CDA walgt van scheidingsshow RTL

Het nieuwe RTL 4-programma Echt Scheiden heeft tot woede geleid bij het CDA. "Het gaat hier om een bizar amusementsprogramma over kinderleed. Hebben die ouders weleens aan het belang van hun kinderen gedacht?", haalt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot in het AD uit.

Eén van de meest spraakmakende scènes was die waarin vader Erik zijn twee kleine kinderen vertelde dat papa nooit meer thuis zou komen: "Papa gaat weg, hij gaat bij Astrid wonen. Maar weet wel dat papa van jullie houdt, ook al zal ik er bijna niet meer zijn."

Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen heeft tevens veel moeite met het programma: "Wat RTL beweegt tot dit nieuwe emo-theater is duidelijk. Maar wat bezielde Erik, Miranda en Astrid (man, vrouw en nieuwe vriendin) toch de camera toe te laten tot hun diepste drama's, tot aan de kindergesprekken toe?"

Eerder liet tv-criticus Marcel Peereboom Voller zich kritisch uit over het programma van presentatrice Natasja Froger. Hij vindt dat RTL over de rug van scheidende gezinnen verdient. Ook de ChristenUnie is niet te spreken over de gang van zaken, meldt De Telegraaf. De partijen hebben inmiddels Kamervragen gesteld.

Youp van 't Hek liet zich zaterdag in zijn NRC-column nog het meest heftig uit over Echt Scheiden: "Ook een enge scheidingscoach en een derderangs psycholoog werken mee aan het programma. Je vraagt je als kijker af of hier serieus over vergaderd is! En welke conclusie trokken de kijkcijfergladjakkers toen? Dat dit wel uitgezonden kon worden. Dat kan toch niet waar zijn? Het kan toch niet dat de baas van RTL dit op de buis wil hebben? Dit doe je mensen toch niet aan? Je weet toch hoeveel pijn een scheiding doet! Daar maak je toch geen amusement van?"

Van 't Hek walgt van RTL 4-baas Erland Galjaard: "Ik zat steeds te denken aan die RTL-baas die hier zijn fiat aan gegeven heeft. En aan de vrouw van René Froger die dit alles op een zogenaamd meelevende toon aan elkaar praat. Mag je die twee oppakken en een tijdje opsluiten wegens kindermishandeling? Ja, dat mag. Dat moet zelfs."