FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 mei 2011

Beckham ongedeerd bij auto-ongeluk

David Beckham heeft vrijdag in Los Angeles een auto-ongeluk veroorzaakt. De Engelse topvoetballer botste met zijn Cadillac op een drukke snelweg achterop een andere auto. De 36-jarige middenvelder bleef ongedeerd, de bestuurder van de andere auto moest met nekklachten naar het ziekenhuis. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

Volgens de politie heeft de voetbalvedette geen bekeuring gekregen. Beckham speelt in de Verenigde Staten voor Los Angeles Galaxy. Hij neemt het met die club zaterdag op tegen New York Red Bulls, de club van de Franse ster Thierry Henry. Beckham kan dan gewoon in actie komen.

Beckham ongedeerd bij auto-ongeluk
Beckham ongedeerd bij auto-ongeluk (Foto: ANP)

Dode vrouw gevonden in woning Gouda

In een woning in Gouda is zaterdag het lichaam van een 24-jarige vrouw aangetroffen. Het gaat om de bewoonster van de woning aan de Wilde Wingerdlaan. De politie onderzoekt de dood van de vrouw, meldt de politie. Volgens RTV West sluit de politie zelfmoord uit.

De politie trof het lichaam van de vrouw rond 16.00 uur aan na een melding. Van wie die melding kwam en wat er precies werd gemeld, heeft de politie niet bekendgemaakt.

Waarschuwing voor Di Resta

Paul di Resta heeft van de stewards van de Grand Prix van Turkije na afloop van de kwalificatie een waarschuwing gekregen. De Schot werd aan het eind van Q2 binnengeroepen voor de weging, maar de Force India reed door.

Di Resta verklaarde na afloop de pijl naar de weegbrug niet gezien te hebben, omdat hij dicht achter een Toro Rosso reed. "Ik ben nog nooit gesommeerd om naar de weegbrug te gaan, dus ik ken de procedure dan ook niet," zei de Schot die zich als dertiende gekwalificeerd heeft.

[Serie A] AC Milan landskampioen

AC Milan is dankzij een 0-0 gelijkspel bij AS Roma voor het eerst sinds 2004 kampioen van Italië geworden. De afgelopen vijf seizoenen was stadgenoot Internazionale steeds de beste, maar Milan heeft nu een voorlopig einde gemaakt aan het tijdperk Inter. AC Milan heeft nu bovendien weer evenveel landstitels als de aartsrivaal.

Milan kende een moeizame start van de competitie met vijf punten uit vier duels. Daarna vond de ploeg de weg omhoog met zeven zeges uit acht duels zodat half november voor het eerst de koppositie in de Serie A werd veroverd. Die stonden de Milanezen vervolgens niet meer af, hoewel de voorsprong op de nummer twee pas half april voor het eerst boven de vijf punten uit kwam.

Milan begon aan de voorbereiding met Clarence Seedorf en Klaas-Jan Huntelaar als Nederlandse inbreng. Die laatste werd echter verkocht aan Schalke 04. Seedorf kreeg in de winterstop echter gezelschap van Mark van Bommel en Urby Emanuelson. Van Bommel werd overgenomen van Bayern Munchen en veroverde direct een basisplaats, Emanuelson werd gekocht van Ajax. De 24-jarige moet het meestal met een plaats op de bank doen.

Tegen Roma had Milan aan een punt genoeg om de voorsprong op Inter naar tien punten te tillen met nog drie duels voor de Nerazzurri voor de boeg. Het bleef in het Stadio Olimpico 0-0, hoewel Kevin-Prince Boateng na een klein uur dicht bij de 0-1 was. In de slotfase speelde Milan om een punt te behouden. Ook zeven jaar geleden greep Milan de titel tegen Roma.

Eerder zaterdag won Palermo al met 2-1 van het al gedegradeerde Bari.

Italië gaat Libische rebellen bewapenen

Italië geeft de Libische rebellen 'zeer binnenkort' het benodigde wapentuig voor de bevrijding van Libië. Dat heeft de Nationale Overgangsraad, de rebellenregering, zaterdag laten weten. Italië liet kort daarop weten de rebellen alleen van wapens te voorzien voor zelfverdediging.

Dit als onderdeel van maatregelen die worden gerechtvaardigd door de VN-resolutie ter bescherming van burgers in Libië. Die wettigde in maart tijdens een bijeenkomst in Qatar 'alle noodzakelijke maatregelen'. Italië zou met de wapenleveranties het eerste land zijn dat de rebellen wapens geeft.

Over wapensteun aan de rebellen wordt al tijden gesproken. Het zijn voornamelijk ongetrainde burgers die sinds februari in het oosten van Libië in opstand zijn gekomen tegen het regime van Moammar Gadhafi.

Landstitel voor waterpolosters Donk

De waterpolosters van Widex GZC Donk hebben vandaag de landstitel veroverd. In de finale van de play-offs werd in een best-of-three ook het tweede duel gewonnen van Polar Bears.

Donk won de wedstrijd met 9-7. Gisteren werd het eerste duel ook al gewonnen door Donk, toen werd het 9-8. De landstitel betekende een droomafscheid voor Daniëlle de Bruijn. De voormalig international is één van Nederlands beste waterpolosters ooit en beleefde haar hoogtepunt in 2008. Toen won ze met het Nederlands team olympisch goud en scoorde zeven keer in de finale.

Lichaam vermiste IJmeer gevonden

Het lichaam van een sinds zaterdag op het IJmeer vermiste man is gevonden. Hij lag onder het wrak van de gezonken speedboot waar hij met drie vrienden op voer. Het wrak werd zaterdag tijdens een zoekactie aangetroffen. Het stoffelijk overschot van de 45-jarige man uit Lelystad is geborgen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Het KLPD hervatte de zoektocht naar de man vrijdag, nadat de zoekacties dinsdag zonder resultaat werden gestaakt. Het zoeken naar de man werd hervat, nadat binnen de politie onvrede was ontstaan dat het slachtoffer niet was gevonden. Bovendien wordt op het IJmeer gebaggerd, waardoor het risico bestond dat de man voor altijd onvindbaar zou worden, aldus het KLPD.

Het KLPD gebruikte onder meer sonarapparatuur aan boord van een politievaartuig. Vanaf een speedboot speurden speciale drenkelingenhonden. Zaterdagochtend werd met de sonar een echo waargenomen die mogelijk duidde op de ligplaats van de gezonken speedboot. De speurhonden sloegen op die plaats ook aan.

Het 45-jarige slachtoffer was in de late avond van Koninginnedag met drie vrienden met een speedboot vanuit Amsterdam richting Almere vertrokken. Tijdens de tocht op het IJmeer zonk de speedboot echter.

Een van de mannen slaagde erin een praatpaal aan de A1 bij Muiden te bereiken en alarm te slaan. Tijdens de daaropvolgende zoekactie werden twee andere opvarenden gevonden. De drie mannen werden met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Tot zondag 10.00 uur vond er nog een reddingsoperatie plaats, daarna nam een dregteam van het KLPD het zoeken over.

Djokovic ontsnapt tegen Bellucci

Thomaz Bellucci heeft de zegereeks van Novak Djokovic net niet ten einde kunnen brengen. De verrassende Braziliaan nam in de halve finale van het Masters-toernooi in Madrid een set en een break voorsprong voordat de nummer twee van de wereld zich oprichtte. Via een 4-6, 6-4, 6-1 zege dwong de Servier alsnog een finaleplaats af.

Djokovic, die dit jaar in zijn eerste dertig partijen nog niet verloor, oogde tegen Bellucci vermoeid. De Braziliaan, die eerder deze week al Andy Murray en Tomas Berdych uitschakelde, stond de ballen daarentegen uitstekend te raken. Bellucci stuurde Djokovic over de baan en kwam zo op 6-4, 3-1 voor.

Daarna werd Djokovic wakker en vocht de Servier zich terug in de partij. Via een break kwam de tweevoudig grandslamwinnaar op 3-3 gelijk en in de tiende game van het tweede bedrijf betekende een nieuwe break dat een derde set de beslissing moest brengen. In die derde set brak Djokovic direct door de opslag van de steeds gefrustreerder ogende Bellucci. Toen de Braziliaan ook nog last van zijn beenspieren kreeg, was het pleit beslecht. Bij 3-0 achter won Bellucci nog eenmaal zijn opslag, maar daar bleef het wel bij.

Voor Djokovic wordt de ontmoeting met Nadal zijn derde van het jaar. Zowel in Indian Wells als in Miami moest de Spanjaard in de finale voor Djokovic buigen.

Minister De Jager komt uit de kast

Jan Kees de Jager, de minister van Financiën, is uit de kast gekomen. Hij heeft al een tijdje een vriend en hoewel hij zijn liefdesleven privé vindt, hoopt hij wel binnenkort zijn vriend te kunnen showen op officiële gelegenheden.

Jan Kees laat via Twitter weten dat de vele positieve reacties over zijn geaardheid hem onwijs blij maken. "Beste mensen, enorm veel positieve reacties gehad n.a.v. berichtgeving Telegraaf. Dank daarvoor. Is inderdaad geen issue, maar ook geen geheim."

De minister liet eerder al weten dat zijn geaardheid niets te maken heeft met zijn beslissing zich niet beschikbaar te stellen voor het leiderschap van het CDA.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 34

Gisteren vond de 34e en laatste speelronde in de Jupiler League plaats. RKC Waalwijk mocht zich kronen tot kampioen nadat de ploeg wist te winnen bij Fortuna Sittard, terwijl Almere City FC degradeerde naar de Topklasse. Hieronder vind je alle uitslagen en het programma voor de eerste ronde van de play-offs.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
RBC Roosendaal FC Dordrecht 3-2
SC Cambuur FC Zwolle 3-3
FC Emmen FC Eindhoven 2-2
Sparta Rotterdam MVV Maastricht 3-0
FC Volendam BV Veendam 2-2
Fortuna Sittard RKC Waalwijk 1-2
Helmond Sport Telstar 5-1
FC Den Bosch Almere City FC 1-0
Go Ahead Eagles AGOVV Apeldoorn 2-1


Eindstand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 RKC Waalwijk 34 22 7 5 73 85 - 40
2 FC Zwolle * 34 20 10 4 69 69 - 27
3 Helmond Sport * 34 17 8 9 59 61 - 43
4 BV Veendam * 34 15 12 7 53 54 - 44
5 SC Cambuur * 34 15 9 10 51 64 - 52
6 FC Volendam * 34 14 9 11 51 56 - 50
7 Go Ahead Eagles * 34 13 11 10 50 58 - 43
8 FC Den Bosch * 34 11 14 9 47 56 - 47
9 Sparta Rotterdam 34 12 7 15 43 71 - 65
10 MVV Maastricht * 34 14 8 12 42 44 - 50
11 FC Dordrecht 34 12 9 13 41 52 - 56
12 FC Eindhoven 34 10 10 14 40 41 - 49
13 FC Emmen 34 8 11 15 35 48 - 64
14 Telstar 34 8 10 16 34 43 - 54
15 AGOVV Apeldoorn 34 11 7 16 31 54 - 77
16 Fortuna Sittard 34 7 7 20 26 42 - 70
17 RBC Roosendaal 34 7 8 19 26 38 - 66
18 Almere City FC 34 8 7 19 25 45 - 84
* = naar play-offs

Topscorers

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Johan Voskamp Helmond Sport, Sparta Rotterdam 29
2 Sjoerd Ars FC Zwolle 28
3 Melvin Platje FC Volendam 21
4 Donny de Groot RKC Waalwijk 20
= Michiel Hemmen AGOVV Apeldoorn 20


Programma eerste ronde play-offs

Datum Thuis Uit
10/5 MVV Maastricht FC Volendam
10/5 FC Den Bosch Go Ahead Eagles
13/5 FC Volendam MVV Maastricht
13/5 Go Ahead Eagles FC Den Bosch

Suriprofs kloppen Heracles Almelo

De Suriprofs hebben na strafschoppen van Heracles Almelo gewonnen. Op het Rotterdamse Kasteel kwamen de voetballers van Surinaamse afkomst op een 2-0 voorsprong, maar Heracles trok de stand gelijk. In de penaltyreeks waren de door Dean Gorré en Winston Bogarde getrainde Suriprofs met 3-1 te sterk voor de Eredivisieploeg.

Na een vermakelijke eerste helft stond er een 2-1 stand op het bord en ook na rust kreeg het publiek genoeg leuks te zien. Opvallende verschijning was de 16-jarige Manchester United-jeugdspeler Kenji Gorré, die van zijn vader mocht invallen. De Suriprofs hadden toen echter al de gelijkmaker geïncasseerd, zodat strafschoppen nodig waren.

Daarin vielen vooral de doelmannen Rodney Ubbergen en Nick Hengelman op. Beiden stopten twee ballen en Everton schoot namens Heracles bovendien tegen de paal, zodat Lorenzo Davids de winnende penalty binnen kon schieten. De aanvoerder van de Suriprofs liet die kans niet liggen.

De Suriprofs speelden tot 2009 jaarlijks in Amsterdam tegen de kampioen van de Eerste Divisie, maar vorig jaar ging dat duel niet door. Dit jaar werd in Heracles een nieuwe tegenstander gevonden.

Toro Rosso snapt niets van kwalificatie

Scuderia Toro Rosso snapt niet waarom coureurs Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari vandaag in de kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije niet verder kwamen dan een zestiende en een zeventiende tijd. Dit terwijl ze er in de derde vrije training goed bij zaten.

"Het is moeilijk te begrijpen waarom ze ver achter liggen. Vanochtend lag de baan ons beter, maar ik weet niet goed waarom ik ’s middags mijn tijden uit de vrije tijden niet meer kon benaderen. Ik ben teleurgesteld, want we hadden beter gekund. Een tiende sneller had al veel verschil gemaakt," zei Buemi.

Technisch directeur Giorgio Ascanelli is minder verbaasd. "Het veld is in elkaar geschoven, maar ik snap niet waarom we onszelf niet hebben kunnen verbeteren ten opzichte van de ochtendsessie. Waarschijnlijk hebben de hogere temperaturen de balans van de auto beïnvloed."

[Premier League] Blackpool houdt Spurs op gelijkspel

Blackpool heeft een punt gepakt bij Tottenham Hotspur. De tegen degradatie strijdende ploeg gaf in de slotfase een voorsprong uit handen: 1-1. Aanvoerder Charlie Adam schoot een kwartier voor tijd een strafschop langs Spurs-doelman Heurelho Gomes. In de 89e minuut trok Jermain Defoe met een afstandsschot de stand weer gelijk.

Het matige duel op White Hart Lane werd in het begin nog beheerst door de Spurs, maar de thuisploeg speelde in een te laag tempo en bracht Blackpool niet in de problemen. Na de 0-0 ruststand kreeg Blackpool hoop op een stuntje en dat leek er in de 74e minuut ook te komen.

Toen kregen de Seasiders een strafschop na een handsbal in het strafschopgebied van de Spurs. Adam ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gered door Gomes. Uit de hoekschop die volgde versierde Blackpool een nieuwe strafschop nadat Gomes de bal niet te pakken kreeg. Adam legde nogmaals aan vanaf elf meter en nu was het wel raak.

Blackpool bleef aanvallen, maar gaf daardoor ook ruimte weg. Uit een tegenstoot van de Spurs schoot Defoe van afstand raak. In de zes minuten blessuretijd gingen de Spurs op jacht naar de zege, maar Blackpool bleef overeind.

De ploeg staat nu op de zeventiende plaats, net boven de degradatiestreep. Wigan Athletic heeft net als Blackpool 36 punten uit 36 duels, maar heeft een doelsaldo dat een goal minder is. Tottenham blijft vijfde en profiteerde nauwelijks van de nederlaag van nummer vier Manchester City.

Limburgse brandweer naar België voor heidebrand

De Limburgse brandweer gaat in België helpen met het blussen van een grote heidebrand. De brand woedt in het Belgische Meeuwen-Gruitrode, net over de grens bij Weert. De Limburgse brandweer stuurt op verzoek van de Belgische collega's vier bluseenheden en een officier van dienst, meldt de hulpverleningsdienst zaterdag.

Vanuit de posten Stramproy, Nederweert, Meyel en Venray zijn blusvoertuigen opgeroepen om de brand te gaan bestrijden. Het gaat om bluseenheden uit verschillende delen van de regio, zodat in het eigen gebied voldoende bluscapaciteit overblijft. Hoe groot het gebied is dat in brand staat, is nog onbekend.

Koningin Beatrix opent Máxima-tentoonstelling

Koningin Beatrix heeft zaterdag op Paleis Het Loo in Apeldoorn een tentoonstelling geopend die geheel gewijd is aan het populairste lid van het Nederlandse koningshuis: prinses Máxima. De expositie blikt terug op de tien jaar dat Máxima nu in Nederland woont. De hoofdpersoon zelf vergezelde haar schoonmoeder bij de opening.

Aan de hand van foto's en filmbeelden is te zien hoe Máxima haar rol in de Nederlandse dynastie en de samenleving vervulde. Het verhaal begint met de verloving en het huwelijk met prins Willem-Alexander in 2002. Vervolgens toont de expositie hoe ze het toekomstige staatshoofd vergezelt bij plechtigheden zoals Prinsjesdag en staatsbezoeken en hoe ze maatschappelijk actief is, door bijvoorbeeld haar werk voor het Oranje Fonds.

Ook zijn er zo'n twintig outfits te zien, die de prinses heeft uitgeleend.

Koningin Beatrix opent Máxima-tentoonstelling
Koningin Beatrix opent Máxima-tentoonstelling (Foto: ANP)

GVVV en SVZW promoveren naar Topklasse

De eerste twee nieuwe ploegen in de zaterdagtopklasse voor komend seizoen zijn bekend. GVVV en SVZW werden vanmiddag kampioen in respectievelijk de Hoofdklasse B en C en zijn daardoor gepromoveerd naar het hoogste amateurniveau.

GVVV ging dit seizoen flitsend van start in de Hoofdklasse B, nadat het vorig jaar in de nacompetitie maar net promotie naar de Topklasse miste. Na een dipje moesten de Veenendalers de verrassende Rotterdamse promovendus XerxesDZB geruime tijd boven zich dulden, maar in de laatste fase van de competitie nam GVVV de koppositie over. Vandaag was een 2-1 overwinning op Zwaluwen voldoende voor de titel.

SVZW uit Wierden speelde vandaag in de Hoofdklasse C uit bij de laatst overgebleven concurrent, WHC. WHC moest winnen om SVZW nog te bedreigen, maar het bleef 0-0. Daardoor is het ambitieuze SVZW, dat beschikt over ex-profs als Marco Parnela, Marnix Smit en Gert Jan Tamerus, kampioen geworden.

IJsselmeervogels eerste kampioen Topklasse

IJsselmeervogels heeft vanmiddag de eerste titel ooit in de Topklasse behaald. De succesvolste amateurclub aller tijden werd door een 5-0 overwinning op SC Genemuiden kampioen in de zaterdagtopklasse en mag binnenkort met de kampioen van de zondagtopklasse gaan strijden om de landstitel bij de amateurs. IJsselmeervogels is momenteel regerend landskampioen.

Dat het team van trainer Jan Zoutman de titel heeft bemachtigd, is op zich geen verrassing. Gezien de rijke historie is IJsselmeervogels altijd favoriet. Het duurde echter lang voor de ploeg de concurrentie achter zich wist te laten. Lange tijd stonden Spakenburg en Rijnsburgse Boys boven de Rooien, die de laatste tijd echter over de langste adem bleken te beschikken.

De titel voor IJsselmeervogels is goed nieuws voor FC Oss. Omdat IJsselmeervogels niet wil promoveren, kan FC Oss morgen al verzekerd zijn van promotie naar de Jupiler League. De Brabanders moeten dan kampioen worden van de zondagafdeling. De wedstrijd om de landstitel is dan niet meer van belang voor promotie. IJsselmeervogels geeft het promotierecht bij het behalen van het landskampioenschap namelijk door aan de verliezend finalist.

Foo Fighters naar Rock Band 3

Er komen een aantal nieuwe nummers naar Rock Band 3 en dit keer zien we Foo Fighters, Lordi en Run-DMC langskomen. We zien in de DLC van de Foo Fighters twee nummers van het nieuwe album 'Wasting Light' daarnaast hebben twee nummers uit de Rock Band-bibliotheek nu ook Pro-Guitar en Pro-Bass tracks gekregen.

De DLC bestaat uit:

  • Foo Fighters – "Long Road to Ruin"
  • Foo Fighters – "Rope" *
  • Foo Fighters – "Stacked Actors"
  • Foo Fighters – "Walk"
  • Run-DMC – "King of Rock"
  • Lordi – "Hard Rock Hallelujah"

Elk nummer los kost €1.49, 200 Wii Points of 160 Microsoft Points. Het nummer gemarkeerd met * en de nummers 'The Pretender' en 'Monkey Wrench' van de Foo Fighters krijgen ook Pro-Bass en Pro-Guitar mogelijkheden. Deze kosten €0.79, 100 Wii Points of 80 Microsoft Points meer.

De DLC zal dinsdag voor Wii en Xbox 360 beschikbaar zijn, de PS3 is woensdag aan de beurt als het PSN weer werkt tegen die tijd.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd de negenentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. IJsselmeervogels liet zich daarin tot kampioen kronen. De regerend landskampioen bij de amateurs won op eigen veld met 5-0 van SC Genemuiden en is daardoor niet meer te achterhalen door de concurrentie. De Rooien zijn hiermee de eerste kampioen van de Topklasse in de geschiedenis.

De strijd om de resterende twee degradatieplaatsen, de plek in de nacompetitie en de veilige twaalfde plaats blijft spannend tot de laatste speeldag. Nummer twaalf ARC verloor namelijk bij FC Lisse, nummer dertien Flevo Boys Emmeloord ging thuis pijnlijk met 3-8 onderuit tegen Spakenburg, nummer veertien CSV Apeldoorn verloor al even beschamend met 6-3 bij het reeds gedegradeerde Hoek en nummer vijftien Sparta Nijkerk verloor thuis met 2-3 van Harkemase Boys. Volgende week kennen deze teams pas hun lot, waarbij de ontmoeting CSV Apeldoorn - Sparta Nijkerk een zeer pikante is.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
Capelle Excelsior '31 4-1
Flevo Boys Emmeloord Spakenburg 3-8
HHC Hardenberg Barendrecht 1-3
Hoek CSV Apeldoorn 6-3
FC Lisse ARC 3-1
Rijnsburgse Boys Katwijk 2-2
Sparta Nijkerk Harkemase Boys 2-3
IJsselmeervogels SC Genemuiden 5-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 IJsselmeervogels 29 19 5 5 62 68-36
2 Spakenburg 29 17 6 6 57 78-41
3 Rijnsburgse Boys 29 14 9 6 51 68-44
4 Katwijk 29 13 7 9 46 45-37
5 HHC Hardenberg 29 12 6 11 42 48-32
6 Excelsior '31 29 11 9 9 42 45-45
7 Capelle 29 11 8 10 41 42-36
8 Harkemase Boys 29 12 5 12 41 53-48
9 FC Lisse 29 11 8 10 41 51-47
10 SC Genemuiden 29 12 4 13 40 49-62
11 Barendrecht 29 11 6 12 39 31-35
12 ARC 29 8 6 15 30 39-60
13 CSV Apeldoorn 29 7 8 14 29 42-68
14 Flevo Boys E. 29 7 8 14 29 39-66
15 Sparta Nijkerk 29 7 7 15 28 33-53
16 Hoek 29 6 6 17 24 26-47

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stond in de Jupiler League de laatste speelronde van de reguliere competitie op het programma. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

SC Cambuur - FC Zwolle

Fortuna Sittard - RKC Waalwijk

FC Den Bosch - Almere City FC

RBC Roosendaal - FC Dordrecht

FC Emmen - FC Eindhoven

Go Ahead Eagles - AGOVV

Helmond Sport - Telstar

Sparta Rotterdam - MVV Maastricht

FC Volendam - BV Veendam

Will Smith in running voor nieuwe Tarantino-film

Will Smith is in de race voor een van de hoofdrollen in de nieuwste film van Quentin Tarantino. Dat schrijft The Hollywood Reporter. Regisseur Tarantino werkt aan een spaghettiwestern genaamd Django Unchained.

De Oscarwinnende Christoph Waltz, eerder te zien als jodenjager Hans Landa in Inglourious Basterds, vertolkt eveneens een hoofdrol. Ook Samuel L. Jackson zou in de film te zien zijn.

Django Unchained speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten tijdens de slavernij. Smith zou een slaaf gaan spelen die samen met Waltz probeert zijn vrouw te redden van een kwaadaardige plantage-eigenaar. De eerste opnames staan in de herfst gepland.


'Will Smith in running voor nieuwe Tarantino-film' (Foto: Novum)

[GP3] Uitslag Race 1 Turkije

Nigel Melker heeft de eerste race van de GP3 Series in het seizoen 2011 gewonnen. De Nederlander nam in de eerste ronde de leiding over en stond deze niet meer af. Andrea Caldarelli eindigde als tweede, voor Tom Dillmann.

Melker reed gisteren in de kwalificatie de vijfde tijd, maar mocht als derde starten, omdat Alexander Sims en Lewis Williamson teruggezet werden op de grid. De Barendrechter kende een goede start en haalde meteen de slecht gestarte polesitter Dillmann in. Hij had Caldarelli nog voor zich rijden, maar de Italiaan haalde hij aan het eind van het lange rechte stuk in, waardoor hij aan het eind van de eerste ronde als eerste het rechte stuk van start/finish opdraaide.

Williamson spinde vroeg in de race en was op de weg naar voren toen hij halverwege de race een aanrijding met Leonardo Cordeiro kreeg en zijn bolide over de kop zag gaan. De safety car kwam naar buiten, waardoor het veld weer bij Melker aan kon sluiten. De Nederlander hield zijn hoofd koel na de herstart en reed zo naar de zege toe, met Caldarelli op zijn versnellingsbak. Achter het duo werd Dillman derde. De Fransman had op zijn beurt alle moeite om Valtteri Bottas van zich af te houden.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport 28:13.773
2 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing +0.605
3 Tom Dillmann Carlin +2.942
4 Valtteri Bottas Lotus ART +3.840
5 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +4.410
6 Mitchell Evans MW Arden +7.714
7 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +10.608
8 Alexander Sims Status Grand Prix +11.713
9 Dean Smith Addax Team +11.928
10 Gabriel Chaves Addax Team +19.559
11 Nico Muller Jenzer Motorsport +23.673
12 Zoël Amberg Atech CRS GP +24.192
13 Nick Yelloly Atech CRS GP +24.977
14 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +26.180
15 Aaro Vainio Tech 1 Racing +26.354
16 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +27.239
17 James Calado Lotus ART +27.507
18 Matias Laine Manor Racing +29.871
19 Simon Trummer MW Arden +30.222
20 Dominic Storey Addax Team +30.644
21 Conor Daly Carlin +31.336
22 Pedro Nunes Lotus ART +32.066
23 Maxim Zimin Jenzer Motorsport +53.931
24 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +63.096
25 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +1 Ronde
26 Rio Haryanto Manor Racing +2 Ronden
DNF Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +7 Ronden
DNF Leonardo Cordeiro Carlin +12 Ronden
DNF Lewis Williamson MW Arden +12 Ronden
DNF Marlon Stockinger Atech CRS GP +14 Ronden

Geen puntenaftrek voor QPR

Queens Park Rangers speelt volgend seizoen definitief in de Premier League. De Londense club ontsnapte aan puntenaftrek. QPR moet wel een boete van 875 duizend pond, een kleine miljoen euro, betalen omdat het bij de transfer van de Argentijn Alejandro Faurlin in 2009 zaken met een ongeautoriseerde spelersmakelaar had gedaan.

QPR was bang voor een puntenaftrek van vijftien punten waardoor de Londenaren de terugkeer op het hoogste niveau na vijftien jaar zou kunnen vergeten. De club werd echter op vijf van de zeven punten vrijgesproken.

Ook Norwich City promoveert direct naar de Premier League. Vandaag werd Nottingham Forest de laatste ploeg die meedoet aan de play-offs voor de derde promotiestek. Ook Swansea, Cardiff City en Reading doen daar aan mee.

Arrestant overlijdt in Groningse politiecel

Een 32-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden in zijn cel van een cellencomplex aan de Hooghoudtstraat in Groningen. Dat meldde de politie Groningen zaterdag.

De man was in de nacht van vrijdag op zaterdag in dronken toestand opgepakt en werd ter ontnuchtering in de cel geplaatst. Zaterdagochtend vonden bewakers het levenloze lichaam van de man.

De Rijksrecherche stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder de arrestant is overleden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat sectie op het lichaam verrichten.

Witte Huis geeft homevideo's Bin Laden vrij

Op homevideo's afkomstig uit de schuilplaats van Osama bin Laden is te zien hoe de terreurleider, toen hij nog leefde, het nieuws over hem op de televisie volgde. De video's zijn meegenomen door de Navy Seals die Bin Laden op 2 mei bij een inval in zijn villa doodschoten. Zaterdag werden de beelden vrijgegeven.

Vijf video's bieden voor het eerst een kijkje in het leven van Bin Laden achter de metershoge muren van zijn schuilplaats in het Pakistaanse stadje Abbottabad. Het Witte Huis gebruikt de vrijgegeven beelden ondertussen voor het schetsen van een beeld van de terreurleider, dat voor veel van zijn aanhangers weinig heldhaftig is.

De beelden, die ook bestaan uit delen van Bin Ladens propagandafilms, tonen een man die geobsedeerd is met zijn eigen imago en de wijze waarop hij door de wereld wordt geportretteerd. 

Voor een deel van de beelden, check de link.


Witte Huis geeft video's Bin Laden vrij (Foto: Novum)

Nadal in spannend duel langs Federer

Roger Federer heeft Rafael Nadal niet uit de finale van het Masters-toernooi in Madrid kunnen houden. De Zwitser snoepte de nummer één van de wereld wel de eerste set af, maar daarna zette Nadal een tandje bij: 5-7, 6-1, 6-3. In de eindstrijd neemt Nadal het op tegen de winnaar van de partij tussen Novak Djokovic en Thomaz Bellucci.

Nadal nam op de gravelbaan in Madrid, na een moment stilte voor de vandaag overleden golfer Seve Ballesteros, direct een break voorsprong. Federer legde zich daar echter niet bij neer en trok op 4-4 de stand gelijk. De Zwitser brak op 5-5 nogmaals en trok zo de eerste set naar zich toe.

Nadal liet dat echter niet op zich zitten en begon overdonderend aan het tweede bedrijf. Via twee breaks liep de Spanjaard op zijn favoriete ondergrond uit naar een eenvoudige 6-1 zege. In de vierde game van de derde set sloeg Rafa nogmaals toe en die break was voldoende om hem de wedstrijd te bezorgen.


Nadal in spannend duel langs Federer (Foto: Novum)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 25 april 2011 tot en met 1 mei 2011. 'Golden Week' is begonnen in Japan en dat houdt in een stijging van verkoopcijfers. We zien dat de PSP het nog erg goed doet in Japan en dat de games die uitkomen ook goed ontvangen worden.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Dragon Quest Monsters: Joker 2 - Professional 73.729
2 PSP
Final Promise Story 60.435
3 PS3
El Shaddai: Ascension of the Metatron 58.105
4 PSP
Patapon 3 49.378
5 DS
Battle & Get! Pokemon Typing DS 32.623
6 PSP
Dai-2-Ji Super Robot Wars Z: Hakai-hen 27.012
7 PSP
Pro Baseball Spirits 2011 22.584
8 PS3
Pro Baseball Spirits 2011 16.873
9 PSP
Starry Sky: In Winter Portable 15.389
10 PSP
Monster Hunter Freedom 3 10.721
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

 

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
76.974 +27.812
2 3DS
28.413 +5.375
3 PS3
23.954 +4.921
4 Wii
10.889 +3.023
5 DSi XL
9.235 +2.171
6 DSi
7.584 +1.370
7 Xbox 360
4.082 +2.191
8 PS2
1.582 +419
9 DSL
319 +36
9 PSPgo
251 -14
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 185.519 77.225
DS 106.352 17.138
3DS - 28.413
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 260.497 102.761
Microsoft - 4.082
Nintendo 106.352 56.440
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 814.621 17.304.409
Wii 254.869 11.534.504
PS3 470.307 6.557.797
DSiXL 203.053 2.150.636
DSi 172.921 5.716.645
DS Lite
17.559 18.091.480
Xbox 360
41.592 1.462.089
PS2
29.143 21.725.235
PSPgo 14.578 175.002
3DS 948.546 948.546
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  

 

Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 829.199 17.479.411
DS 393.533 32.544.232
3DS 948.546 948.546
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Schoorel al klaar in kwalificaties Rome

Thomas Schoorel is in de eerste ronde van de kwalificaties voor het Masters-toernooi in Rome gestrand. De 22-jarige Amsterdammer verloor in twee sets van de Fin Jarkko Nieminen: 6-4, 6-3. Schoorel, de mondiale nummer 115, staat op de wereldranglijst 58 plaatsen lager dan Nieminen, die nu Igor Andreev of Ryan Sweeting treft.

Schoorel hield in de eerste set lang gelijke tred met zijn opponent. Bij 5-4 leverde de Nederlander echter zijn service in, waardoor Nieminen de eerste set in de wacht sleepte. In het tweede bedrijf liet Schoorel vier breakkansen liggen, waar de Fin opnieuw eenmaal wist toe te slaan bij 3-2.

Mannen en vrouwen aparte vakken bij demonstratie in Amsterdam

Mannen en vrouwen die deelnamen aan een demonstratie op de Dam in Amsterdam moesten zaterdagmiddag in aparte vakken staan.

Deze waren afgespannen met linten. De organisatie was in handen van een streng islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir, die deze regels hanteren. Zowel de mannen als de vrouwen mochten niets tegen de AT5-verslaggever zeggen, toezichthouders hielden dat in de gaten.

De demonstratie was een steunbetuiging aan de bevolking van Syrië, er werden toespraken in het Arabisch gehouden. Er waren zeker honderd deelnemers, de demonstratie verliep verder rustig.

Kijk hier voor meer foto's op Gespot.

Voeckler pakt leiding in Duinkerken

Thomas Voeckler heeft de leiding overgenomen in de Vierdaagse van Duinkerken. De Franse wielrenner van Europcar kwam na 190 kilometer van Hazebrouck naar Cassel solo over de finish. Door zijn zege neemt hij de leiderstrui over van Marcel Kittel van Skil-Shimano, die de eerste drie etappes had gewonnen.

Voeckler bleef zijn landgenoot Laurent Pichon (Bretagne-Schuller) en de Tsjech Zdenek Stybar voor. De wereldkampioen veldrijden maakt in het noorden van Frankrijk zijn debuut op de weg voor QuickStep. De Vierdaagse eindigt zondag met een etappe over 175 kilometer van Grande-Synthe naar Duinkerken.

Nederland net niet warmste plek van Europa

Nederland was zaterdag toch net niet de warmste plek van Europa. Die eer ging naar België. Net over de grens in Kleine-Brogel werd het zaterdag 29,5 graden, 0,5 graad warmer dan de warmste plek in Nederland. Die bevond zich in Oost-Brabant, waar temperaturen van 29 graden werden gemeten, meldt het KNMI.

Zonaanbidders kunnen ook zondag in Nederland hun hart ophalen. De verwachtingen voor zondag zijn opnieuw zomers. Naast sluierbewolking verwacht het KNMI wederom veel zon en de maxima zijn vergelijkbaar met zaterdag, 24 tot 29 graden. Daarna daalt het kwik weer tot maximaal 21 graden op vrijdag.

Atalanta en Siena terug in Serie A

Atalanta Bergamo en Siena hebben zich cerzekerd van promotie naar de Serie A. Beide ploegen keren na een jaar afwezigheid weer terug op het hoogste Italiaanse niveau. Atalanta won met 4-1 van Portogruaro en Siena had aan een 2-2 gelijkspel voldoende tegen Torino.

Atalanta en Siena steken er dit seizoen boven uit in de Serie B. Met nog drie duels te gaan hebben de ploegen een voorsprong van tien punten op nummer drie Novora. Atalanta en Siena hebben beide 74 punten en strijden nog om het kampioenschap.

'Madonna en 24-jarige vriend uit elkaar'

Madonna heeft een punt gezet achter haar relatie met haar 24-jarige vriend Brahim Zaibat. Dat heeft een vriend van de danser bevestigd aan de Britse Daily Mail. Hun verschillende geloven zouden de oorzaak zijn geweest van de breuk.

Madonna staat bekend als fervent aanhanger van kabbala, een vertakking van het joodse geloof. Haar 28 jaar jongere vriend was moslim. Zijn familie zou Zaibat hebben verboden mee te gaan naar kabbalabijeenkomsten waardoor de relatie onder druk kwam te staan.

De twee geliefden, die elkaar in september leerden kennen, zagen elkaar steeds minder tot de definitieve breuk volgde. "Hij is niet meer samen met Madonna", bevestigt de vriend. "Hij is gelukkig. Meer is er niet te zeggen."

Het management van Madonna wilde niet reageren op de kwestie, omdat het privézaken van de zangeres betreft. Madonna had eerder een relatie met het net zo jonge model Jesus Luz.


'Madonna en 24-jarige vriend uit elkaar' (Foto: Novum)

[GP2] Uitslag Race 1 Turkije

Romain Grosjean heeft de eerste race van het GP2-seizoen 2011 op zijn naam geschreven. De Fransman bleef op Istanbul Park Sam Bird en Jules Bianchi voor. Giedo van der Garde werd keurig vierde, na als elfde te zijn gestart.

Grosjean mocht van poleposition vertrekken en hield deze plaats na de start vast, voor de als tweede vertrokken Bird. Er viel direct een crash te noteren, omdat Esteban Gutierrez de controle over zijn bolide verloor en Max Chilton raakte. De auto van Fabio Leimer werd hierdoor gelanceerd en hij kwam op zijn beurt tegen Kevin Mirocha. Hierdoor moest de safety car naar buiten komen, terwijl de rommel op de baan opgeruimd werd.

Na de herstart reden Grosjean en Bird weg bij de rest van het veld en kwamen in deze volgorde over de eindstreep, ondanks dat Bird in de laatste ronde nog hevig bij de leider aandrong. Daarachter reed Van der Garde zich een weg naar voren en kwam op de derde plaats uit, maar omdat de banden van de auto van de Nederlander versleten waren moest hij in de laatste ronde Bianchi toch nog voorbij laten.

De uitslag van de race kan hier worden gevonden.

Burgemeester Urk opnieuw belaagd

De burgemeester van Urk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw belaagd. Dit keer werd een benzinebom tegen de zijkant van het appartementencomplex waar hij woont gegooid. Door de bom woedde een korte brand, die uit zichzelf uit ging. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de gemeente Urk zaterdag.

De bom werd rond middernacht tegen een zij-ingang van het complex gegooid. Volgens de woordvoerder zijn daar geen directe woningen bij in de buurt. De politie onderzoekt nog wie er precies achter de brand zit.

Vorige week belegerden ongeveer honderdvijftig jongeren op scooters de woning van burgemeester Jaap Kroon, omdat ze vonden dat het beleid tegen ze te streng is. De politie stond echter al klaar. Toen de jongeren met stenen naar de politie begonnen te gooien, werd met de wapenstok ingegrepen. De woning van de burgemeester raakte niet beschadigd.

Of de brandbom van afgelopen nacht ook was bedoeld als protest tegen het beleid van de burgemeester, is nog onduidelijk.

[Giro] HTC - Highroad wint de ploegentijdrit

De Giro d'Italia is vandaag begonnen met een ploegentijdrit gewonnen door HTC - Highroad. Marco Pinotti mag hierdoor de roze leiderstrui aantrekken.

De eerste ploeg die van start ging was het Belgische Omega Pharma - Lotto. Zij kwamen tot een tijd van 21.21, wat lange tijd ook de snelste tijd was. Ook Rabobank, die eerder dit seizoen de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico won, kwam niet aan de tijd van Lotto. Zij kwamen tot 21.25, op dat moment de tweede tijd. Uiteindelijk werden ze zevende.

Ook een andere ploeg die tot de favorieten werd gerekend, Team Sky, kwam niet aan de snelste tijd. Zij reden de ploegentijdrit in 21.36. Geox, de ploeg van Denis Menchov en Carlos Sastre, stelde teleur met 21.51. Ook Saxo Bank, de ploeg van topfavoriet Alberto Contador, slaagde er niet de tijd van Lotto te verbeteren. Zij kwamen tot 21.29.

HTC - Highroad was uiteindelijk de ploeg die onder de tijd van Lotto ging. Zij waren fors sneller met 21.00. Ook het Lampre van Michele Scarponi reed goed en waren net iets sneller dan Rabobank, 21.23. Liquigas, met kopman Vincenzo Nibali, reed net als Lotto 21.21, maar was in de tienden net iets sneller.

De tweede Nederlandse ploeg Vacansoleil kwam tot 21.36, wat uiteindelijk de tiende tijd betekende. Team Radioshack reed een goede ploegentijdrit wat resulteerde in de tweede tijd met 21.09. Movistar was de laatste ploeg die over de streep kwam maar zij kwamen niet verder dan de elfde tijd.

HTC won daarmee de ploegentijdrit. Omdat Pinotti van deze ploeg als eerste over de finish kwam mag hij de roze leiderstrui aantrekken.

Uitslag:

# Ploeg Land Tijd
1 HTC-Highroad VS 20.59
2 Team RadioShack VS +0.10
3 Liquigas Ita +0.22
4 Omega Pharma-Lotto Bel z.t
5 Garmin-Cervélo VS +0.24
6 Lampre-ISD Ita z.t
7 Rabobank Ned +0.26
8 Saxo Bank Den +0.30
9 team Sky GB +0.37
10 Vacansoleil - DCM Ned z.t

Algemeen klassement:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Marco Pinotti Ita HTC 20.59
2 Lars Ytting Bak Den HTC z.t.
3 Kanstantsin Sivtsov Wru HTC z.t.
4 Mark Cavendish GBr HTC z.t.
5 Craig lewis VS HTC z.t.
6 Robert McEwen AUS Rad + 0.10
7 Tiago machado Por Rad + 0.10
8 Fimiyuki Beppu Jap Rad + 0.10
9 Bjorn Selander VS Rad + 0.10
10 Robert Hunter Zaf Rad + 0.10

Minder straling in reactorgebouw Fukushima

Het stralingsniveau in het gebouw van reactor 1 van de geplaagde Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is sinds donderdag fors gedaald. Dat heeft de exploitant van de centrale, Tepco, zaterdag laten weten.

De lagere stralingsniveaus maken het voor het personeel veiliger om in het gebouw te werken en de reactor te stabiliseren. Volgens Tepco is de daling veroorzaakt door een ventilator die donderdag werd geïnstalleerd. Het apparaat filtert radioactief materiaal uit de lucht. Werkers betraden de reactor donderdag voor het eerst sinds de aardbeving en tsunami, bijna twee maanden geleden.

Door de hoge straling konden ze nog maar kort binnenblijven. Nu het stralingsniveau daalt, wordt het mogelijk om langer in het gebouw te werken.

Minder straling in reactorgebouw Fukushima I
Minder straling in reactorgebouw Fukushima (Foto: ANP)

Al Qaida ontkent aanslag Marrakech

Al Qaida heeft ontkend dat de terroristische groepering verantwoordelijk is voor de aanslag op een café in de Marokkaanse stad Marrakech op 28 april. Het terreurnetwerk bracht vandaag een verklaring naar buiten via een Mauritiaans persbureau.

De aanslag in café-restaurant Argana aan het centrale plein Djemaa el-Fna kostte het leven aan zeventien mensen, onder wie acht Fransen en een Nederlander. Zo'n twintig mensen raakten gewond. Onderzoekers zeiden eerder dat er sporen waren gevonden die wezen op betrokkenheid van Al Qaida.

De Marokkaanse autoriteiten hebben drie verdachten opgepakt. Een officiële Marokkaanse bron zei vrijdag tegen het Britse persbureau Reuters dat de dader die de bom heeft geplaatst, als hippie verkleed het café binnenliep. Hij liet twee tassen met explosieven achter en bracht de bommen op een afstand tot ontploffing met een mobiele telefoon.

Al-Qaeda ontkent aanslag Marrakesh
Al Qaida ontkent aanslag Marrakech (Foto: ANP)

A1 loopt vol met Twente-supporters

Op de viaducten over de A1 heeft zich zaterdag rond 16.00 uur een groot aantal supporters van FC Twente verzameld. De politie verwacht dat er rond 17.00 uur, als de spelers van FC Twente richting Rotterdam vertrekken, nog meer mensen langs de snelweg zullen staan.

De Enschedese club speelt zondag in De Kuip in Rotterdam de bekerfinale tegen Ajax. Supporters mogen alleen vanaf viaducten zwaaien, stelt een zegsvrouw. De bermen van de snelweg zijn verboden terrein. Als de politie de situatie met de supporters te gevaarlijk vindt, wordt de spelersbus via een andere route naar Rotterdam geleid.

De bekerfinale begint zondagavond om 18.00 uur. De strijd om het kampioenschap van de Eredivisie gaat, net als vorig jaar, ook tussen Ajax en FC Twente. De Tukkers behaalden toen de eerste landstitel in de clubhistorie.

Toen dat gebeurde, blokkeerden duizenden fans van de club de A1 in beide richtingen. De spelersbus kon hierdoor slechts stapvoets richting Enschede rijden. De ANWB en Rijkswaterstaat adviseerden automobilisten urenlang de A1 en de A35 te mijden. Twee mensen raakten gewond: een doordat hij van een talud viel en de ander werd licht geraakt door een auto.

Contador: "Ik rij terecht in de Giro"

Alberto Contador vindt dat hij terecht aan de start verschijnt van de Ronde van Italië. De Spaanse favoriet, drievoudig tourwinnaar, weigert zich te vergelijken met de Italiaanse renners Alessandro Ballan, Mauro Santambrogio (BMC) en Marzio Bruseghin (Movistar). Dit trio is door hun teams thuisgelaten omdat ze zijn genoemd in een mogelijk dopingschandaal bij Lampre.

"Ik ken de situatie van de anderen niet, maar bij mij ligt de zaak totaal anders", zei Contador aan de vooravond van Giro. "Ik ben vrijgesproken en ik hoop dat dit straks nog een keer gebeurt."

Contador werd vorig jaar bij de Tour betrapt op het gebruik van clenbuterol. Door de Spaanse bond werd hij vrijgesproken, maar de internationale wielrenunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA gingen daartegen bij het hoogste sporttribunaal CAS in beroep. De uitspraak daarvan is in juni.

Contador: ik rijd terecht in de Giro
Contador: ik rijd terecht in de Giro (Foto: ANP)

3JS passen act aan na kritiek

De 3JS hebben hun act voor het Eurovisie Songfestival aangepakt na kritiek uit verschillende hoeken. De Volendammers zijn druk aan het repeteren in Düsseldorf, waar ze donderdag in de halve finale optreden. "We hebben ons nooit gerealiseerd dat we zo zouden worden beoordeeld", zegt Jaap Kwakman tegen Novum Nieuws.

De 3JS wilden alle aspecten van hun act een voor een doornemen, maar de adviezen en kritische noten vlogen de band direct om de oren. "We dachten dat we gewoon bezig waren met geluid en camera`s, maar we kregen nu wel een indruk over hoe mensen reageren als je bepaalde dingen op je eigen manier doet."

Het trio besloot wel wat te doen met de kritiek. "We hebben wat aan de choreografie gedaan, voor zover dat kan met de 3JS, zoals waar en op welk moment je staat op het podium. Je hebt te maken met camerabewegingen. Daar doen we wat mee. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want we kregen opeens goede kritieken."

Met de gigantische schermen in de zaal doen de 3JS nog altijd niet veel. Tijd om dat aan passen is er niet meer. "De grootsheid van het LED-scherm, ga je pas zien als het helemaal gebruikt wordt. Maar ze konden dat niet meer aanpassen. Het scherm haalt ook aandacht weg en dat gebeurt bij ons dus niet."

Kwakman is zeer tevreden over hoe de show nu is. "Het is een coole lichtshow met ronddraaiende roboscans. Meer rock en stoerder. Het past bij ons en we hopen dat we worden beoordeeld op wat er op het podium gebeurt, waarbij de kwaliteit van het liedje het belangrijkst is."

Check voor meer nieuws over het Songfestival ook ons ESF-forum.


3JS passen act aan na kritiek (Foto: Novum)

[Upd] Man overleden na val van balkon

In Oosterhout is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man ernstig gewond geraakt na een val van de derde verdieping. De toestand van de man is kritiek. Dat meldt de politie.

Een buurtbewoner meldde rond 03.45 uur dat er veel lawaai uit een woning aan de Palestrinalaan kwam en er iemand doordraaide in de woning. Korte tijd later kwam de melding dat er iemand van het balkon was gevallen en op de grond lag. Hulpverleners konden geen contact krijgen met de man. Een traumahelikopter heeft de 36-jarige man uit Den Haag naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij geopereerd is aan zijn hoofd.

Uit de verklaring van de vriendin van de man, de 27-jarige bewoonster van de woning, bleek dat de man mogelijk aan het slaapwandelen was. Hij had daarbij een ruit vernield en was hierna van het balkon gevallen. De vrouw en het 2-jarige zoontje van de man waren op dat moment in de woning aanwezig en werden door buren opgevangen.

De politie heeft sporenonderzoek gedaan bij de woning en gaat uit van een noodlottig ongeval.

Update 16.42 uur
Inmiddels is bekend geworden dat de man aan zijn verwondingen is overleden. 

Identieke snelheidsduivels blijken eeneiige tweeling

Een eeneiige tweeling in hetzelfde motorpak, op dezelfde motor en met een identieke helm op is zaterdag betrapt toen de twee met 200 kilometer per uur door de Beneluxtunnel reden. De 19-jarige broers konden hun rijbewijzen inleveren en kregen een boete en een strafpunt op hun rijbewijs bijgeschreven, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Agenten zagen de mannen omstreeks 11.00 uur op de A4 in zuidelijke richting rijden. De mannen vielen niet alleen op door hun identieke uiterlijk, maar ook door hun snelheid. In de Beneluxtunnel haalden ze snelheden van 200 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur is toegestaan.

Nadat agenten de race hadden gestopt en de motorrijders hun helm af hadden gezet, kwamen ze erachter dat de snelheidsduivels eeneiige tweelingbroers zijn. De mannen verklaarden dat ze zo hard reden om de kwaliteit van hun net aangeschafte headsets te testen.

Militairen in Napels voor grote schoonmaak

Italiaanse militairen zijn zaterdag in Napels aangekomen om te helpen bij het opruimen van de enorme hopen vuilnis in de stad. Premier Silvio Berlusconi had eerder deze week aangekondigd het leger in te schakelen om van Napels weer een 'beschaafde stad' te maken. De militairen beginnen maandag met de grote schoonmaak.

De steeds terugkerende vuilniscrisis in Napels heeft het imago van de stad geen goed gedaan. De crisis is het gevolg van jarenlang wanbeleid, corruptie en de invloed van de georganiseerde misdaad.

Militairen begonnen zaterdag met het verkennen van de wijken waar de straten bezaaid liggen met hopen afval. Sommige vuilnishopen zijn in brand gestoken.

Volgende week worden in steden in Italië waaronder Napels, burgemeestersverkiezingen gehouden. Berlusconi hoopt de controle te bemachtigen over de stad, die jarenlang bestuurd werd door centrumlinkse burgemeesters.

'Libië bombardeert oliedepot Misurata'

Het Libische leger heeft grote tanks voor de opslag van olie gebombardeerd in de haven van de rebellenstad Misurata. Vier reservoirs werden daardoor verwoest, een vuurzee verzwolg vervolgens nog eens vier olietanks. Dat heeft een woordvoerder van de rebellen zaterdag gezegd.

Libië zou de bommen hebben afgeworpen met vliegtuigjes die normaal worden gebruikt om landbouwgif te sproeien. Door de aanval in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft Misurata nu geen brandstof meer, aldus de rebellenzegsman: "In deze tanks zat voor drie maanden olie."

De rebellen zeggen dat ze de NAVO van tevoren hebben gewaarschuwd voor de naderende aanval op het havengebied, maar die zou niet hebben ingegrepen.

De VN-Veiligheidsraad legde in maart een vliegverbod op aan het bewind van de Libische leider Moammar Gadhafi. Om dat te handhaven, grepen westerse landen enkele dagen later militair in. De aanval heeft Gadhafi's luchtmacht nagenoeg uitgeschakeld.

Brendan Fraser als William Tell

Brendan Fraser is in gesprekken om de hoofdrol te gaan vertolken in een film over boogschutter Willem Tell. Anna Paquin gaat mogelijk zijn vrouw spelen.

De film zal William Tell: 3D heten en worden geregisseerd door Nick Hurran. De Zwitserse legende vertelt over de boogschutter Willem Tell die wordt geforceerd een appel van het hoofd van zijn zoon te schieten. Dit omdat hij niet wilde buigen voor een standbeeld van de koning. Wanneer de koning Tell vraagt waarom hij twee pijlen bij zich draagt, geeft de schutter aan dat de tweede voor de koning was bedoeld, in het geval hij de appel zou missen. De situatie leidde uiteindelijk tot een revolutie die aan de basis staat van de staat die we kennen als Zwitserland.

Indien alles volgens plan gaat wordt de film komende herfst opgenomen in Zwitserland en Roemenië.

Azarenka treft Kvitova in finale Madrid

Victoria Azarenka moet het in de finale van het WTA-toernooi in Madrid opnemen tegen Petra Kvitova. De 21-jarige Tsjechische bereikte verrassend eenvoudig de eindstrijd ten koste van Na Li. Kvitova, de nummer 18 van de wereld, versloeg de Chinese met 6-3, 6-1.

Op de wereldranglijst staat Na Li, die alleen in de eerste set enige tegenstand kon bieden, twaalf plaatsen hoger. Kvitova haalde na ruim een uur het tweede wedstrijdpunt binnen.

X-Men: First Class karaktertrailers

De X-Men filmserie staat erom bekend een nogal ruime cast te hebben. Dit geldt ook voor X-Men: First Class, die over iets minder dan een maand te zien is. Om de voor filmkijkers wat nieuwere personages wat uit te lichten zijn deze week vier karaktertrailers vrijgegeven. In deze trailers zijn Havok, Beast, Banshee en Mystique te zien.

X-Men: First Class is een prequel van de drie X-Men-films en de tweede spinoff na X-Men Origins: Wolverine.

Cvitanich vervangt El Hamdaoui

Dario Cvitanich vervangt Mounir el Hamdaoui bij Ajax voor de bekerfinale tegen FC Twente. De Argentijnse aanvaller werd vorige week tegen sc Heerenveen (2-1) buiten de selectie gelaten door trainer Frank de Boer. Door een hamstringblessure van El Hamdaoui keert Cvitanich echter terug.

De Boer, die vermoedelijk voor Siem de Jong in de spits kiest, gaf gisteren al aan dat El Hamdaoui waarschijnlijk geen deel zou uitmaken van de groep, maar wilde een definitieve beslissing pas na de training van zaterdag nemen. De selectie van Ajax kent verder geen verrassingen, alleen de langer geblesseerden Maarten Stekelenburg en Rasmus Lindgren ontbreken.

Ajax en Twente trappen morgen om 18.00 uur af in de Rotterdamse Kuip. De Amsterdammers wonnen de zilveren bokaal al achttien keer. De regerend landskampioen mocht de prijs tweemaal in ontvangst nemen.

Hodgson wil besprekingen nog niet openen

Roy Hodgson heeft geen haast met het openen van de gesprekken over een nieuw contract bij West Bromwich Albion. Zijn verbintenis loopt in de zomer van 2012 af.

Hodgson tekende na zijn ontslag bij Liverpool een contract voor achttien maanden bij de degradatiekandidaat. De eerste negen wedstrijden onder zijn leiding leverden zestien punten op, waardoor de club drie wedstrijden voor het einde nagenoeg verzekerd is van nog een seizoen in de Premier League.

De coach wil eerst het volgende seizoen aankijken, alvorens te beslissen over zijn toekomst. "Om eerlijk te zijn word ik deze zomer 64. In deze fase van mijn loopbaan doe ik het liever iets rustiger aan. Ik wil mij niet aan contracten binden."

"Ik ben heel blij met de huidige situatie. Ik hoop dat zij mij langer zien blijven. Ik kijk uit naar volgend seizoen en wie weet, kom ik tijdens het volgende jaar tot een besluit over mijn toekomst", aldus Hodgson.

Natte zoen van tante Trudy

Familiefeestjes.
Waar favoriete tantes en lievelingsoma's het voor een 13-jarige nog leuk zouden kunnen maken, is dat voor mij duidelijk niet het geval geweest. De term lievelingsoma is wat mij betreft alleen maar in het leven geroepen om de schijn op te houden. Om net te doen alsof het inderdaad één groot feest is. Geen feeststemming, geen aandacht en vooral geen gesprekken. Familiefeestjes zijn voor mij zeer traumatiserend te noemen.

Bin Laden gevonden na telefoontje

Een oude bekende die een onschuldig telefoontje over koetjes en kalfjes pleegde met de koerier van Osama bin Laden, zette de Amerikaanse inlichtingendiensten op het spoor van Al Qaidaleider Osama bin Laden. Dat meldde de krant The Washington Post zaterdag in een artikel van de gerenommeerde journalist Bob Woodward.

"Waar ben je geweest? We hebben je gemist. Wat doe je tegenwoordig?", zou de vriend hebben gevraagd aan de man naar wie de inlichtingendiensten jaren hadden gezocht. "Ik ben terug bij de mensen bij wie ik vroeger was", antwoordde de Pakistaanse koerier veelbetekenend.

Het telefoongesprek hielp de Amerikanen volgens de bronnen van Woodward aan het mobiele telefoonnummer van de koerier, die bekend is onder het pseudoniem Abu Ahmed al-Kuwaiti. Een uitgebreide speurtocht leidde uiteindelijk naar een complex in de Pakistaanse stad Abbottabad, waar Bin Laden verbleef.

Telefoontje zette VS op spoor Bin Laden
Telefoontje zette VS op spoor Bin Laden (Foto: ANP)

Hirsch Ballin: CDA te veel plattelandspartij

Het CDA had in Brabant veel eerder afscheid moeten nemen van de uitwassen van de intensieve veehouderij. Dat zegt oud-minister en prominent CDA-lid Ernst Hirsch Ballin zaterdag in het Brabants Dagblad.

Het CDA is volgens Hisch Ballin lange tijd te veel de partij van het platteland en te weinig de partij van de stad geweest. "Het CDA heeft te lang geteerd op vroegere patronen van: je moet de boer toch de ruimte geven om megastallen te bouwen", aldus de oud-minister.

Hirsch Ballin was minister van Justitie in de kabinetten Lubbers III en Balkendende IV. Onlangs is hij in Tilburg en in Amsterdam benoemd tot hoogleraar recht.


'CDA te veel plattelandspartij' (Foto: Novum)

Spaanse reddingsbrigade zoekt migranten

Spaanse reddingswerkers zijn er met helikopters, vliegtuigen en schepen op uitgetrokken om achttien Afrikaanse migranten te zoeken die na het zinken van hun boot op de Middellandse Zee vermist worden. Dat heeft de Spaanse reddingsbrigade zaterdag gezegd.

Vrijdag, toen het vaartuig zonk, werden 29 Afrikanen gered. Deze migranten vertelden de politie dat er nog 23 mensen aan boord waren. Van hen zijn er in ieder geval 5 verdronken. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen.

Elk jaar wagen duizenden Afrikanen, vooral afkomstig uit landen beneden de Sahara, in gammele bootjes de oversteek naar Europa, op zoek naar een beter bestaan. Deze levensgevaarlijke ondernemingen kostten vaak aan tientallen mensen het leven.

Nederland warmste gebied in Europa

Rond 13.00 uur was Nederland zaterdag de warmste plek van Europa. Dat heeft het KNMI bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Volgens een woordvoerster van het meteorologisch instituut is de Benelux en een gebied daaromheen de warmste streek van Europa. In deze streek heeft Nederland tot nu toe de hoogste temperaturen. Het KNMI verwacht zaterdag temperaturen die kunnen oplopen tot 28 graden.

Nederland warmste gebied in Europa
Nederland warmste gebied in Europa (Foto: ANP)

'Werder Bremen schorst Arnautovic'

Marko Arnautovic zit niet in de selectie van Werder Bremen voor het belangrijke thuisduel tegen Borussia Dortmund. Volgens Bild is de Oostenrijker om disciplinaire redenen geschorst door de club. Hij zou donderdag tot in de vroege uurtjes een nachtclub hebben bezocht.

"We hebben tegen Dortmund volledige concentratie nodig, dat is bij Marko niet het geval", zegt algemeen directeur van Werder Klaus Allofs.

De 22-jarige Arnautovic vertrok afgelopen zomer voor zes miljoen euro van FC Twente naar Werder Bremen, nadat hij door de Tukkers al een jaar was verhuurd aan Internazionale. De aanvaller kwam dit seizoen al eerder in aanraking met de clubleiding van de Duitse club, die nog altijd moet uitkijken voor degradatie uit de Bundesliga.


'Werder Bremen schorst Arnautovic' (Foto: Novum)

Hooiveld wacht op antwoord Kopenhagen

Jos Hooiveld hoopt ook na dit seizoen voor FC Kopenhagen te spelen. De verdediger kwam het afgelopen halfjaar op huurbasis uit voor de Deense club. Kopenhagen huurde de 28-jarige Nederlander van Celtic en kwam bovendien een optie voor een driejarig contract overeen.

Daar heeft de club echter nog geen beslissing over genomen. "Een definitief antwoord heb ik nog niet ontvangen", zegt Hooiveld tegen Voetbal International. "Celtic heeft de overeenkomst al klaarliggen, FC Kopenhagen hoeft alleen maar op de knop te drukken", aldus Hooiveld. De laatste weken is hij uitgegroeid tot een vaste waarde bij de Denen. Daarnaast is het zeker dat Mikael Antonsson, een van zijn concurrenten, na dit seizoen vertrekt bij de club.

"Waar het nu nog van afhangt, weet ik niet. Dat met Roland Nilsson na de zomer een nieuwe trainer voor de groep staat, kán er niets mee te maken hebben. Want al bij mijn komst was bekend dat de huidige coach Ståle Solbakken zou vertrekken. Ik zou het ook raar vinden als de optie níét zou worden gelicht. Want in de wedstrijden die speelde, heb ik het goed gedaan", besluit Hooiveld.

Al Qaida zweert wraak voor dood Bin Laden

Al Qaida heeft gezworen wraak te zullen nemen voor de dood van Al Qaidaleider Osama bin Laden en zegt de strijd tegen de Verenigde Staten niet te zullen opgeven. De terreurbeweging bevestigde vrijdag de dood van Bin Laden.

Volgens westerse inlichtingendiensten schakelt Al Qaida over van grote en uitvoerige terreuraanslagen, waar maanden en soms jaren planning aan voorafgaan, op kleine, goedkope terreurdaden. Het zou vooral gaan om individuen of kleine groepjes extremisten die wraak willen nemen voor de dood van hun leider.

Er zou vooralsnog echter nog geen sprake zijn van concrete bedreigingen. "Er is gesproken over schietpartijen, bomaanslagen en willekeurig geweld, hoewel dat niet opmerkelijk is, gezien de dood van Bin Laden", zei een bron bij een westerse inlichtingendienst.

Interpol heeft wetshandhavingsinstanties in 188 landen geadviseerd waakzaam te zijn. Ambassades zijn overgegaan op het invoeren van nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Ondanks telefonische gesprekken en uitwisselingen op internet is de reactie op Bin Ladens dood in de Arabische wereld niet zo fel als misschien verwacht had mogen worden, gezien de inspiratiebron die hij lange tijd voor velen was. Het roept de vraag op of hij in het Midden-Oosten überhaupt nog van betekenis was en invloed genoot. De golf van protest tegen autoritaire regimes en de vraag om vrijheid en democratie doen anders denken.

Al Qaida heeft nog geen opvolger van Bin Laden bekendgemaakt. De nummer twee van de terreurbeweging, de Egyptenaar Ayman al Zawahri, lijkt de grootste kanshebber. Hij is echter minder charismatisch dan Bin Laden en er worden vraagtekens gezet bij zijn vermogen om als bindende factor te dienen. Als hij wordt benoemd tot leider kan dat de verdere verbrokkeling van het al flink gedecentraliseerde Al Qaida betekenen.

[F1] Uitslag kwalificatie Turkije

Sebastian Vettel start morgen tijdens de Grand Prix van Turkije vanaf pole position. De Duitser was teamgenoot Mark Webber meer dan vier tienden te snel af. Nico Rosberg reed de derde tijd, op twee honderdsten gevolgd door Lewis Hamilton. Fernando Alonso reed de vijfde tijd.

In de eerste sessie had Kamui Kobayashi problemen met zijn auto: hij viel stil en werd de pitstraat ingeduwd. De Japanner zette geen tijd neer, en moet hopen op een beslissing van de stewards om te mogen starten in de race. Naast de Suaber-coureur mochten Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Jerome d'Ambrosio, Vitantonio Liuzzi, Timo Glock en Narain Kathikeyan niet door naar Q2. Felipe Massa was de snelste in deze sessie.

Tijdens Q2 zetten Sebastian Vettel de snelste tijd neer. Rubens Barrichello was 24 duizendsten langzamer dan Nick Heidfeld, en haalde daardoor net Q3 niet. Ook Adrian Sutil, Paul di Resta, Pastor Maldonado, Sergio Perez, Sebastian Buemi en Jaime Alguersuari waren niet snel genoeg om de volgende sessie te halen.

In het derde deel reden Felipe Massa, Michael Schumacher, Nico Rosberg en Nick Heidfeld niet terwijl de anderen hun eerste run deden. Sebastian Vettel reed in deze run de snelste tijd, gevolgd door Mark Webber op vier tienden en Lewis Hamilton op zes tienden. In de tweede run bleven Vettel en Webber verrassend in de pits. Dit bleek een goede tactiek: de Red Bulls bleven de eerste twee startplaatsen in bezit te houden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:25.049   3
2 M. Webber Red Bull 1:25.454 +0:00.405 3
3 N. Rosberg Mercedes 1:25.574 +0:00.525 3
4 L. Hamilton McLaren 1:25.595 +0:00.546 6
5 F. Alonso Ferrari 1:25.851 +0:00.802 5
6 J. Button McLaren 1:25.982 +0:00.933 6
7 V. Petrov Renault 1:26.296 +0:01.247 6
8 M. Schumacher Mercedes 1:26.646 +0:01.597 3
9 N. Heidfeld Renault 1:26.659 +0:01.610 3
10 F. Massa Ferrari -:--.--- -:--.--- 2
11 R. Barrichello Williams 1:26.764   6
12 A. Sutil Force India 1:27.027 +0:00.263 6
13 P. di Resta Force India 1:27.145 +0:00.381 3
14 P. Maldonado Williams 1:27.236 +0:00.472 6
15 S. Perez Sauber 1:27.244 +0:00.480 6
16 S. Buemi Toro Rosso 1:27.255 +0:00.491 6
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:27.572 +0:00.808 3
18 H. Kovalainen Lotus 1:28.780   8
19 J. Trulli Lotus 1:29.673 +0:00.893 8
20 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:30.445 +0:01.665 8
21 V. Liuzzi HRT 1:30.692 +0:01.912 7
22 T. Glock Marussia-Virgin 1:30.813 +0:02.033 8
23 N. Karthikeyan HRT 1:31.564 +0:02.784 8
24 K. Kobayashi Sauber -:--.--- -:--.--- 2

Azarenka na zege op Görges in finale Madrid

Victoria Azarenka is de eerste finalist van het WTA-toernooi in Madrid. De 21-jarige Wit-Russische was in de halve eindstrijd de Duitse Julia Görges met 6-4, 6-2 de baas. De nummer vier van de wereldranglijst had aan een uur en vijftien minuten genoeg om de partij te winnen.

Azarenka en Görges waren aan elkaar gewaagd in de openingsset, maar een break bij 2-2 bezorgde de Wit-Russische de setwinst. In het tweede bedrijf moest de mondiale nummer 27 ook twee keer haar service inleveren, waardoor Azarenka zich op kan maken voor de eindstrijd tegen de Chinese Na Li of Petra Kvitova uit Tsjechië.


Azarenka na zege op Görges in finale Madrid (Foto: Novum)

Boten vol vluchtelingen geland op Lampedusa

Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag meer dan 800 bootvluchtelingen aangekomen. Ze waren vertrokken uit Libië. Een van de twee boten telde 655 opvarenden, in de andere zaten 187 mensen. Ze zijn overgebracht naar een opvangkamp op het eiland.

Dat heeft de Italiaanse kustwacht zaterdag laten weten aan persbureau ANSA. Het is niet bekend waar de bootvluchtelingen oorspronkelijk vandaan kwamen.

Lampedusa ligt niet ver van noordelijk Afrika. Elk jaar maken duizenden mensen uit het werelddeel in gammele bootjes de oversteek naar het eiland, in de hoop op een beter leven in Europa. Italië kan de toestroom nauwelijks aan. Rome heeft visa verstrekt aan Tunesiërs, in de hoop dat zij hun heil zoeken in andere landen. Die proberen de vluchtelingen echter tegen te houden.

Boten vol vluchtelingen geland op Lampedusa
Boten vol vluchtelingen geland op Lampedusa (Foto: ANP)

Vijf verdachten schietpartij Amsterdam vrij

Vijf van de zeven verdachten die vastzaten in verband met de dodelijke schietpartij in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, konden gisteren weer naar huis gaan. Dat maakte de politie in Amsterdam zaterdag bekend.

Een van de vrijgelaten mannen blijft verdachte in de zaak. Twee verdachten, inwoners van Lelystad van 30 en 50 jaar oud, zijn in bewaring gesteld. Zij raakten gewond en liggen nog in een ziekenhuis.

De schietpartij vond woensdag plaats bij een autobedrijf aan de Limmerick in het havengebied. Daarbij kwamen twee inwoners van Dronten van 26 en 27 jaar oud om het leven.

Vijf verdachten schietpartij Amsterdam vrij
Vijf verdachten schietpartij Amsterdam vrij (Foto: ANP)

Kantoor van gouverneur Kandahar aangevallen

Het kantoor van de gouverneur van de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar is zaterdag aangevallen. Na een explosie is een vuurgevecht uitgebroken tussen belagers en bewakers. Het is niet bekend of de gouverneur aanwezig was en of er doden zijn gevallen.

Kandahar is de geboortegrond van de radicaalislamitische Talibanbeweging. Die voert een hevige opstand tegen de Afghaanse regering en de buitenlandse militairen die er zijn gelegerd. Eerder vandaag gaf de Taliban toe dat hun bondgenoot, Al Qaidaleider Osama bin Laden, was gedood door een Amerikaanse commandoactie. Zijn overlijden zal 'de heilige oorlog tegen de bezetters nieuw leven inblazen', stelden de extremisten.

'Blanc stapt op bij Frankrijk'

Laurent Blanc staat op het punt om op te stappen als bondscoach van Frankrijk. Dat meldt het dagblad Ouest-France. De 45-jarige trainer dient zijn ontslag in vanwege het vermeende racismeschandaal. Blanc zou hebben ingestemd met een quota om minder gekleurde voetballers toe te laten tot de voetbalscholen en opleidingscentra in Frankrijk.

Het aantal spelers uit Afrika en Noord-Afrika zou vanaf 13-jarige leeftijd nog maar uit dertig procent mogen bestaan. Blanc had die beschuldigingen eerder nog afgedaan als een leugen. De technisch directeur van de Franse bond François Blaquart werd naar aanleiding van de zaak al geschorst.

De Franse president Nicolas Sarkozy zou een laatste poging wagen om Blanc, die na het WK van 2010 Raymond Domenech opvolgde, op andere gedachten te brengen. De Franse voetbalbond heeft nog niet op de geruchten gereageerd.

Bungie afwezig op E3 2011

Bungie zal aankomende E3 niet aanwezig zijn. Dat heeft Bungie vandaag bevestigd. De developer die onder andere bekend is geworden door de Halo-serie zal hun nieuwe project niet op de E3, die 6 juni zal beginnen in Los Angeles, laten zien.

Bungie is druk bezig met een nieuwe game die uitgegeven zal worden door Activision. Er gingen geruchten dat de game op de E3 te zien zou zijn maar om geruchten te voorkomen heeft Bungie nu duidelijk gemaakt dat er niet zullen zijn.

"Sorry for the sting. We wanted to make sure you didn’t get whipped into a rumor-fueled frenzy only to have your expectations unceremoniously dashed during expo week.”

 

Bungie

Valve onderzoekt Steam voor mobiele apparaten

Nu Steam niet meer alleen op de PC beschikbaar is maar ook op de MAC en de PlayStation 3, heeft Valve de mogelijkheid om veel meer games op verschillende platformen te kunnen releasen. Wat is de volgende stap? Mobiele platformen!

Valve heeft de afgelopen tijd veel verzoeken gekregen of ze Steam niet naar de mobiele platformen zouden kunnen brengen. Frank Lombardi van Valve geeft aan dat hoe meer verzoeken ze krijgen, hoe sneller ze naar zullen handelen.

"We do feel we're late on mobile across many of Valve's services. It is something we're starting to look at now. People are starting to ask us for it. The more requests we receive, the more we feel the need to act on them."

Volgens Valve is de mobiele markt erg interessant en moeten eigenlijk alle uitgevers daar goed naar kijken.

Valve

[Giro] Clement: "Rij de Giro als een neo-prof"

Stef Clement kende de laatste jaren veel pech door blessureleed. Hij kwam daardoor het afgelopen seizoen nauwelijks in actie, maar hij is nu weer fit. De Rabobank-renner start vandaag dan ook in de Giro d'Italia.

"Eindelijk mijn naam weer eens horen schallen door de luidsprekers," vertelde hij tegen BN/De Stem. "Als neo-prof bij Bouygues was dit mijn eerste grote ronde. En deze Giro ga ik ook weer als een neo rijden. Niet als een kip zonder kop, maar zonder bang te zijn voor de volgende dag."

Eigenlijk zou Clement de Giro niet rijden, maar daar kwam een week geleden verandering in. "Toen Tom Leezer wegviel, heb ik gevraagd of ik de Giro mocht rijden. Als er een ding is dat ik nu nodig heb, is het koershardheid."

'Transfer Sahin naar Real Madrid afgerond'

De overstap van Nuri Sahin van Borussia Dortmund naar Real Madrid lijkt compleet. Dortmund heeft een persconferentie gepland voor aanstaande maandag. Het lijkt niets anders te kunnen zijn dan de aankondiging van het vertrek van Nuri Sahin van de landskampioen naar Real Madrid.

De hele week zijn er al speculaties over de mogelijke transfer van de Turk naar de Koninklijke. Real Madrid heeft waarschijnlijk voldaan aan de minimale transfersom van 12 miljoen euro, die in het contract van Sahin staat.

De Turkse international debuteerde als jongste speler ooit in de Bundesliga in 2005 bij Borussia onder toenmalig trainer Bert van Marwijk. In het seizoen 2007/2008 werd hij verhuurd aan Feyenoord, waar Van Marwijk toen ook trainer was.

[Giro] Hoogerland gaat voor ritzege

Johnny Hoogerland start vandaag in zijn tweede grote ronde. In de Vuelta van 2009 imponeerde hij door constant in de aanval te zijn en hoog te eindigen in het klassement. In de Giro d'Italia van dit jaar zal hij niet anders gaan koersen. Het doel; een ritzege.

"Niemand hoeft er aan te twijfelen dat ik me zal laten zien," vertelde hij tegen de PZC. "Of ik nu vijftigste of honderdvijftigste eindig, het maakte me niets uit. Ik rij de Tour nog en wil daar ook goed voor de dag komen. Die etappe in de Giro, daar gaat het me om."

De renner van Vacansoleil heeft zijn oog laten vallen op de etappes naar de Etna, Monte Zoncolan en Sestrière. "Maar dan ben ik vast niet de enige," stelt hij nuchter vast. De bergetappe op vrijdag 13 mei naar Montevergine staat eveneens in zijn rondeboek aangekruist. Hij viert die dag zijn 28e verjaardag.

Hoogerland is van mening dat de Giro een mooiere koers is dan de Tour. "De Tour is dan misschien wel hét evenement van het jaar, maar het parcours in de Giro is zwaarder. Zeker dit jaar. Italië spreekt mij sowieso meer aan. Veel mooier dan Frankrijk. Ik kan bijna niet wachten om eraan te beginnen."

'Udinese wil 30 miljoen voor Sanchez'

De Italiaanse club Udinese wil minimaal 30 miljoen euro zien voor spits Alexis Sanchez, als hij deze zomer zou vertrekken. De 22-jarige Chileen staat in de belangstelling van Europese topclubs als Inter, Manchester United, Manchester City en Chelsea. Maar het grote talent zal niet onder zijn waarde worden verkocht, is de verwachting.

Bij Udinese zegt een medewerker: "Giampaolo Pozzo (voorzitter, red.) zal geen korting op hem geven. Zijn waarde is vastgesteld op 30 miljoen euro en dat is wat er voor hem betaald zal moeten worden." Udinese weigerde al in te gaan op interesse van Inter afgelopen januari.

Sanchez staat al sinds 2006 onder contract bij Udinese, maar werd eerst nog twee seizoenen uitgeleend aan Colo-Colo en River Plate. Hij maakte op 17-jarige leeftijd al zijn debuut voor het Chileense nationale team en heeft tot op heden al 36 interlands gespeeld.

Aanranding in zwembad Oosterhout

Medewerkers van een zwembad in Oosterhout hebben vrijdagmiddag twee jongens uit die plaats aangehouden voor aanranding van een meisje. Dat meldt de politie. De jongens, 13 en 15 jaar, hadden in de dameskleedkamer aan de billen van een 12-jarige meisje uit Teteringen gezeten en hadden ongepaste opmerkingen tegen haar gemaakt.

Medewerkers van het zwembad aan de Bredaseweg droegen de jongens over aan de politie. De twee zijn verhoord en in de loop van de avond vrijgelaten. De politie heeft de ouders van de jongens op de hoogte gebracht van hun aanhouding. Het meisje heeft aangifte gedaan.

Ajax-aankoop Fischer imponeert op jeugd-EK

Het 16-jarige toptalent Viktor Fischer, recentelijk gekocht door Ajax, maakt furore op het EK onder 17 in Servië. Zijn Deense team heeft zich al geplaatst voor de halve finale. Denemarken won gisteren namelijk zijn tweede groepswedstrijd van Engeland met 2-0.

Fischer maakte zijn tweede doelpunt van het EK. Doordat Denemarken ook al van gastland Servië won (2-3, met een doelpunt van Fischer), is het al geplaatst voor de halve finale van het jeugd-EK. Met deze plaatsing is Denemarken ook geplaatst voor het WK van volgende maand in Mexico.

"De sfeer is geweldig, het is een eer om in de halve finale te staan. We geloofden erin, maar we hadden het nooit verwacht. Het is nu al een fantastische ervaring en een mooie manier om ons te ontwikkelen", vertelde Fischer aan Uefa.com.

"We hebben veel vertrouwen nu, en ik denk dat er nog veel moois gaat komen. We kunnen nog beter worden. Ons geheim is onze mentaliteit. We hebben een enorme drijfveer om te winnen."

Uitslag derde vrije training Turkije

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Turkije. De Duitser was één duizendste sneller dan de nummer twee, zijn landgenoot Michael Schumacher. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Nico Rosberg en Jenson Button.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:26.037
17
2 M. Schumacher Mercedes 1:26.038 +0:00.001 17
3 M. Webber Red Bull 1:26.404 +0:00.367 16
4 N. Rosberg Mercedes 1:26.420 +0:00.383 19
5 J. Button McLaren 1:26.578 +0:00.541 17
6 L. Hamilton McLaren 1:26.726 +0:00.689 14
7 V. Petrov Renault 1:26.755 +0:00.718 20
8 F. Alonso Ferrari 1:26.819 +0:00.782 12
9 F. Massa Ferrari 1:26.883 +0:00.846 12
10 S. Buemi Toro Rosso 1:27.080 +0:01.043 16
11 S. Perez Sauber 1:27.121 +0:01.084 20
12 P. Maldonado Williams 1:27.255 +0:01.218 18
13 A. Sutil Force India 1:27.318 +0:01.281 19
14 N. Heidfeld Renault 1:27.379 +0:01.342 17
15 R. Barrichello Williams 1:27.528 +0:01.491 19
16 P. di Resta Force India 1:27.644 +0:01.607 18
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:27.724 +0:01.687 15
18 K. Kobayashi Sauber 1:27.976 +0:01.939 19
19 H. Kovalainen Lotus 1:28.911 +0:02.874 15
20 J. Trulli Lotus 1:29.697 +0:03.660 17
21 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:31.097 +0:05.060 25
22 T. Glock Marussia-Virgin 1:31.175 +0:05.138 19
23 V. Liuzzi HRT 1:31.375 +0:05.338 19
24 N. Karthikeyan HRT 1:32.009 +0:05.972 15

Vertonghen: "Ik heb wat met Engeland"

Jan Vertonghen kan de komende acht dagen nog twee prijzen met Ajax pakken. Misschien zijn het wel zijn laatste wedstrijden voor de Amsterdamse club, laat hij doorschemeren.

De 24-jarige Belg speelt al zijn hele carrière voor Ajax, met een korte uitleenperiode bij RKC. In die periode, vanaf 2006, pakte hij slechts één prijs met de club: de KNVB Beker van vorig jaar.Hij voelt dat het misschien tijd is voor een nieuwe stap.

"Dit is het eerste jaar dat ik een vertrek wil overwegen. Mijn doel voor dit jaar was een stabiel seizoen draaien, waarin ik 25 tot 30 wedstrijden constant zou spelen. Zo is het dit seizoen in grote lijnen wel gegaan", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Een stap naar Engeland zou de verdediger wel zien zitten. "Ik vertrek niet naar een club waar ik niks bij voel of waar ik geen speeltijd krijg. Het afwegen van de voordelen tegen de nadelen is het waard. Ik heb wat met Engeland en de nostalgische sfeer rondom het voetbal."

Amerikanen zonder toptientennissers

Het Amerikaanse tennis moet het maandag voor het eerst in de 38-jarige historie van de wereldranglijsten zonder een toptienspeler stellen. Serena Williams verliest dan haar tiende plaats op de WTA-lijst. Vorige week verloor Mardy Fish bij de mannen zijn plaats bij de beste tien tennissers van de wereld.

Andy Roddick behoort momenteel ook niet tot de top van het klassement. Hij staat twaalfde, een plaats hoger dan Fish op de nieuwe ranglijst.

Serena Williams is herstellende van twee voetoperaties en een longembolie. Ze zakt in het meest ongunstige geval naar de 19e positie. Haar zus Venus, de mondiale nummer zestien, staat sinds de Australian Open met een heupblessure aan de kant en moet ook terrein prijsgeven.

De Verenigde Staten zijn het meest succesvolle land sinds de oprichting van de ATP-lijst in 1973. De ranglijst voor de vrouwen werd twee jaar later ingesteld. Bij de mannen en vrouwen stonden in het verleden respectievelijk zes en zeven tennissers op de hoogste positie. Bij de Amerikaanse tennissters ontbrak in mei 2007 ook al eens een speelster bij de beste tien.


Amerikanen zonder toptientennissers (Foto: Novum)

Teams willen mede-eigenaar worden van F1

News Corp, het mediabedrijf van Rupert Murdocht heeft afgelopen week laten weten een bod te willen gaan doen op de commerciële rechten van de Formule 1. Voorzitter van de FOTA en teambaas van McLaren Martin Whitmarsh heeft als reactie hierop laten weten dat de teams ook mede-eigenaar van de raceklasse willen worden.

"We zouden met elkaar moeten kijken of wij mede-eigenaar willen worden, wanneer de huidige eigenaren besluiten de Formule 1 in de verkoop te doen", aldus Whitmarsh. "Ik verwacht wel dat dat op een gegeven moment gaat gebeuren. Ik denk dat het wel goed zou zijn als we dan mede-eigenaar zouden worden. We vinden het belangrijk dat de Formule 1 een stabiele toekomst heeft. Daarvoor moet er geïnvesteerd worden en moeten de opbrengsten van de commerciële rechten op een goede manier verdeeld worden onder de teams."

CVC Capital Partners, de huidige eigenaar van de commerciële rechten, heeft direct laten weten dat er op dit moment niets te koop staat.

'Comedy Live is een comedykiller'

Joep van Deudekom is weinig gecharmeerd van het nieuwe satirische programma Comedy Live met Jan Jaap van der Wal. Volgens de programmamaker en cabaretier is de BNN-show een ware 'comedykiller' en voor veel verbetering vatbaar, zo zegt Van Deudekom in zijn column in Televizier.

Van Deudekom: Niet zo goed
"Als je een theaterprogramma maakt, kun je van tevoren nog zo veel praten over of iets leuk is, pas als er onbevangen toeschouwers bij zijn, weet je hoe goed het is. Alsof je dan ineens door de ogen van de toeschouwer ziet wat je zelf aan het doen bent. Meestal word je je dat pas echt bewust, als het niet zo goed is. Ik zag bij de eerste aflevering van Comedy Live regelmatig die paniekblik bij de cabaretiers en acteurs: 'Shit, dit leek zo leuk toen we het repeteerden'"
, aldus Van Deudekom.

Volgens de programmamaker gaat de BNN-productie verkeerd met het aanwezige publiek om: "Het publiek wordt door de zaalopwarmers zo verschrikkelijk opgefokt dat het vanaf de eerste seconde totaal uit zijn dak gaat bij iedere mislukte scheet die er langskomt. Als kijker zit je te kijken naar een feestje waar je niet bij hoort. Geen enkel moment krijg je de mogelijkheid om zelf te bepalen of iets leuk is: nee, de meute comedykillers op de tribunes joelt en schreeuwt op 150% bij... ja, eigenlijk bij alles."

'Kijker is niet debiel'
"Resultaat: doordat alles blijkbaar hilarisch is, is niets meer hilarisch; als een hoer die al begint te steunen en te hijgen, terwijl je nog bezig bent je jas aan de kapstok op te hangen. Iets wordt niet leuker als anderen voortdurend keihard in je oor schreeuwen dat het leuk is. De kijker is niet debiel en weet haarfijn wat echt is"
, sluit Van Deudekom af.

Eerder haalde Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen uit naar Comedy Live. Volgens hem is het programma om te huilen zo slecht. Zaterdagavond zal de satirische show voor de derde keer op Nederland 1 worden uitgezonden.

http://i.fokzine.net/upload/11/04/110423_60385_ComedyLive_BNN.png
'Comedy Live is een comedykiller' (Beeld: BNN)

'Flirten in een relatie is oké'

Zo'n 50 procent van de mensen in een relatie hebben er geen probleem mee als hun partner met andere mensen flirt, zo blijkt uit een onderzoek van FOK! Ruim 2200 van de 4600 respondenten gaven dit aan in de huidige poll.

Een kleine 25 procent vindt het niet kunnen dat zijn of haar partner naar een ander kijkt. Met beide ruim 5 procent van de stemmen waren de keuzes 'mijn partner mag alles doen, als ik er maar bij ben' en 'mijn partner mag alles doen, als hij/zij er maar eerlijk over is' ook in trek.

Opvallend is dat 3 procent het niets uitmaakt wat hun partner met anderen doet, omdat ze het einde van de relatie al in zicht denken te hebben. In de reacties blijken een aantal respondenten een dubbele moraal heel normaal te vinden bij dit onderwerp, zo ook Rossdale: "Met andere jongens gaat het wmb niet verder dan flirten, met andere meiden heb ik er minder problemen mee al zit daar ook een grens aan."

Toename vakantieboekingen lijkt gestuit

Waar het met de vakantieboekingen voor de zomer aan het begin van dit jaar nog goed ging, lijkt daar nu alweer de klad in te komen.

In de week waarin Pasen en Koninginnedag vielen, kwamen de boekingen maar liefst 20 procent lager uit dan in dezelfde week vorig jaar. "Vanaf maart zien we de boekingen afnemen", zei Judith Nijk van onderzoeksbureau GfK zaterdag.

Over het hele jaar bezien staan de zomerboekingen qua omzet nog op een plusje van 3 procent. Gekeken naar het aantal mensen dat heeft geboekt, zitten de reisorganisaties zo'n beetje op hetzelfde niveau als vorig jaar, wat geen goed jaar voor de branche was.

Wel zijn in april veel meer mensen op vakantie gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Die hebben dan eerder in het jaar of vorig jaar geboekt. "Er zijn bijna 30 procent meer mensen vertrokken", licht Nijk toe.

Anonymous toch schuldig aan PSN-hack

De soap rondom de inbraak in het PlayStation Network (PSN) gaat verder. Sony heeft eerder al aangegeven druk op zoek te zijn naar de hacker en beschuldigt de groep Anonymous van het indirect toegang verlenen van de hacker tot het PSN, nu spreken leden van Anonymous zich uit over de kwestie.

Na de ontdekking van de inbraak op het PSN heeft Sony deze meteen afgesloten om goed onderzoek te kunnen doen. Meteen werd de groep Anonymous in verband gebracht met de hack. Deze groep had Sony namelijk in het vizier nadat Sony hacker George Hotz had aangeklaagd voor het modificeren van zijn PlayStation 3. Toch heeft de groep altijd ontkend dat ze er iets mee te maken hebben.

Een aantal leden hebben nu een verklaring afgelegd tegenover de Financial Times. Volgens een aantal Anonymous-veteranen is de kans erg groot dat leden van de organisatie zich schuldig hebben gemaakt aan het stelen van gevoelige informatie van miljoenen PlayStation Network gebruikers. Vlak voor de inbraak waren details over gevoelige plekken in het PSN in de chatroom van Anonymous geplaatst. Deze informatie heeft de hacker kunnen gebruiken om bij het PSN in te breken.

Volgens Anonymous-lid Kayla is de kans groot dat een lid van Anonymous dit heeft gedaan ondanks dat de rest van de groep het er niet mee eens is.

“If you say you are Anonymous, and do something as Anonymous, then Anonymous did it. Just because the rest of Anonymous might not agree with it, doesn’t mean Anonymous didn’t do it.”

Andere leden distantiëren zich van de hacker die dit heeft veroorzaakt en vind niet dat de hele groep hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

“So it’s Anon’s work. But you can’t blame the whole collective for what one or two guys do. We’re a gathering of Anonymous activists, not some scary organised hacking group. It was uncalled for this early in the fight.”

In de Verenigde Staten is een groot onderzoek gestart naar de daders. Volgens de autoriteiten is Anonymous één van de grote verdachten. Helemaal nadat een bestand op het PSN is gevonden met de toepasselijke naam 'Anonymous'. Sommige leden geven aan dat vijanden van de hackers-groep de groep in een kwaad daglicht willen zetten door ze op deze manier zwart te maken.

Het lijkt erop dat het laatste nog niet over deze zaak is gezegd. Eerder vandaag heeft Sony aangegeven met een tegemoetkoming te komen voor zijn klanten en dat alle problemen die kunnen ontstaan met het stelen van gevenes, vergoed zullen worden door het bedrijf. Daarnaast zal het PSN weer snel online komen.

PSN

D66 eert Hans van Mierlo

Het wetenschappelijk bureau van D66, het Kenniscentrum, is omgedoopt tot de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Dat meldt D66 op haar website.

De partij vond de naam Kenniscentrum al langer wat magertjes. Die zegt namelijk weinig over de partij, niets over haar gedachtegoed.

"Als we één politicus of denker voor D66 zouden moeten noemen die een stempel heeft gedrukt op de politiek vanaf 1966 en in het bijzonder op onze partij is het wel Hans van Mierlo", aldus bureauvoorzitter Joris Backer.

"Zijn ideeën hebben niet alleen een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van onze partij. De gedachte destijds dat 'Het Bestel’ ziek en moe was, blijkt nog steeds actueel, maar om heel andere redenen dan toen. We willen met het wetenschappelijk bureau graag in de geest van Van Mierlo aan oplossingen en ideeën blijven werken."

D66 eert Hans van Mierlo
D66 eert Hans van Mierlo (Foto: ANP)

Tromp pakt vermoedelijke piraten

Het Nederlandse marinefregat Tromp heeft vrijdagavond vermoedelijk vier piraten aangehouden voor de kust van Somalië Na verhoor werden ze aan de kust afgezet. Hun boot is vernietigd. Dat meldt het Ministerie van Defensie.

Woensdag ontdekte een Spaans patrouillevliegtuig de boot van de mannen en waarschuwde de Tromp. Met hulp van een Lynx-helikopter werd de boot opgespoord. De Somaliërs waren inmiddels op de vlucht geslagen.

De Tromp komt voor de Somalische kust regelmatig in actie tegen piraten. Vorige maand kwamen twee piraten om bij een bevrijding van een gekaapt Iraans vissersschip. Zestien anderen konden worden aangehouden. Zij zijn naar Nederland gebracht en worden hier berecht.

Kousemaker naar Dordrecht, Jongebloet blijft

FC Dordrecht, dat net naast na deelname aan de play-offs greep, kan zich volledig richten op volgend seizoen. De invulling van de selectie van de nieuwe trainer Theo Bos staat daarbij centraal. De club verzekerde zich van de diensten van twee spelers. Wilmer Kousemaker komt van FC Den Bosch, terwijl Renaldo Jongebloet zijn amateurcontract omzette in een verbintenis als prof.

De 25-jarige Kousemaker kreeg bij Den Bosch geen nieuw contract aangeboden. De middenvelder, die eerder voor NAC en Haarlem speelde, tekende bij FC Dordrecht tot medio 2013. Kousemaker kwam tot dusverre 137 keer in actie als prof, waarin de Zeeuw zestien keer scoorde.

De 22-jarige Jongebloet kwam afgelopen zomer van Ajax naar de Krommedijk. Hij was als amateur actief voor de Schapenkoppen. De Amsterdammer speelde negentien duels voor FC Dordrecht in de Jupiler League en scoorde daarin vijf keer. De club besloot daarop om Jongebloet een profcontract aan te bieden tot medio 2012. In het contract is een optie op nog een seizoen opgenomen.

Syrische tanks trekken Banias binnen

Het Syrische leger is zaterdag met tanks de stad Banias binnengetrokken. Dat melden activisten die tegen het regime van president Bashar Assad strijden.

Volgens de berichten zijn de elektriciteit en telefoonverbindingen met de kustplaats en de directe omgeving afgesloten. De oppositie is bang dat de tanks een voorbode zijn van grootschalig ingrijpen van het leger, net zoals dat eerder in de stad Daraa is gebeurd.

De actie van het leger volgt op een dag van gewelddadige protesten. In heel Syrië vielen dertig doden, meldt een vooraanstaande mensenrechtenactivist.

Preud'homme: "Vertrouwen in Boschker"

Michel Preud'homme staat morgen met FC Twente in De Kuip tegenover Ajax, voor deel één in het tweeluik. De beker staat op het spel en Sander Boschker staat weer onder de lat.

Preud'homme had voor dit seizoen een aparte constructie klaarliggen voor zijn keepers. Nikolay Mihaylov was de vaste doelman voor de competitie en Europa, clubicoon Sander Boschker mocht de bekerwedstrijden keepen. Morgen wijkt de Belg niet af van deze constructie en dus mag Boschker zijn derde bekerfinale spelen.

Voor Boschker kan het zijn tweede bekerwinst worden, na tien jaar geleden met FC Twente. "Ik heb alle vertrouwen in Sander. Alle keren, dat hij in de beker of in de competitie heeft gekeept, heeft hij het goed gedaan", vertelde Preud'homme op de persconferentie. Vooral in de kwartfinale was Boschker belangrijk, toen Twente op strafschoppen won van PSV.

"De voorbereiding is voor Sander op dezelfde manier verlopen als bij de overige bekerduels. Er is een schema opgesteld met vriendschappelijke duels en wedstrijden in de beloftenploeg, zodat hij ritme kon opdoen. Ook heeft hij extra training gedaan. Met een keeper die zoveel ervaring heeft, kun je zoiets doen."

[NBA] Dallas, Chicago winnen

In de tweede ronde van de play-offs in de NBA heeft Dallas Mavericks ook de derde wedstrijd tegen LA Lakers gewonnen. Dallas won met 98-92 en staat hierdoor op een 3-0 voorsprong in de best-of-seven.

De Lakers domineerden de wedstrijd maar stortten in het vierde kwart in. Kobe Bryant wist de basket niet meer te vinden en ook zijn ploeggenoten vielen droog. Bij Dallas waren Nowitzki en Stojakovic, goed voor resp. 32 en 15 punten, juist op dreef.

Derrick Rose maakte zijn status als MVP voor Chicago Bulls gisteravond helemaal waar. Met een recordaantal van 44 punten leidde hij zijn ploeg naar een 99-82 overwinning tegen Atlanta Hawks. In de best-of-seven leidt Chicago met 2-1.

Blinde man verkracht meisje

Hoewel sommigen het nog nooit iemand hebben zien doen, willen ook blinden wel eens seks. En dat kan op allerlei manieren. In Zimbabwe wordt een 47-jarige ervan beschuldigd uit blinde lust zijn 9-jarige nichtje te hebben verkracht.

Op 26 januari werd het meisje samen met haar broertje naar het huis van haar blinde oom gestuurd voor een doosje lucifers. Eenmaal binnen vroeg oomlief de kinderen of zij dichter bij hem wilden komen opdat hij hen kon kietelen, zo luidt de aanklacht. Hij greep haar bij haar handen, sleepte haar naar zijn slaapkamer en legde haar met haar gezicht naar beneden op zijn bed. Vervolgens verkrachtte hij het arme meisje anaal.

Na de verkrachting bood de blinde zijn nichtje bonen aan als zij niemand iets zou vertellen. De beste man ontkent haar te hebben verkracht. Volgens hem wil zijn familielid hem een loer draaien. Desondanks blijft hij voorlopig vastzitten.

Hitman 5 aankondiging deze week?

De geruchten over een nieuwe Hitman-game worden steeds groter. Fans kunnen niet wachten om weer eens in de huid te kruipen van de koelbloedige Number 47. Wellicht dat we volgende week eindelijk meer te horen krijgen over Hitman 5.

IO Interactive, de makers van de Hitman-serie, hebben in een tweet laten weten dat ze volgende week een aantal toffe verrassingen in petto hebben.

"News Flash! Next week is going to be good. Very good. Get ready for incoming shrapnel. Keep your eyes open!"

Daarnaast hebben ze bevestigd met "some lovely things" op de E3 2011 te staan.

Of het allemaal om de nieuwe Hitman-game gaat zullen we nog moeten afwachten maar de afgelopen maanden zijn er steeds meer geruchten omtrent de game opgedoken. Zo heeft Square Enix, uitgever van de game, de naam Hitman: Absolution geregistreerd, zijn er verschillende online CV's gesignaleerd waar uit zou blijken dat er wordt gewerkt aan Hitman 5, en is zelfs onderstaande screenshots op het web verschenen.

Hoogst waarschijnlijk horen we dus volgende week meer, en anders zullen we op de E3 2011, die van 7 juni plaats zal vinden in Los Angeles, meer te horen krijgen. Hou FOK!games goed in de gaten want ook wij zullen dit jaar aanwezig zijn op de E3.

Hitman 5

Damrak korte tijd dicht na overval

In Amsterdam heeft de politie korte tijd het Damrak afgesloten in verband met een overval op een hotel. De overvaller, die vermoedelijk gewapend was, zou mogelijk nog in het pand zitten, maar na onderzoek bleek dat niet meer het geval. Dat meldt een politiewoordvoerder.

De overval vond plaats rond 06.30 uur. Het gedeelte tussen het Centraal Station en de Dam werd voor onderzoek gesloten. Trams moesten worden omgeleid. In verband met het onderzoek worden hotelgasten voorlopig in een ander hotel ondergebracht.

Voskamp topscorer, maar niet blij

Sparta-spits Johan Voskamp heeft zich gisteren gekroond tot topscorer van de Jupiler League. Maar zijn club plaatste zich niet voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie.

Met een loepzuivere hattrick tegen MVV gisteren (uitslag 3-0) kwam Voskamp op in totaal 29 doelpunten. Een doelpunt meer dan Sjoerd Ars van FC Zwolle, die gisteren twee keer scoorde tegen Cambuur Leeuwarden.

Maar die titel was niet het belangrijkste voor Voskamp. "Gelukkig bleken de drie treffers voldoende om Ars achter me te houden. Een leuke troostprijs, maar volgend seizoen graag een hoofdprijs. Dan moet Sparta weer meedoen om de hoofdprijs", zei hij na afloop tegen Voetbal International.

De sfeer in de kleedkamer is dan ook niet geweldig bij de Rotterdamse club. "Ik, en heel Sparta, had promoveren als doel gesteld, maar nadat we redelijk aan het seizoen begonnen bleek dat al snel een illusie. Het besef zal komende zomer wel doordringen dat het ergens goed fout is gegaan."

VS waarschuwt Syrië voor maatregelen

De Verenigde Staten zal samen met de internationale bondgenoten, 'extra maatregelen' nemen tegen Syrië als dat land niet stopt met het doden van betogers. Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis vrijdag.

"De VS gelooft dat de verwerpelijke acties van Syrië tegen de bevolking een sterke internationale reactie rechtvaardigen", aldus de zegsman. De Amerikanen willen met de maatregelen 'hun weerstand tegen de manier waarop de Syrische autoriteiten het volk behandelen' weergeven.

Vrijdag werden door Syrische veiligheidsdiensten weer tientallen betogers om het leven gebracht tijdens demonstraties tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Tijdens eerdere betogingen kwamen al zeshonderd mensen om het leven. Ook werden duizenden mensen opgepakt.

De VS legde vorige week al sancties op aan het Syrische regime. De Europese Unie volgde vrijdag.

VS waarschuwen Syrië voor maatregelen
VS waarschuwt Syrië voor maatregelen (Foto: ANP)

Oud-golfer Ballesteros overleden

Oud-golfer Seve Ballesteros is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Spaanse staatstelevisie. De Spanjaard onderging sinds 2008, toen bij hem een hersentumor werd gevonden, een aantal operaties. In de afgelopen dagen verslechterde zijn toestand.

De voormalige topgolfer werd onwel op het vliegveld van Madrid. Sindsdien werd hij thuis door zijn familie verzorgd.

Ballesteros won in zijn loopbaan vijf Majors. De Spanjaard won verder vijftig toernooien op de Europese Tour, een record. Hij zette in 2007 vanwege chronische rugpijn een punt achter zijn loopbaan en concentreerde zich daarna op het ontwerpen van golfbanen.

Restanten van Chinese muur ontdekt

Chinese archeologen hebben restanten van de Chinese Muur ontdekt. De stenen maakten deel uit van een 20 kilometer lange, grotendeels vervallen aftakking. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zaterdag.

De gevonden muur is tijdens de Mingdynastie (1368-1644) gebouwd in de noordoostelijke provincie Liaoning, ongeveer 300 kilometer ten oosten van de hoofdstad Peking. Het bouwwerk is zo goed als verdwenen, omdat boeren de stenen gebruikten om huizen mee te bouwen. Ze wisten niet dat die deel uitmaakten van de muur. Zulke onwetendheid tast de wal in grote delen van China aan.

De Chinese Muur is een bijna 9000 kilometer lange verdedigingswal. Het strekt zich uit van het huidige Noord-Korea tot de woestijnen in het westen van China. De bouw ervan begon rond het jaar 200 voor Christus. De keizers wilden het rijk beschermen tegen invasies van buurvolkeren. De muur staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.

Spaanse golfkampioen Ballesteros overleden

De Spaanse golflegende Severiano Ballesteros is zaterdag op 54-jarige leeftijd overleden in zijn woning in het noorden van Spanje. Dat meldden Spaanse media. De bekende golfer was al een tijd ziek.

Ballesteros werd enige tijd geleden al vier keer geopereerd aan zijn hersenen, waarbij een kwaadaardige tumor werd verwijderd. Hij kreeg bovendien chemotherapie. Vrijdag meldde zijn familie dat zijn gezondheidstoestand ernstig was verslechterd.

Ballesteros heeft vijf Majors op zijn naam staan. Hij won drie keer het Brits Open en twee keer de Masters. Ook heeft hij vijf keer de Ryder Cup veroverd met het Europese team, waarvan zijn laatste in 1997 als teamcaptain.

Spaanse golfkampioen Ballesteros overleden
Spaanse golfkampioen Ballesteros overleden (Foto: ANP)

Steeds meer jeugd naar psycholoog

Psychologen krijgen steeds vaker bezoek van jongeren. Ze hebben last van angsten, depressies en gedragsproblemen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van cijfers van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE).

Van de honderdduizend mensen die in 2010 gebruikmaakten van een eerstelijnspsycholoog, was 13 procent jonger dan 21 jaar. Vooral het percentage dat met leerproblemen kampt, is toegenomen.

Volgens sociaal psycholoog Hans van de Sande, die verbonden is aan de Rijksuniversiteit Groningen, komt dat vooral doordat de missie van ouders en opvoeders is veranderd. "Was het vroeger zo dat met name moeders het belangrijk vonden dat hun kind een goede baan en voldoende geld had, nu willen ze dat hun kind gelukkig is."

Het streven naar geluk moet geen hoofddoel zijn, vindt Van de Sande. "Het kan juist voor veel ellende zorgen." Wel vindt hij het een goede zaak dat de jeugd sneller naar de psycholoog gaat. "Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om te veranderen."

PVV vreest nieuwe hypotheekregels

De PVV ziet af van de plannen van het kabinet voor strengere hypotheekregels. De gedoogpartij vreest dat de nieuwe regels voor een klap op de woningmarkt zorgen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De PVV denkt dat de aanscherping de woningmarkt verder het moeras in duwt. "Het is nu al moeilijk een financiering te krijgen, maar met de nieuwe regels wordt het vrijwel onmogelijk", zegt financieel woordvoerder Tony van Dijck. "Dit is olie op het vuur."

Vanaf augustus mogen banken een hypotheek verstrekken van maximaal 110 procent van het aankoopbedrag. Ook wordt de volledig aflossingsvrije hypotheek afgeschaft. Als het aan de PVV ligt, gaat dat echter niet door. "Deze onzalige plannen moeten door de papierversnipperaar."

De kans dat de plannen niet doorgaan, zijn klein. Voldoende partijen staan achter de maatregelen, die moeten voorkomen dat huizenkopers zich te diep in de schulden steken.

Taliban: Dood Bin Laden leidt tot nieuw elan

De dood van Al Qaidaleider Osama bin Laden zorgt ervoor dat het moreel onder opstandelingen stijgt en moedigt hen alleen maar aan om oorlog te voeren tegen de Verenigde Staten en zijn NAVO-bondgenoten. Dat heeft de Afghaanse Taliban vrijdag in een e-mail aan verschillende nieuwsorganisaties gezegd.

De dood van Bin Laden 'geeft nieuw elan aan de jihad tegen de indringers', aldus de Taliban. Bin Laden werd in de e-mail geprezen om zijn opoffering in de oorlog tegen de Sovjet-Unie in de jaren tachtig. Iedereen die van mening is dat de dood van Bin Laden het huidige conflict kan ondermijnen heeft volgens de Taliban 'een gebrek aan inzicht'.

Bin Laden werd maandag gedood bij een inval van het Amerikaanse leger in zijn villa in de Pakistaanse stad Abbottabad.

Verkeersoverlast verwacht door bekerfinale

Automobilisten op de snelwegen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Enschede moeten zondagmiddag en -avond rekening houden met vertraging. Ruim 34.000 supporters worden dan met bussen naar Rotterdam vervoerd naar de bekerfinale tussen FC Twente en Ajax. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) vrijdag.

De bijna tweehonderd bussen uit Amsterdam worden vanaf ongeveer 12.00 uur in konvooi naar Rotterdam begeleid door de politie. Daarvoor worden de snelwegen tijdelijk verkeersvrij gemaakt. De wedstrijd begint om 18.00 uur.

Rond Enschede kan het verkeer vanaf 10.00 uur overlast verwachten. De bijna tweehonderd bussen vanuit Twente rijden niet allemaal in konvooi. Als ze dat wel zouden doen, levert dat volgens de VID een rij bussen op met een lengte van ruim 12 kilometer.

Na de wedstrijd gaan de fans weer terug. Dat hindert het verkeer naar verwachting tussen 20.30 en 23.00 uur. Het vrachtverkeer wordt in de avonduren vanaf het knooppunt Beekbergen omgeleid in de richting van Zwolle of Arnhem.

Automobilist rijdt drie fietsers aan

Een 28-jarige automobilist uit Den Bosch heeft vrijdagmiddag in Schijndel drie jeugdige fietsers aangereden. De drie raakten slechts lichtgewond en hoefden alleen door ambulancepersoneel te worden behandeld. De automobilist, die vermoedelijk te hard heeft gereden, is aangehouden. Hij moest zijn rijbewijs inleveren wegens gevaarlijk rijgedrag, meldt de politie.

De automobilist reed de drie jongens van 15, 16 en 17 jaar uit Schijndel even na 16.00 uur aan op de Hoofdstraat. Hij reed eerst over de Kluisstraat en sloeg linksaf de Hoofdstraat in. In de bocht verloor hij de controle over het stuur en kwam hij op de verkeerde weghelft terecht. Daar botste hij tegen de jongens aan.

Laatste wapentuig weg uit Afghanistan

Een C-17 transportvliegtuig heeft vrijdag het laatste gevechtsvoertuig van de Task Force Uruzgan uit Afghanistan naar Nederland teruggebracht. Het toestel met aan boord een pantserhouwitser landde rond 17.15 uur op vliegbasis Eindhoven, meldt het Ministerie van Defensie.

Met de terugkeer van dit laatste zware materieel is nagenoeg een eind gekomen aan de grootscheepse verplaatsing van militair materieel van Afghanistan naar Nederland. "Er is nog wel wat materiaal in Uruzgan, maar dat is klein spul", zegt een Defensiewoordvoerder. "Dit was de symbolische laatste handeling."

Overigens zijn nog altijd vier F-16's actief in Afghanistan en zijn de voorbereidingen voor de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz in volle gang.

De zogenoemde redeployment begon op 1 augustus, toen Nederland na vier jaar zijn taak als 'lead nation' in Uruzgan beëdigde. De komende twee maanden worden de laatste kleinere voertuigen en containers vanuit de haven van Karachi in Pakistan teruggevaren naar Nederland.

Sproeiverbod op deel Veluwe

In het oosten van de Veluwe mogen boeren vanwege de droogte sinds vrijdag geen water uit beken gebruiken om akkers en weilanden te besproeien. Dat heeft het Waterschap Vallei & Eem besloten, dat hiermee wil voorkomen dat de beken droog komen te staan.

De maatregel geldt voor de komende vier weken. Ongeveer 25, vooral agrarische, bedrijven hebben per brief te horen gekregen dat hun vergunning de komende maand is geschorst. Het waterschap kondigt aan het verbod te controleren.

Als de beken droogvallen heeft dit nadelige gevolgen voor de grondwaterstand en planten en dieren. Op dit moment stromen de beken niet of bijna niet meer, maar zijn er geen problemen met de drinkwatervoorziening. Wel zijn hier en daar ponten uit de vaart gehaald en zijn sommige jachthavens moeilijk bereikbaar.

Het verbod geldt ten noorden en oosten van het Valleikanaal en de stroomgebieden van de Barneveldse Beek, de Lunterse Beek en de Brede Beek. Ook tussen Wageningen en Veenendaal mag geen water uit de beken worden gehaald. Dat geldt ook voor de Hoevelakense Beek, de Esvelderbeek, de Moorsterbeek, de Modderbeek, Nattegatsloot en Vlastuinerbeek.

Het waterschap heeft in dit gebied sinds twee weken een hoger waterpeil ingesteld dan normaal voor de tijd van het jaar

Boerenorganisatie LTO liet eerder op de dag al weten dat de land- en tuinbouw door nachtvorst en droogte schade lijdt. De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn echter nog te overzien, zegt voorzitter van de vakgroep LTO Akkerbouw Jaap Haanstra. "Maar naarmate het neerslagtekort toeneemt, worden de problemen wel groter zoals hier en daar te zien is aan de afgeremde groei van de granen."

Het 'uitzonderlijk droge' voorjaar leidt volgens hem tot schade en extra kosten, maar de omvang kan hij nog onmogelijk aangeven. In het noorden en oosten van het land liepen akkerbouwers eerder deze week schade op vanwege nachtvorst op percelen met bieten en aardappelen.

Haanstra noemt de verschillen per regio en zelfs per bedrijf 'opvallend'. "Afgelopen weken is hier en daar nog een behoorlijke bui gevallen, maar in sommige regio's helemaal niets." De gevolgen van het droge weer worden volgens hem zichtbaarder naarmate het groeiseizoen vordert. "Als het de komende twee, drie weken niet regent, raken we echt in de problemen", zegt Haanstra.


Sproeiverbod op deel Veluwe (Foto: Novum)

'Slachtoffers schietpartij Amsterdam Turks'

De twee mannen die woensdagavond omkwamen bij een schietpartij in Amsterdam zijn twee Turken uit Dronten. Ook alle verdachten hebben de Turkse nationaliteit. Het vermoeden dat de oorzaak van het incident ligt in een conflict in de Turkse onderwereld wordt hierdoor versterkt. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5 vrijdagavond.

De Amsterdamse politie wil nog niets zeggen, aangezien verdachten in de zaak nog worden verhoord en nog voor de rechter-commissaris moeten verschijnen.

De schietpartij vond rond 17.30 uur plaats in een autobedrijf in het Westelijk Havengebied aan de Limmerick. Op meerdere locaties in het bedrijfspand lagen slachtoffers en vuurwapens. In totaal zijn zeven verdachten aangehouden.

Volgens AT5 onderzoekt de politie of de schietpartij te maken heeft met twee andere liquidaties. In november werd een Zaandamse auto- en drugshandelaar omgebracht. Ook naar de liquidatie van een eveneens Turkse garagehouder in Rotterdam, die in december vermoord werd teruggevonden in zijn auto, wordt gekeken.

Tweede lichaam uit wrak Air France-toestel geborgen

Technici hebben vrijdag een tweede stoffelijk overschot geborgen van een inzittende van het Air France-toestel dat op 1 juni 2009 voor de kust van Brazilië in zee stortte. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt.

Het lichaam werd met een op afstand bestuurbare onderzeeër omhoog gehaald. Het stoffelijke overschot zat nog vast aan de vliegtuigstoel en lag op zo'n 3900 meter diepte. Donderdag werd ook al het lichaam van een ander slachtoffer geborgen.

Volgens de Franse politie hebben de bergers het lichaam 'met de grootste waardigheid onder moeilijke omstandigheden' omhoog gehaald.

De Airbus A330-200 stortte neer tijdens een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Het ongeluk deed zich voor op ongeveer 1500 kilometer van het Braziliaanse vasteland, buiten het bereik van de radar. Alle 228 inzittenden kwamen om het leven. Pas begin april werd het grootste deel van het wrak ontdekt, evenals de lichamen van zo'n 50 slachtoffers.

Details Assassin's Creed: Revelations gelekt

Op het internet blijft tegenwoordig niets meer geheim. Dat geldt ook voor de details van de nieuwe Assassin's Creed-game, genaamd Assassin's Creed: Revelations. Deze zouden eigenlijk pas bekend worden bij de volgende uitgave van het blad Game Informer, maar het internet is sneller!

Zoals eerder bekend is gemaakt, speelt Assassin's Creed: Revelations zich af in Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, oftewel het Oosterse Romeinse Rijk. In de game wordt deze stad verdeeld in vier verschilende districten: Constantine, Beyazid, Imperial en Galata. Als speler zal je ook Cappadocia gaan bezoeken.

De Animus van vroeger
In Assassin's Creed: Revelations speel je weer met Ezio Auditore da Firenze, die nu ouder dan vijftig is. Zo ziet hij er dan ook uit op de omslag van Game Informer, inclusief wit baardje. In Revelations is Ezio op zoek naar zegels, die de herinneringen van Altaïr bevatten. Hiermee kan Ezio in Altaïr's leven kijken, net als hoe Desmond dat doet met de Animus. Je zal dan ook, via Ezio, met Altaïr spelen in Assassin's Creed: Revelations.

Nieuwe Assassin-snufjes: bombs away!
Ezio zal in het bezit zijn van een nieuw snufje, genaamd de 'hookblade'. Daarmee zal hij middels ziplines tot 30% sneller door door de stad kunnen reizen. Als een echte assassin kan Ezio hier ook vijanden mee vastpakken en een combo-aanval uitvoeren.

De controls zijn hier ook iets op aangepast. Wanneer je bij de PS3 op Circle drukt, of bij de Xbox 360 op B, zul je hiermee de hookblade aansturen. De Triangle-/Y-knop zul je nodig hebben om projectielwapens en bommen te gebruiken. Er zullen overigens rond de 300 verschillende soorten bommen aanwezig zijn in het spel, die Ezio zelf kan vervaardigen.

Eagle Vision ondergaat ook een verandering en wordt 'Eagle Sense'. "Eagle Sense lets you focus on a character and see where he's been," aldus Alex Amancio van Ubisoft. "You'll get an approximation of where he will go. If you're able to detect the path a guard will take, you can run ahead, set a bomb, and create a trap or an ambush."

Borgia Towers worden Assassin's Dens
Het Borgia Towers-concept uit Assassin's Creed: Brotherhood is ook uitgebreid naar een nieuw systeem: de Assassin's Dens. In de game zul je diverse aanvalsscenario's moeten voltooien om de Tempeliers te kunnen verslaan. Zodra je een Assassin's Den tot je beschikking hebt, kun je de gebouwen in de regio verbeteren en ziplines op daken plaatsen. Je kan zelfs de stadswachters overhalen om neutraal te worden, in plaats van vijandig. Let wel op, want hoe beruchter je wordt, hoe groter de kans dat je je Assassin's Den kwijtraakt!

Want wat jij kan, kunnen de Tempeliers natuurlijk ook. De Tempeliers vallen dan ook maar al te graag je Den aan. Als dit gebeurt, kun je deze aanval natuurlijk zelf afslaan. Maar als je niet in de buurt bent om dit te doen, kun je ook troepen sturen om de dreiging te stoppen. Daarvoor moet je je naar de dichtbijzijnste Den begeven. Als je je hier niet de hele tijd mee bezig wilt houden, dan kun je een meesterassassin toewijzen als beheerder van een Den, welke dan ook nooit overgenomen worden.

Voordat je een meesterassassin tot je beschikking hebt, moet je deze natuurlijk wel eerst trainen. Waar je in Assassin's Creed: Brotherhood tien levels had, heb je er in deze game vijftien.

Side-quests weg, hallo random events!
Het systeem van side-quests is de prullenbak in gegooid. In plaats daarvan gaat Revelations gebruik maken van willekeurige events. Als je dus rustig door de stad aan het lopen bent, kan je zomaar een winkeleigenaar tegenkomen die beroofd wordt, of een klein meisje dat vraagt om je hulp.

Desmond's zwarte ruimte
Natuurlijk speelt ook Desmond Miles een rol in Assassin's Creed: Revelations. In dit deel bevindt Desmond zich in de Animus, in een safe mode wat de 'Black Room' heet. Hier zul je Desmond's verloren herinneringen moeten aanroepen. In deze 'sequences' zul je een met een verhaalverteller een aantal puzzels moeten oplossen. "Door het maken en manipuleren van de geometrie in de gamewereld, zal Desmond de versplinterde lagen van zijn onderbewustzijn moeten herstellen," aldus Game Informer.

Mocam-technologie
De gameontwikkelaars hebben ook gebruik gemaakt van een nieuwe technologie, genaamd Mocam. Game Informer omschrijft dit als een "intriguing amalgamation of traditional animation, performance capture and the fascinating new style of performance on display in games like LA Noire."

Uitgebreidere multiplayer
Tot slot keert ook multiplayer terug in Assassin's Creed Revelations. Wel zal deze een meer verhaalvertellende focus hebben, aangezien het verhaal één van de belangrijkste punten in de Assassin's Creed-franchise is. Je zal ook het uiterlijk en de wapens van je character kunnen aanpassen, en je zal gildes kunnen beginnen.

Assassin's Creed: Revelations komt in november uit voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Obama ontmoet leden Osama-commando

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een ontmoeting gehad met leden van de speciale commando-eenheid die terroristenleider Osama bin Laden heeft gedood. De ontmoeting had buiten het zicht van de televisiecamera's plaats in de legerbasis Fort Campbell in de staat Kentucky.

Obama bedankte de commando's voor hun inzet. "Het was voor mij een kans om namens alle Amerikanen te zeggen: Goed gedaan", aldus Obama. "Ze hebben jarenlang getraind, zijn gehard door de strijd en hebben voor deze missie onvermoeid geoefend. Toen ik de opdracht gaf, waren ze er klaar voor. En in de afgelopen dagen heeft de wereld kunnen zien hoe goed voorbereid ze waren."

Obama zei ook dat Amerika de kop heeft afgehakt van terreurnetwerk Al Qaida, waarvan Bin Laden de leider was. "We zullen hen uiteindelijk verslaan", voegde hij toe. Al Qaida zweerde eerder op de dag wraak voor de dood van Bin Laden, die daarmee meteen werd bevestigd door de terroristen.

De president zei verder dat de dood van Bin Laden aantoont dat de strategie in de oorlog in Afghanistan werkt en dat hij deze zomer nog zal beginnen met het terugtrekken van troepen uit dat land. Een groep net uit Afghanistan teruggekeerde militairen was aanwezig bij de toespraak van Obama en juichte vrolijk na deze uitspraken.

Osama bin Laden werd zondag in een woning in de Pakistaanse stad Abbottabad gedood door een elite-eenheid van de Amerikaanse Navy Seals. De Navy Seals zijn onder toenmalig president John F. Kennedy opgericht in 1962. Seal is een afkorting van sea, air, land (zee, lucht, land) en geeft aan dat deze troepen wereldwijd overal inzetbaar zijn. Ze opereren in het diepste geheim. De speciale antiterrorisme-eenheid die Bin Laden doodde, is de Naval Special Warfare Development Group (Devgru).

Obama ontmoet leden Osama-commando
Obama ontmoet leden Osama-commando (Foto: ANP)

Djokovic bindt ook Ferrer aan zegekar

Novak Djokovic zet zijn zegereeks voort. De 23-jarige Serviër boekte in Madrid alweer zijn 30e opeenvolgende zege van het seizoen. David Ferrer (6) dolf op het Spaanse gravel na tweeënhalf uur tennis het onderspit: 4-6, 6-4, 3-6.

In de volgende ronde neemt Djokovic het op tegen Thomaz Bellucci, die Tomas Berdych versloeg. Ferrer speelde zeker niet slecht, maar werd met name in het eerste bedrijf gedomineerd door Djokovic. De Serviër had telkens een antwoord op de slagen van zijn opponent en kwam nauwelijks in de problemen. Ferrer deed er een schepje bovenop en trok de stand gelijk in de tweede set.

In de beslissende set was Djokovic opnieuw ongenaakbaar. Hij kwam geen enkele maal in de problemen op zijn eigen opslag en won uiteindelijk soeverein van de Spaanse gravelspecialist.


Djokovic bindt ook Ferrer aan zegekar (Foto: Novum)

Brood: "Ik ga redelijk uit mijn dak"

RKC Waalwijk is de nieuwe kampioen van de Jupiler League. De Brabanders wonnen gisteravond met 2-1 van Fortuna Sittard en zag directe concurrent FC Zwolle gelijk spelen tegen Cambuur Leeuwarden.

Ruud Brood, trainer van de Waalwijkers, promoveerde twee jaar geleden via de play-offs naar de Eredivisie. Na een jaar degradeerde de formatie weer naar de Jupiler League. Na afloop van het duel tegen de Limburgers liet de trainer weten dat er een verschil is tussen winnen in de play-offs en kampioen worden.

"Ik weet wat het is om promotie te vieren, maar dit is toch anders. Ik ga redelijk uit mijn dak," aldus Brood. "Ik denk dat de maand april cruciaal is geweest. Daarin versloegen we een aantal teams van naam. Daar hebben we het gewonnen."

RKC Waalwijk stond enkele maanden geleden nog dertien punten achter concurrent FC Zwolle. De Zwollenaren morsten echter zoveel punten, waardoor de Waalwijkse formatie weer kon inlopen. In de onderlinge confrontatie met de ploeg uit Overijssel, die twee weken geleden werd gespeeld, trokken de Brabanders aan het langste eind (0-3).

Brood besloot met de woorden: "Het is prachtig om dit met dit team te bereiken. Ik ben enorm trots. Het doet je wat. Het is een mooie groep, maar ook een mooie club met een goede organisatiestructuur,"

Dick de Boer: "Erg teleurstellend"

Almere City FC-trainer Dick de Boer heeft na de verloren wedstrijd tegen FC Den Bosch een reactie gegeven. Door de nederlaag daalt zijn ploeg af naar de Topklasse.

Tegenover Radio 1 liet de trainer zijn licht schijnen over de teleurstellende avond. "Het is één grote teleurstelling. Ik had echt gedacht dat we erin zouden blijven", aldus een teneergeslagen De Boer. "We wisten dat we een goede prestatie neer moesten zetten, maar ik denk dat de spanning meespeelde bij de jongens."

Over de wedstrijd kon De Boer kort zijn: "FC Den Bosch was veel sterker. Als er mensen waren die dachten dat ze ons wel even lieten winnen, dan was dit het bewijs dat we niks cadeau kregen", aldus de trainer over de tegenstander. "Ik heb dit seizoen zelden een ploeg gezien die meer gemotiveerd was".

Over volgend seizoen wilde De Boer nog niet praten, ondanks dat het nog niet duidelijk is of hij ook volgend jaar aan het roer staat bij de club uit Almere. "Ik heb geen idee, we gaan dit eerst verwerken en dan zien we wel hoe we het volgend seizoen gaan aanpakken", besloot de coach.

Griekenland ontkent uit euro te willen

Griekenland heeft vrijdagavond met klem ontkend uit de euro te willen stappen, een bericht dat eerder op de avond door het Duitse Spiegel Online de wereld in werd gebracht. Op de website van het Griekse ministerie van Financiën is een mededeling geplaatst. De ambassades, ook die in Den Haag, hebben persberichten verstuurd.

De Grieken laten weten dat het artikel niet alleen 'volledig onwaar' was, maar stellen dat het is opgeschreven met een 'onbegrijpelijke luchthartigheid' ondanks het feit dat de Griekse overheid en andere EU-lidstaten herhaaldelijk hadden laten weten dat het verhaal niet klopte.

"Dit soort artikelen zijn niet alleen provocerend, maar ook hoogst onverantwoord omdat ze de pogingen van Griekenland en die van de eurozone ondermijnen en alleen de belangen van speculanten dienen", aldus de verklaring.

Volgens het Duitse medium zou Griekenland uit de euro stappen en zouden de ministers van Financiën van de eurozone daartoe vrijdag in Luxemburg bijeen zijn.

Griekenland ontkent uit euro te willen
Griekenland ontkent uit euro te willen (Foto: ANP)

'Bin Laden had aanslag in LA gepland'

Hoewel het doorspitten van alle gevonden informatie nog in volle gang is, kon het Pentagon al melden dat de afgelopen zondag gedode Osama bin Laden plannen had om een aanslag te plegen in Los Angeles.

De Al Qaida-leider had volgens de CIA plannen om op een van de drukste spoor- en/of metrolijnen een aanslag te plegen. Het zou dan vooral gaan om New York, Los Angeles, Chicago en Washington DC, afhankelijk van welk spoor het drukst is.

Mogelijke data waarop de aanslag gepland zou staan, zouden op de dag van het tienjarig jubileum van 9/11 kunnen zijn, op 4 juli (onafhankelijkheidsdag) of tijdens oudejaarsavond. 

Plantendief gepakt door blaadjesspoor

Een reeks diefstallen van planten uit tuinen en woningen in Heerhugowaard lijkt te zijn gestopt. De politie heeft een 60-jarige man uit Heerhugowaard aangehouden als verdachte, nadat een gedupeerde een spoor van blaadjes had gevolgd.

De man werd vrijdagochtend rond 07.15 uur in de kraag gevat, nadat al enkele dagen op verschillende plekken in de Noord-Hollandse plaats planten uit tuinen bleken te zijn verdwenen. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag was het raak en werden bij tuinen in de omgeving van de Loodwitstraat vers aangeplante planten weggenomen.

Een van de bewoners herkende een spoor van afgevallen blaadjes en modder en kwam bij de achtertuin van de woning van de 60-jarige terecht. Deze tuin stond vol plantjes en bloempotten. De eigenaar herkende ook zijn eigen planten, die nog niet waren ingegraven.

Of ook planten van de andere diefstallen in de tuin van de verdachte staan, wordt nog onderzocht. De verdachte heeft in een eerste verklaring gezegd 's nachts vaak wakker te liggen. Hij ging dan zijn bed uit en struinde tuinen af.

Google Street View ook in gebouwen

Het moet binnenkort mogelijk zijn om met Google Street View ook het interieur van bedrijven te bekijken. Dit heeft Marissa Mayer, Google Vice President Location and Local Services, bekendgemaakt op een conferentie voor social networking. 

Andere services als Yelp laten bedrijven zelf foto's uploaden, maar Google zal hoogstpersoonlijk bij bedrijven op bezoek gaan om een 360 gradenfoto te maken. 

De service is bedoeld om bijvoorbeeld het interieur van een restaurant eerst te bekijken alvorens iemand een tafel wil reserveren. De dienst Google Business Photos zal eerst beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Bedrijven kunnen zich hier alvast aanmelden voor de dienst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.