Anonymous toch schuldig aan PSN-hack

De soap rondom de inbraak in het PlayStation Network (PSN) gaat verder. Sony heeft eerder al aangegeven druk op zoek te zijn naar de hacker en beschuldigt de groep Anonymous van het indirect toegang verlenen van de hacker tot het PSN, nu spreken leden van Anonymous zich uit over de kwestie.

Na de ontdekking van de inbraak op het PSN heeft Sony deze meteen afgesloten om goed onderzoek te kunnen doen. Meteen werd de groep Anonymous in verband gebracht met de hack. Deze groep had Sony namelijk in het vizier nadat Sony hacker George Hotz had aangeklaagd voor het modificeren van zijn PlayStation 3. Toch heeft de groep altijd ontkend dat ze er iets mee te maken hebben.

Een aantal leden hebben nu een verklaring afgelegd tegenover de Financial Times. Volgens een aantal Anonymous-veteranen is de kans erg groot dat leden van de organisatie zich schuldig hebben gemaakt aan het stelen van gevoelige informatie van miljoenen PlayStation Network gebruikers. Vlak voor de inbraak waren details over gevoelige plekken in het PSN in de chatroom van Anonymous geplaatst. Deze informatie heeft de hacker kunnen gebruiken om bij het PSN in te breken.

Volgens Anonymous-lid Kayla is de kans groot dat een lid van Anonymous dit heeft gedaan ondanks dat de rest van de groep het er niet mee eens is.

“If you say you are Anonymous, and do something as Anonymous, then Anonymous did it. Just because the rest of Anonymous might not agree with it, doesn’t mean Anonymous didn’t do it.”

Andere leden distantiëren zich van de hacker die dit heeft veroorzaakt en vind niet dat de hele groep hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

“So it’s Anon’s work. But you can’t blame the whole collective for what one or two guys do. We’re a gathering of Anonymous activists, not some scary organised hacking group. It was uncalled for this early in the fight.”

In de Verenigde Staten is een groot onderzoek gestart naar de daders. Volgens de autoriteiten is Anonymous één van de grote verdachten. Helemaal nadat een bestand op het PSN is gevonden met de toepasselijke naam 'Anonymous'. Sommige leden geven aan dat vijanden van de hackers-groep de groep in een kwaad daglicht willen zetten door ze op deze manier zwart te maken.

Het lijkt erop dat het laatste nog niet over deze zaak is gezegd. Eerder vandaag heeft Sony aangegeven met een tegemoetkoming te komen voor zijn klanten en dat alle problemen die kunnen ontstaan met het stelen van gevenes, vergoed zullen worden door het bedrijf. Daarnaast zal het PSN weer snel online komen.

PSN