China wil één-kind-smartengeld van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland moet bij het vaststellen van de vergoedingen aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Christchurch rekening houden met het één-kind-beleid van China. De Chinese studenten die bij de ramp zijn omgekomen waren allemaal het enige kind van hun ouders.

Die ouders zijn nu niet alleen hun enige nakomeling, maar ook hun toekomstige kostwinnaar kwijt. Dit heeft een woordvoerder van de Chinese ambassade in Wellington maandag gezegd.

"Je kunt wel bedenken hoe eenzaam, hoe wanhopig ze zijn, niet alleen omdat ze hun geliefde kind hebben verloren, maar ook omdat ze de belangrijkste bron van economische bijstand na hun pensionering vrijwel helemaal kwijt zijn", zo betoogde woordvoerder Cheng Lei. Cheng zei dat de regering in Wellington om die reden moet overwegen de getroffen Chinezen extra financieel tegemoet te komen.

Tot nu toe zijn 166 slachtoffers van de aardbeving van 22 februari, onder wie zeven Chinese studenten, geïdentificeerd. Er worden nog twintig Chinese studenten vermist.