'Grieks steunpakket niet in gevaar'

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos stelde vrijdag dat het steunpakket voor zijn land niet in gevaar is. Hij reageerde hiermee op de mogelijke eis van vier landen om net als Finland een onderpand te krijgen in ruil voor hun bijdrage aan de steun. Hierdoor was onzekerheid ontstaan over het steunpakket.

Donderdag werd bekend dat Finland als enige land een onderpand in contanten krijgt voor de bijdrage die het levert aan het Griekse steunpakket. In reactie op dit nieuws eisten ook partijen in Nederland, Slovenië, Oostenrijk en Slowakije een waarborg van de Griekse regering.

Door de mogelijke aanvullende eisen van deze landen ontstond onzekerheid op de financiële markten of de Griekse steunmaatregelen van 109 miljard euro, waarover de Europese regeringsleiders het op 21 juli eens werden, nog wel uitgevoerd zouden worden.

Venizelos probeerde tegenover een Grieks radiostation deze zorgen weg te nemen. Hij zei dat het steunpakket niet in gevaar is omdat het 'van vitaal belang is voor de eurozone'.

De Griekse minister benadrukte dat de overeenkomst met Finland nog goedgekeurd moet worden door de andere leden van de eurozone. De Finnen wilden het volgens hem openbaar maken. De regering in Athene had liever willen wachten met bekendmaken tot na deze goedkeuring.


'Grieks steunpakket niet in gevaar' (Foto: Novum)