Twee Bahreinse betogers sterven in hechtenis

Twee tegenstanders van het regime in Bahrein zijn zaterdag in hechtenis overleden aan de gevolgen van mishandeling door veiligheidstroepen. Dat melden Bahreinse activisten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werd het lichaam van Rashid Zakaria Hassan in een detentiecentrum gevonden. Een arts zou vastgesteld hebben dat hij overleden is aan de gevolgen van sikkelcelanemie.

Hassan werd 2 april gearresteerd wegens 'oproepen tot haat, het publiceren van onjuist nieuws en het oproepen tot een staatsgreep' op sociale netwerksites, aldus het ministerie. Volgens oppositiepartij Al-Wefaq is de man onder 'mysterieuze omstandigheden' overleden.

Het ministerie meldde verder dat een andere gevangene, Ali Isa Saqer, tevens zaterdag is overleden nadat hij 'chaos creëerde in het detentiecentrum'. Saqer werd 13 maart gearresteerd voor poging tot moord op een politieagent.

Beide mannen zijn fysiek en geestelijk mishandeld en zijn wellicht als gevolg daarvan overleden, zegt Nabeel Rajab van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten. "Wij geloven dat ze in de gevangenis vermoord zijn", aldus Rajab.