Japans vlees getest op straling

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid heeft donderdag opdracht gegeven meer stralingsmetingen te verrichten op vlees. Donderdag werd in het vlees van een geslachte koe uit de buurt van de getroffen Fukushima Daiichi-centrale meer straling gemeten dan wettelijk is toegestaan. Het ministerie benadrukte dat het vlees niet op de markt is gebracht.

Volgens een woordvoerder werd in het vlees van de koe cesium aangetroffen. Er werd een straling van 510 becquerel per kilo vlees gemeten, terwijl de limiet 500 becquerel is. Desondanks kan een mens dit vlees tientallen jaren eten zonder ziek te worden.

De koe werd 15 maart geslacht op meer dan 70 kilometer van de centrale. In een straal van 20 kilometer rond de centrale is een evacuatiezone ingesteld. Eerder al werd er straling gemeten in groenten en melk afkomstig uit de omgeving van de centrale.

In het grondwater onder een van de beschadigde reactors van de centrale werd donderdag tienduizend keer zo veel straling gemeten als de standaard die de regering hanteert. Wat die standaard precies is wilde de regering niet zeggen. Volgens een regeringswoordvoerder vormt het besmette grondwater pas een probleem als het in de drinkwatervoorziening terechtkomt. Dit is vooralsnog niet het geval.