Van den Boog: "Johan moet er nu zelf instappen"

Ajax en Rik van den Boog nemen op 1 juni afscheid van elkaar. De gekrenkte algemeen directeur verlaat de Amsterdam ArenA met een ontevreden gevoel.

Van den Boog is het niet eens met hoe er momenteel wordt omgesprongen met de inbreng van Johan Cruijff en andere zaken. "De afgelopen maanden is er zo onethisch met mij omgesprongen door meerdere personen en media", zegt Van den Boog in NUsport. "Alle normen en waarden zijn met voeten getreden. Het gaat verdomme heel goed met Ajax!"

De revolutie die Cruijff teweeg heeft gebracht licht ten grondslag aan het vertrek van Van den Boog. De directeur ging niet mee in de plannen om Wim Jonk en Dennis Bergkamp de jeugdopleiding te laten coördineren. "Te onervaren. Dat was al eerder de opzet van Cruijff met Rob Witschge, John van 't Schip en Marco van Basten. Dat is gewoon riskant, zo is gebleken. Het is zo onnodig dat het geëscaleerd is, want we waren het verder eens."

Van den Boog geeft het stokje nu over aan 'kamp-Cruijff'. "De oudere generatie die altijd heeft geroepen dat ze het zo goed weten, mag het bewijzen. Misschien wil Cruijff het wel doen, zo niet, dan moeten nog meer supporters wellicht een keer afscheid van hem nemen als leidend figuur."

Een vertrek was niet meer te voorkomen. "Het blijft mijn club, maar ik had geen zin om langer voor de kop van Jut te fungeren. En dat zal iedere opvolger die zich niet volledig aan Cruijff committeert toch zijn. Daarom moet Johan er nu eens echt zelf instappen. Anders ben je kansloos."