Weekers voelt weinig voor hogere bankenbelasting

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) voelt er weinig voor om de bankenbelasting fors te verhogen. Dat bleek woensdag tijdens een debat over de invoering van de taks.

De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden het bedrag van driehonderd miljoen euro dat het kabinet wil ophalen veel te weinig. Beide partijen hebben daarom een amendement opgesteld dat voorziet in een verdrievoudiging van de opbrengst tot één miljard euro. Ook de SP bepleit een hogere bankenbelasting.

Weekers vindt een verdrievoudiging van de opbrengst 'erg gortig', zei hij. Het bedrag voor driehonderd miljoen is voor hem 'leidend' en past erg goed in wat in omringende landen als bankenbelasting wordt geheven. "We vragen niets teveel."

In het Catshuis zou ook worden gesproken over een verdubbeling of verdriedubbeling van de bankentaks, schreef het Financieel Dagblad eerder. Weekers wilde daarop niet reageren. "Ik ga niet in op hypothetische situaties." Het uitsluiten wilde hij echter evenmin. "Ik ga helemaal niets uitsluiten simpelweg, omdat ik dat niet kan."

Weekers verwacht verder dat de banken de belasting zullen 'versleutelen' in de organisatie. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de taks bijvoorbeeld wordt doorberekend aan spaarders. De bewindsman noemde het 'naïef' om te veronderstellen dat de banken niet naar mogelijkheden gaan kijken hoe de kosten kunnen worden opgevangen. "Het lijkt me verstandig om de rekening niet bij de spaarder neer te leggen", voegde hij er aan toe.

De bewindsman gaat verder monitoren of de bankenbelasting niet ertoe leiden dat de kredietverlening niet in het geding komt. Met de bankenbelasting vraagt de overheid een bijdrage van de banken voor het geval zij een beroep moeten doen op de schatkist in tijden van financiële crisis.