Militie Libië stopt met bewaking luchthaven

Een machtige Libische militie die zeven maanden lang de luchthaven in Tripoli bewaakte heeft zich teruggetrokken. De regering is niet in staat de bewaking van het vliegveld over te nemen.

Het ontbreekt Libië nog steeds aan een reguliere politiemacht of een leger. Sinds de val van Gadhafi zijn milities grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid in het land.

Een militie uit de westelijke bergstad Zintan was verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthaven. Een delegatie uit Zintan sprak eerder deze maand met regeringsfunctionarissen die de delegatie verzekerden dat de regering de militie op 17 maart zou aflossen. Toen die deadline werd gemist gaf de militie de regering tot zondagavond de tijd de controle over het vliegveld over te nemen.

De regering zei zondag in een verklaring dat het zondagmiddag beveiligers naar het vliegveld zou sturen. Niet veel later ging er een nieuwe verklaring uit waarin stond dat de operatie vertraging had opgelopen. Verdere details werden niet gegeven.

Volgens een woordvoerder van de militie zijn de voormalige rebellen de protesten tegen hun aanwezigheid meer dan zat. De inwoners van Tripoli betichten de militie ervan de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de luchthaven niet te willen overdragen aan de regering. "De aanblik van gewapende mannen rond het vliegveld heeft voor spanningen gezorgd, dus we wilden dat de regering het vliegveld overnam", zei de woordvoerder.

Een aantal milities zou hebben voorgesteld dat de regering trainingen voor de militieleden organiseert, zoals voor de beveiliging van vliegvelden. Na de trainingen zouden de milities dan hun werk kunnen hervatten, maar dan als ambtenaren. Volgens de woordvoerder heeft de regering niet op dit voorstel gereageerd.