Ploegleiding Rabo verrast door prestatie Boom

Lars Boom won zondag in Saint-Jean-de-Maurienne met overmacht de 5,4 kilometer lange proloog van het Critérium du Dauphiné. De 25-jarige Vlijmenaar stapte twee weken geleden nog af met knieklachten in de Tour of California. "De knie gaf reden tot lichte twijfel," verklaart ploegleider Adri van Houwelingen op de website van de Raboploeg.

Het parkoers van de korte tijdrit was de Brabander op het lijf geschreven. "Lars zelf was enorm gemotiveerd. Zeker toen hij het parkoers had gezien, dat was helemaal zijn ding," verklaart Van Houwelingen de prestatie van zijn pupil. "Direct na de start een explosief klimmetje, dat ligt hem wel. Hij maakte het daarna ook helemaal waar."

Dat de bankformatie nu al een ritzege te pakken heeft zorgt voor rust binnen de ploeg. "Het neemt wat druk van de ketel voor Robert Gesink. Dit rijdt de komende dagen toch wat makkelijker," laat Van Houwelingen optekenen. De kopman van Rabo reed zelf eveneens een zeer acceptabele proloog.

De Varssevelder werd 29e op zestien seconden van winnaar Boom en verloor nauwelijks tijd op de medefavorieten voor de eindzege. "Een proloog is niet helemaal Roberts ding," meldt Erik Dekker. "Zeker niet met een klimmetje aan het begin, dat is direct veel te explosief. Dit is een zeer acceptabel resultaat waar we mee verder kunnen."


Ploegleiding Rabo verrast door prestatie Boom (Foto: Novum)