Troepen Golfstaten trekken Bahrein in

Een troepenmacht van verschillende Golfstaten is Bahrein binnengetrokken. De militairen zijn er om de koning van Bahrein bij te staan nu de protesten tegen zijn regime al een maand aanhouden. Dat meldt een zegsman binnen de Saudische veiligheidsdienst.

Volgens de bron zijn de troepen afkomstig uit een speciale eenheid van de Golf Samenwerkingsraad (GCC). Hij had geen verdere informatie over de omvang van de troepenmacht, maar wist wel te vertellen dat de militairen zowel over land als door de lucht naar Bahrein zijn overgebracht. De troepen worden ingezet om belangrijke locaties zoals elektriciteitscentrales en olie-installaties te beveiligen. Naast Bahrein en Saudi-Arabië zijn ook Koeweit, Qatar, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten lid van de GCC.

Bahrein staat onder druk van zijn buren om niet toe te geven aan de eisen van de demonstranten. De andere soennitische regimes in de regio vrezen dat de golf van protesten zich verder zal uitbreiden. Ze zijn ook bang dat elke winst van de sjiieten in Bahrein kan leiden tot een grotere invloed in de regio van het sjiitische regime in Iran.

De kroonprins van Bahrein, Salman bin Hamad Al Khalifa, zei zondag al dat de autoriteiten overwegen hardere maatregelen te nemen. Hij noemde de gebeurtenissen van de afgelopen maand 'tragisch', maar zei ook dat 'het recht op veiligheid boven alles gaat'. "Legitieme eisen mogen nooit ten koste gaan van de veiligheid en stabiliteit", aldus de prins.

Een groep parlementariërs in Bahrein riep eerder maandag de koning op de staat van beleg af te kondigen. Alle achttien leden van de oppositie in het veertig leden tellende parlement zijn afgetreden uit protest tegen het geweld dat tegen de demonstranten gebruikt wordt. De overgebleven leden zijn allen pro-regering.

Een militaire onderdrukking van de protesten zou tot verdere polarisatie in de strategisch gelegen Golfstaat kunnen leiden. Bahrein is de thuishaven van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine en een financieel centrum in de regio.