Whitmarsh: "Pirelli moet teams hoofdbrekens bezorgen"

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh wil dat Pirelli in 2012 meer uitdaging biedt met de bandenkeuze voor de races. De Italiaanse rubbermaker keerde dit jaar voor het eerst sinds twintig seizoenen terug in de Formule 1 en leverde een goede prestaties, maar was soms te conservatief.

De teams hadden aan het eind van dit seizoen weinig moeite meer om de bandenslijtage onder controle te houden. Daarom moeten volgens Whitmarsh volgend jaar de banden meer slijten dan nu. "Ik denk dat de banden aan het begin van het seizoen veel bijgedragen hebben aan de show. Het gaf ons veel hoofdbrekens. De banden gingen gedurende het jaar steeds langer mee en de slijtage werd minder. Ik denk dat we ze de uitdaging moeten geven om banden te maken die veel slijtage vertonen," zei Whitmarsh.

"De coureurs voelen zich in die situatie ongemakkelijk en daarom hebben ze veel bijgedragen aan het verloop van het seizoen. Ook KERS en DRS hebben dat gedaan, maar je moet er aan blijven werken om te zorgen dat er een goede show blijft," zei de Brit.

Pirelli pakt voor 2012 alle compounds aan om te zorgen dat het gat in de prestaties tussen de banden kleiner wordt. Waar het verschil nu gemiddeld 1,2 seconde per ronde tussen de compounds is zal dat volgend jaar 0,8 seconden per ronde moeten worden. Hierdoor moeten de strategische keuzes voor de teams groter worden.