan zijn werknemers die bestelde goederen komen controleren of mensen die moeten leren hoe ze machines die ze in Nederland hebben gekocht moeten bedienen.

Vooral grote bedrijven met een jaaromzet van minstens vijftig miljoen euro hebben last van de huidige vergunningsregeling, meldt het ministerie vrijdag. Daarom kunnen alleen zij de komende twee jaar meedoen met de proef. De vergunning is niet nodig bij orders van meer dan vijf miljoen euro. Melding bij het UWV volstaat.

De FME is blij met de regeling die een einde moet maken aan de 'rompslomp'. "Deze pilot is een geweldige eerste stap in het wegnemen van een van de grootste ergernissen van internationaal opererende bedrijven", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Zijn noemt als voorbeeld de scheepsbouw, waarin het gebruikelijk is dat inspectieteams van de buitenlandse klant de voortgang tot en met de tewaterlating komen volgen.