Brandwondenstichting waarschuwt voor barbecuegevaar

De Brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van barbecues, olielampen en vuurkorven. Barbecueërs gebruiken volgens de stichting steeds minder vaak aanmaakblokjes en vaker een gevaarlijk alternatief, zoals spiritus, benzine of brandgel. Ook bio-ethanolbranders zijn riskant.

De laatste tijd komen bij de brandwondencentra steeds meer slachtoffers binnen met ernstige brandwonden na ongelukken met bio-ethanol, spiritus en brandgel. De brandwondenstichting geeft vrijdag in een advertentie in verschillende ochtendkranten tips over veilig gebruik van die middelen.

Zo moeten branders voor bio-ethanol en brandgel alleen worden bijgevuld als ze volledig afgekoeld en voelbaar koud zijn. Barbecueën met spiritus is uit den boze. Dat is volgens de brandwondenstichting alleen een schoonmaakmiddel en geen echte brandstof. Eerder deze maand raakten vijf leerlingen van een school in Amsterdam gewond toen ze spiritus gebruikten bij een barbecue.

Vloeibare middelen zijn vooral gevaarlijk omdat het bij ongelukken meteen goed fout gaat. Spiritus en brandgel blijven bij aanraking aan de huid plakken en trekken in kleren. Kolen niet en bovendien kunnen die met water gedoofd worden.

De Brandwondenstichting waarschuwt jaarlijks voor barbecuegevaar. Harde cijfers over het aantal slachtoffers zijn er niet, maar de brandwondencentra signaleren 's zomers wel een piek.