Haringseizoen van start in Scheveningen

Het haringseizoen begint dinsdag weer. De officiële aftrap wordt 's middags traditiegetrouw gegeven met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen. De opbrengst gaat dit jaar naar Jantje Beton. De Hollandse Nieuwe ligt nu weer overal in de winkels. Er worden door het hele land haringparty's georganiseerd.

Vorig jaar bracht het eerste vaatje haring 58.000 euro op voor de Stichting Kinderpostzegels. Een jaar eerder werd 66.000 euro neergeteld voor de eerste Hollandse Nieuwe, maar toen was het een beter haringjaar.

Ook dit jaar zijn de verwachtingen hooggespannen voor de kwaliteit van de haringen. Door het goede weer in het voorjaar met veel zon zit er veel plankton in het water. De haringen hebben zich daar tegoed aan kunnen doen, wat zorgt voor een hoog vetpercentage, een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de haring.

Update 13.53 uur

Het eerste vaatje haring is inmiddels geveild en heeft 67.750 euro opgebracht op de visveiling in Scheveningen. De haringen werden gekocht door Scheveninger Best, een onlangs gelanceerd merk voor verse vis.


Haringseizoen van start in Scheveningen (Foto: Novum)