FOTA komt met eigen ideeën voor 2013

De Formula One Teams' Association is het niet eens met de plannen van de autosportfederatie FIA en ontplooit daarom eigen initiatieven voor het seizoen 2013 en verder. Zo willen de renstallen het grondeffect niet.

De terugkeer van het grondeffect is het paradepaardje van de FIA. De Formule 1-bolides kunnen ze zo langzamer laten rijden, terwijl ze ook dichter achter elkaar kunnen zitten. Ook de voorvleugel zou veel kleiner moeten worden. Deze plannen moeten een forse brandstofbesparing opleveren, maar kosten veel tijd en geld, waardoor de FOTA nu met alternatieven komt.

De teams willen racen met een smallere voorvleugel, lagere neus en een vlakkere achtervleugel. Daarnaast willen ze de aerodynamische delen aan de voorzijde van de auto tot en met de sidepots gaan beperken. Bandenfabrikant Pirelli wil graag met een grotere wielmaat racen, maar als het aan de renstallen ligt dan komt dit pas in 2014. Het brandstofverbruik zal niet enorm gaan dalen. Voor 30 juni zal bekend worden welke richting de Formule 1 op zal gaan.