D66: Staphorst op de vingers tikken om censuur

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) moet Staphorst en Urk op de vingers tikken, omdat die gemeenten op hun website geen informatie meer geven over abortus en homoseksualiteit. Dat wil D66-Kamerlid Pia Dijkstra, blijkt uit Kamervragen die zij heeft gesteld. De SGP vindt juist dat de gemeente Staphorst de baas is over de eigen website.

Aanleiding is het besluit van Staphorst om de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) aan te passen. De ruim tweehonderd gemeentelijke CJG-websites worden in opdracht van de rijksoverheid beheerd door Stichting Opvoeden. Onder het kopje 'onbedoeld zwanger' worden suggesties gegeven voor onbedoelde zwangerschap.

De ChristenUnie-fractie in Staphorst vindt echter dat het recht op abortus 'niet tot in alle details gepropagandeerd' moet worden op een website. De gemeente heeft daarom de site aangepast. Staphorst vindt met de ChristenUnie dat niet mag worden verwezen naar informatie 'die niet in lijn is met opvattingen van de Staphorster bevolking'.

Volgens Dijkstra heeft ook de gemeente Urk besloten geen informatie over seksualiteit en homoseksualiteit op de site te zetten. Het Kamerlid wil weten of er meer gemeenten zijn die het voorbeeld van Staphorst en Urk volgen. Zij wil verder dat de minister ingrijpt. Het ontbreken van objectieve informatie kan de seksuele ontwikkeling van jongeren namelijk negatief beïnvloeden, aldus de politica.

De SGP vindt daarentegen dat de gemeente Staphorst baas is over de eigen website. Fractieleider Kees van der Staaij stelt in vragen aan staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) dat het 'wenselijk is dat gemeenten eigen keuzes kunnen maken met betrekking tot de informatie die door Stichting Opvoeden wordt aangereikt'.

De bewindsvrouw moet in overleg treden met de stichting om te komen tot een website waarin 'zowel sprake is van herkenbaarheid en gevalideerde informatie als beleidsvrijheid voor gemeentelijke invulling', aldus Van der Staaij.