Shell besluit over boren bij Alaska

Royal Dutch Shell zal de komende drie tot vier maanden een besluit nemen of het bedrijf zal gaan boren in Arctische wateren van de Amerikaanse staat Alaska, aldus Marvin Odum, president van Shell Oil Co, het Amerikaanse onderdeel van Shell.

Odum gaf donderdag aan goede hoop te hebben dat het bedrijf de benodigde toestemming wordt verleend, mede omdat de regering Obama juist extra moeite heeft gedaan Shell in gereedheid te brengen tot boren over te gaan.

Shell wacht nu nog op goedkeuring van federale overheden, alvorens de onderneming kan overgaan tot de investering van 3,5 miljard dollar die nodig is om te kunnen boren in de Alaska-wateren, waaronder de Beaufortzee. Vertraging in het proces kwam voort uit milieuzaken en veiligheidseisen tegen de achtergrond van de BP-ramp in de Golf van Mexico.

Voort stelde Odum dat de aanspraak op strategische olievoorraden, die dateert van vorige week, geen noodzaak kende. Volgens hem is de beste manier om een hoge olieprijs te bestrijden door oliemaatschappijen toe te staan de olieproductie op te voeren.

Vorige week gaf de International Energy Agency aan 60 miljoen vaten olie aan te spreken, waarvan de helft uit de VS moet komen.


Shell besluit over boren bij Alaska (Foto: Novum)