'Spel-cd's maken gamen duurder'

Het is slecht voor consumenten dat de meeste games nog steeds op disc verschijnen. Dat vindt directeur Brian Farrell van game-uitgever THQ, die stelt dat toekomstige spelcomputers uitsluitend downloadbare spellen moeten ondersteunen, om gamen goedkoper te maken. Dat schrijft de website Gamesindustry.

Door spellen in de winkel te leggen, kunnen de kosten onnodig hoog oplopen, meent Farrell. Zo gaat een flink deel van de opbrengst van een spel naar productiekosten, transport en winkeliers. Door cd's of dvd's te vervangen voor downloadbare spellen zouden uitgevers games goedkoper kunnen aanbieden en hierdoor een breder publiek aanspreken.

Een toekomst waarin spellen alleen maar online worden aangeboden is volgens Farrell ook meteen een goede manier om de relatie tussen uitgevers en gamers te versterken. Zo kunnen spelers sneller worden voorzien van downloadbare uitbreidingen en updates. THQ wil deze trend nu al inzetten met Saints Row: The Third. Het spel krijgt dit najaar na release veertig weken lang elke week nieuwe downloadbare extra's, waaronder virtuele voorwerpen en nieuwe opdrachten.

De visie van Farrel komt niet overeen met die van PlayStation-directeur Kaz Hirai. De Japanner gaf vorig jaar aan dat de game-industrie fysieke media de komende jaren blijft ondersteunen. Volgens hem laat een discloze toekomst nog zeker tien jaar op zich wachten. Onderzoeksbureau DFC Intelligence ondersteunt de directeur van THQ en voorspelde donderdag dat de verkoop van digitaal gedistribueerde spellen in 2013 een hogere omzet draait dan de verkoop van spellen in winkels.


'Spel-cd?s maken gamen duurder? (Foto: Novum)