Verhagen opent haringseizoen in Scheveningen

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) heeft zaterdag het traditionele haringseizoen geopend. Dat deed hij door het hijsen van de Scheveningse vlag tijdens de viering van Vlaggetjesdag in het oude vissersdorp.

Verhagen stond stil bij de belangrijke rol van de haring in de Nederlandse cultuur. "Je zou zelfs kunnen zeggen dat het met haring voor ons eigenlijk allemaal is begonnen." In de zeventiende eeuw werden met de opbrengst van de haringvisserij reizen naar het oosten gefinancierd. "Men zegt wel eens dat Amsterdam in de Gouden Eeuw op haringgraten is gebouwd", aldus de minister.

Vlaggetjesdag is de traditionele opening van het nieuwe haringseizoen. Het haringevenement wordt dit jaar voor de 62e keer gehouden. Woensdag werd het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. De opbrengst van 67.750 euro gaat dit jaar naar Jantje Beton.

De haringen die dit jaar gevangen worden, werden in 2007 geboren. Volgens visserijbiologen lijkt dat een vruchtbaar jaar te zijn geweest. Er blijken twee keer zo veel haringen in de zee te zitten als vooraf werd verwacht.

Vlaggetjesdag trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Scheveningen. De ANWB waarschuwt voor drukte in en rondom Den Haag en Scheveningen.