Douane laat radioactieve container door

De douane heeft ten minste één radioactieve container uit Japan de Rotterdamse haven uit laten rijden. Hoewel een detectiepoortje alarm sloeg, kon de douane volgens een woordvoerder geen verhoogde radioactiviteit vaststellen. Later bleek de container wel degelijk besmet, geeft de douane toe. En behoorlijk ook, laat een particulier meetbedrijf weten. Het bedrijf beweert ook dat er meer besmette containers zijn doorgelaten.

De reden dat in eerste instantie geen verhoogde waarden werden gemeten, was dat de container 'ongelukkig' stond opgesteld, licht een douanewoordvoerder toe. Daarop werd besloten de container door te laten. Toen de container bij de klant arriveerde, werd een nieuwe meting gedaan.

Volgens directeur Hans Jansen van First Safety, die de meting zelf verrichte, was de gemiddelde waarde 40 becquerel (bq). Op sommige punten werd zelfs 200 bq gemeten. De internationaal afgesproken grenswaarde is 4 bq. Volgens de douane ging het om niet meer dan gemiddeld 6 bq, met uitschieters naar 33.

De radioactieve besmetting zat overigens alleen aan de buitenkant van de container. De lading zelf vertoonde geen verhoogd niveau van radioactiviteit. De container wordt schoongemaakt.

Volgens Jansen zijn er nog meer vrachtwagens met besmette containers doorgelaten. De douane zou naar drie containers op zoek zijn. Een woordvoerder van de douane kon dit echter niet bevestigen.

Na de kernramp in het Japanse Fukushima worden containers en de lading van schepen uit Japan gecontroleerd op radioactieve straling. De douane verricht metingen als vrachtwagens met de containers het haventerrein verlaten. Daarvoor worden door het Havenbedrijf en bij de terminal metingen gedaan.